Wieprzowina z daktylami i rogaliki z daktylową konfiturą

Daktyle to zdrowa słodycz, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

4

Coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali dania z daktylami. To zdrowa słodkość, która dostarcza magnezu, potasu, witamin z grupy B, a przy tym pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Na stole pojawiły się takie potrawy jak: wieprzowina z daktylami i chlebkiem arabskim, rogaliki z konfiturą z daktyli i pieczonych jabłek, sałatka daktylowa i domowe pralinki daktylowo-żurawinowe.

Wieprzowina z daktylami i chlebkiem arabskim

Mięso
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
Kolendra mielona, kurkuma, imbir, pieprz biały, kmin rzymski
Sól
Sok z cytryny
1 laska cynamonu
2 cebule czerwone
250 g daktyli bez pestek
2 marchwie

Przygotowanie:
Marchew kroimy w kostkę, podobnie mięso. W misce mieszamy mieloną kolendrę, kurkumę, kmin rzymski, imbir, biały pieprz oraz sól. Dodajemy niedużą ilość oleju i sok z cytryny. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone mięso i odstawiamy, aby przeszło smakiem. W rondlu przesmażamy cebulę, dodajemy mięso, chwilę smażymy i zalewamy wodą, ale tylko tak, żeby przykrywała mięso. Dodajemy cynamon. Dusimy około 1.5 godz.

Chlebki
Składniki:
300 g mąki
250 ml wody
4 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
20 g drożdży

Przygotowanie:
Z wszystkich składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy, aby podrosło. Dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C, placki smarujemy wodą i wstawiamy na 6-8 min. do pieczenia. Rogaliki z konfiturą z daktyli i pieczonych jabłek.

Konfitura
Składniki:
200 g daktyli bez pestek
2 jabłka
Cynamon mielony
Sok jabłkowy

Przygotowanie:
Sok gotujemy i gorącym zalewamy daktyle. Odstawiamy na kilka minut, w tym czasie jabłka przekrawamy na połówki, wyjmujemy środki, posypujemy cynamonem i pieczemy w piekarniku na miękko. Owoce pozbawiamy skórki, miąższ miksujemy z daktylami na krem.

Ciasto
Składniki:
1 kg mąki
6 żółtek
2 całe jajka
200 g cukru
400 ml mleka
70 g drożdży
Szczypta soli

Przygotowanie:
Z podgrzanego mleka, drożdży, kilku łyżek mąki i cukru robimy rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubijamy z pozostałym cukrem, łączymy z rozczynem, pozostałą mąką, rozpuszczoną połową masła i solą. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie przekładamy na blat, rozwałkowujemy, układamy plastry masła i składamy, ponownie rozwałkowujemy i składamy. Tak przygotowane ciasto kroimy w romby, na każdy wykładamy konfiturę i zwijamy rogaliki. Smarujemy jajkiem i wstawiamy do pieczenia w temp. 190 st.

4

Wybrane dla Ciebie

Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany