Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to doskonały dodatek do każdego posiłku– jesienią i nie tylko. Jego największą zaletą jest to, że bardzo łatwo dostosować je do swojego podniebienia: pomiń suszone owoce, dodaj orzechy włoskie, użyj więcej polewy... Możesz śmiało puścić wodze fantazji! Ciasto będzie prezentowało się jeszcze bardziej magicznie dzięki urokliwemu marchewkowemu przybraniu.

Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkoweWilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • olej kokosowy do natłuszczenia formy
  • 2 szklanki cukru
  • 1½ szklanki oliwy
  • 1½ szklanki startej marchwi
  • 340 g przecieru marchewkowego dla niemowląt
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • ½ szklanki orzechów pekan
  • cukier puder do posypania

Polewa z serka śmietankowego:

  • ½ szklanki miękkiego masła
  • 220 g serka śmietankowego
  • typu Philadelphia
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  • Natłuść formę do babki z kominem cienką warstwą oleju kokosowego.
  • W średniej misce połącz wszystkie składniki z wyjątkiem jajek, orzechów, cukru pudru i składników polewy.
  • Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając.
  • Dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 1 godzinę 20 minut.
  • Studź na kratce przez 2 godziny, zanim wyjmiesz ciasto z formy.
  • Kiedy ciasto będzie stygło, przygotuj polewę. W średniej misce połącz wszystkie składniki i ubijaj aż do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji.
  • Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj przygotowaną polewą.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇