Wielkanocna babka na białkach. Przepis na święta w duchu zero waste
Nie wiecie jak wykorzystać białka, które zostały po przygotowaniu innych wypieków? Poza pyszna bezą, keksem czy kokosankami, można przygotować także pyszną i puszystą babkę. Będzie doskonała zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień do popołudniowej kawy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy.
- Ciasto dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.
- Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
- Wykładamy ciasta w dowolnej kolejności. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - sprawdzamy patyczkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl