Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to doskonały dodatek do każdego posiłku– jesienią i nie tylko. Jego największą zaletą jest to, że bardzo łatwo dostosować je do swojego podniebienia: pomiń suszone owoce, dodaj orzechy włoskie, użyj więcej polewy... Możesz śmiało puścić wodze fantazji! Ciasto będzie prezentowało się jeszcze bardziej magicznie dzięki urokliwemu marchewkowemu przybraniu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- olej kokosowy do natłuszczenia formy
- 2 szklanki cukru
- 1½ szklanki oliwy
- 1½ szklanki startej marchwi
- 340 g przecieru marchewkowego dla niemowląt
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 jajka
- ½ szklanki orzechów pekan
- cukier puder do posypania
Polewa z serka śmietankowego:
- ½ szklanki miękkiego masła
- 220 g serka śmietankowego
- typu Philadelphia
- 4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Natłuść formę do babki z kominem cienką warstwą oleju kokosowego.
- W średniej misce połącz wszystkie składniki z wyjątkiem jajek, orzechów, cukru pudru i składników polewy.
- Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając.
- Dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 1 godzinę 20 minut.
- Studź na kratce przez 2 godziny, zanim wyjmiesz ciasto z formy.
- Kiedy ciasto będzie stygło, przygotuj polewę. W średniej misce połącz wszystkie składniki i ubijaj aż do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji.
- Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj przygotowaną polewą.
Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze