Wieprzowina z daktylami i rogaliki z daktylową konfiturą
Daktyle to zdrowa słodycz, która dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali dania z daktylami. To zdrowa słodkość, która dostarcza magnezu, potasu, witamin z grupy B, a przy tym pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Na stole pojawiły się takie potrawy jak: wieprzowina z daktylami i chlebkiem arabskim, rogaliki z konfiturą z daktyli i pieczonych jabłek, sałatka daktylowa i domowe pralinki daktylowo-żurawinowe.
Wieprzowina z daktylami i chlebkiem arabskim
Mięso
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
Kolendra mielona, kurkuma, imbir, pieprz biały, kmin rzymski
Sól
Sok z cytryny
1 laska cynamonu
2 cebule czerwone
250 g daktyli bez pestek
2 marchwie
Przygotowanie:
Marchew kroimy w kostkę, podobnie mięso. W misce mieszamy mieloną kolendrę, kurkumę, kmin rzymski, imbir, biały pieprz oraz sól. Dodajemy niedużą ilość oleju i sok z cytryny. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone mięso i odstawiamy, aby przeszło smakiem. W rondlu przesmażamy cebulę, dodajemy mięso, chwilę smażymy i zalewamy wodą, ale tylko tak, żeby przykrywała mięso. Dodajemy cynamon. Dusimy około 1.5 godz.
Chlebki
Składniki:
300 g mąki
250 ml wody
4 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
20 g drożdży
Przygotowanie:
Z wszystkich składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy, aby podrosło. Dzielimy na mniejsze porcje, każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C, placki smarujemy wodą i wstawiamy na 6-8 min. do pieczenia. Rogaliki z konfiturą z daktyli i pieczonych jabłek.
Konfitura
Składniki:
200 g daktyli bez pestek
2 jabłka
Cynamon mielony
Sok jabłkowy
Przygotowanie:
Sok gotujemy i gorącym zalewamy daktyle. Odstawiamy na kilka minut, w tym czasie jabłka przekrawamy na połówki, wyjmujemy środki, posypujemy cynamonem i pieczemy w piekarniku na miękko. Owoce pozbawiamy skórki, miąższ miksujemy z daktylami na krem.
Ciasto
Składniki:
1 kg mąki
6 żółtek
2 całe jajka
200 g cukru
400 ml mleka
70 g drożdży
Szczypta soli
Przygotowanie:
Z podgrzanego mleka, drożdży, kilku łyżek mąki i cukru robimy rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubijamy z pozostałym cukrem, łączymy z rozczynem, pozostałą mąką, rozpuszczoną połową masła i solą. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie przekładamy na blat, rozwałkowujemy, układamy plastry masła i składamy, ponownie rozwałkowujemy i składamy. Tak przygotowane ciasto kroimy w romby, na każdy wykładamy konfiturę i zwijamy rogaliki. Smarujemy jajkiem i wstawiamy do pieczenia w temp. 190 st.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.