Wielkanocny żurek
- -kilogram kości wędzonych od schabu
- -1 marchewka
- - 1 seler
- - 2,5 litra wody
- -liść laurowy
- -ziele angielskie
- -butelka gotowego zakwasu na żurek- 350ml
- -śmietana 18%- kwaśna
- -sól, pieprz do smaku
- - 2 ząbki czosnku
- -jajka ugotowane na twardo
- -kilogram białej kiełbasy
Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość solimy i gotujemy do momentu aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Zakwas na żurek łączymy ze śmietaną i dodajemy do całości. Białą kiełbasę podsmażamy na patelni, aż uzyskała złoty kolor, po czym przykrywamy ją przykrywką i podduszamy. Następnie kroimy na kawałki i wrzucamy do żurku. Pod koniec gotowania do żurku dodajemy czosnek. Gotowe! Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami! Smacznego!
Przepis dodał użytkownik paulinschen
Podziel się opinią
Komentarze