Wiemy, jak w łatwy sposób usunąć chemię z warzyw i owoców
Jeśli nie wiesz, jak pozbyć się szkodliwych substancji z warzyw lub owoców, wypróbuj nasz sposób. Potrzebujesz tylko jednego składnika, który kosztuje kilka złotych.
Kupujemy produkty ekologiczne zdecydowanie zbyt rzadko. A powinniśmy robić to częściej, bo dzięki temu zmniejszymy ilość szkodliwych, rakotwórczych pestycydów, które zjada nasza rodzina podczas obiadu. Niestety są czasami sytuacje, w których coś uniemożliwia nam ich kupienie.
Na szczęście jest pewien sposób, dzięki któremu nawet, jeśli kupimy owoce czy warzywa skażone chemią, możemy zminimalizować skutki uboczne. Ocet. Król wszystkich domowych sposobów.
Jak pozbyć się chemii z warzyw i owoców?
- Napełnij dużą miskę wodą z octem w proporcji 4:1
- Namocz owoce lub warzywa w miksturze przez 20 minut.
- Umyj dokładnie owoce lub warzywa pod bieżącą wodą.
Badania wykazały, że mycie produktów samą wodą może zmniejszyć ilość pestycydów, ale nie wyeliminuje ich całkowicie. Dlatego używając tego naturalnego składnika, jakim jest ocet, możemy wypłukać je efektywniej. Inną korzyścią jest to, że usunie również bakterie gromadzące się na skórce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl