Trwa ładowanie...
d2f2g3m
21-10-2021 11:03

Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe

Przepis

Ciasto marchewkowe to doskonały dodatek do każdego posiłku– jesienią i nie tylko. Jego największą zaletą jest to, że bardzo łatwo dostosować je do swojego podniebienia: pomiń suszone owoce, dodaj orzechy włoskie, użyj więcej polewy... Możesz śmiało puścić wodze fantazji! Ciasto będzie prezentowało się jeszcze bardziej magicznie dzięki urokliwemu marchewkowemu przybraniu.

d2f2g3m
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock, fot: Copyright (c) 2018 Lynne Ann Mitchell/Shutterstock. No use without permission.
Składniki
  • olej kokosowy do natłuszczenia formy
  • 2 szklanki cukru
  • 1½ szklanki oliwy
  • 1½ szklanki startej marchwi
  • 340 g przecieru marchewkowego dla niemowląt
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • ½ szklanki orzechów pekan
  • cukier puder do posypania

Polewa z serka śmietankowego:

  • ½ szklanki miękkiego masła
  • 220 g serka śmietankowego
  • typu Philadelphia
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  • Natłuść formę do babki z kominem cienką warstwą oleju kokosowego.
  • W średniej misce połącz wszystkie składniki z wyjątkiem jajek, orzechów, cukru pudru i składników polewy.
  • Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając.
  • Dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 1 godzinę 20 minut.
  • Studź na kratce przez 2 godziny, zanim wyjmiesz ciasto z formy.
  • Kiedy ciasto będzie stygło, przygotuj polewę. W średniej misce połącz wszystkie składniki i ubijaj aż do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji.
  • Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj przygotowaną polewą.

Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f2g3m
d2f2g3m
d2f2g3m
d2f2g3m
Więcej tematów
d2f2g3m

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj