Wielkanoc 2020. Jak ugotować idealne jajka na twardo? Przetestuj metodę 6-6-6

Jak ugotować jajka, by były perfekcyjne? Wiadomo, że w Wielkanoc nie może ich zabraknąć – czy to w sałatce, czy faszerowanych albo takich na twardo z majonezem. Przedstawiamy metodę 6-6-6, dzięki której jajka zawsze wyjdą idealne.

Jak ugotować jajka na twardo? Wypróbuj metodę 6-6-6
Źródło zdjęć: © Pixabay

Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż gotowanie jajek. Nic bardziej mylnego. Po ugotowaniu często okazuję się, że coś poszło nie tak. Są zbyt miękkie lub przegotowane, a skorupka nie chce odchodzić. Jak ugotować je tak, żeby były idealne?

Jak ugotować idealne jajka na twardo? Metoda 6-6-6

Chcemy, by nasze jajko na twardo było gładkie, nie za twarde, oraz żeby żółtko miało intensywny, naturalny kolor bez zasinień. Autorka bloga kulinarnego "Food under pressure", Jessica, odkryła metodę gotowania jajek tak, by zawsze wyszły idealne. Blogerka zapewnia, że przetestowała ją wielokrotnie i nigdy się nie zawiodła, a sam proces jest banalnie prosty.

Do gotowania potrzebujemy szybkowaru. Najprostszy ciśnieniowy również zda egzamin. Gotujemy w nim jaja przez 6 minut, po czym przez kolejnych 6 pozwalamy im odpocząć i zostawiamy je w szybkowarze. Następnie jajka przez 6 minut moczymy w zimnej wodzie.

Po ostudzeniu jajka mają idealną konsystencję i kolor, a skorupka odchodzi w całości. Blogerka zapewnia, że jajka gotowane tą metodą nie tylko będą idealnie wyglądać, ale mają nawet lepiej smakować.

Zobacz też: Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru