Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to doskonały dodatek do każdego posiłku– jesienią i nie tylko. Jego największą zaletą jest to, że bardzo łatwo dostosować je do swojego podniebienia: pomiń suszone owoce, dodaj orzechy włoskie, użyj więcej polewy... Możesz śmiało puścić wodze fantazji! Ciasto będzie prezentowało się jeszcze bardziej magicznie dzięki urokliwemu marchewkowemu przybraniu.

Wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkoweWilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • olej kokosowy do natłuszczenia formy
  • 2 szklanki cukru
  • 1½ szklanki oliwy
  • 1½ szklanki startej marchwi
  • 340 g przecieru marchewkowego dla niemowląt
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • ½ szklanki orzechów pekan
  • cukier puder do posypania

Polewa z serka śmietankowego:

  • ½ szklanki miękkiego masła
  • 220 g serka śmietankowego
  • typu Philadelphia
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  • Natłuść formę do babki z kominem cienką warstwą oleju kokosowego.
  • W średniej misce połącz wszystkie składniki z wyjątkiem jajek, orzechów, cukru pudru i składników polewy.
  • Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając.
  • Dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 1 godzinę 20 minut.
  • Studź na kratce przez 2 godziny, zanim wyjmiesz ciasto z formy.
  • Kiedy ciasto będzie stygło, przygotuj polewę. W średniej misce połącz wszystkie składniki i ubijaj aż do uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji.
  • Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj przygotowaną polewą.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie