Wielkanocna babka czekoladowa. Zawsze się udaje
Mocno czekoladowa babka, przypominająca nieco brownie. Jest wilgotna w środku i niesamowicie aromatyczna. Doskonale sprawdzi się zarówno jako słodkie zakończenie obiadu jak i poczęstunek dla gości. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis na babkę czekoladową.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Rozpuścić czekoladę. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka razem z masłem, cukrem pudrem i przestudzoną czekoladą utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
- Ubić białka ze szczyptą soli na pianę, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać (można mikserem).
- Piec w temp. 190st. C przez około 50 min. Babka zawsze wychodzi.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl