Wigilijny łosoś z hiszpańskimi oliwkami
Łosoś podbił polskie stoły. Nic dziwnego, to smaczna, zdrowa i łatwa do przyrządzenia ryba. Doskonale sprawdzi się również na wigilii. Polecam łososia z patelni, podanego w towarzystwie hiszpańskich oliwek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 800 g filetów z łososia
- 150 g hiszpańskich zielonych oliwek
- 50 g hiszpańskich czarnych oliwek
- 1 cebula dymka
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
W miseczce wymieszaj czarne hiszpańskie oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i musztardy. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły. Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.
Przepis dodał użytkownik Natalia_cooking
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze