Wielkanoc 2020. Jak ugotować idealne jajka na twardo? Przetestuj metodę 6-6-6
Jak ugotować jajka, by były perfekcyjne? Wiadomo, że w Wielkanoc nie może ich zabraknąć – czy to w sałatce, czy faszerowanych albo takich na twardo z majonezem. Przedstawiamy metodę 6-6-6, dzięki której jajka zawsze wyjdą idealne.
Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż gotowanie jajek. Nic bardziej mylnego. Po ugotowaniu często okazuję się, że coś poszło nie tak. Są zbyt miękkie lub przegotowane, a skorupka nie chce odchodzić. Jak ugotować je tak, żeby były idealne?
Jak ugotować idealne jajka na twardo? Metoda 6-6-6
Chcemy, by nasze jajko na twardo było gładkie, nie za twarde, oraz żeby żółtko miało intensywny, naturalny kolor bez zasinień. Autorka bloga kulinarnego "Food under pressure", Jessica, odkryła metodę gotowania jajek tak, by zawsze wyszły idealne. Blogerka zapewnia, że przetestowała ją wielokrotnie i nigdy się nie zawiodła, a sam proces jest banalnie prosty.
Do gotowania potrzebujemy szybkowaru. Najprostszy ciśnieniowy również zda egzamin. Gotujemy w nim jaja przez 6 minut, po czym przez kolejnych 6 pozwalamy im odpocząć i zostawiamy je w szybkowarze. Następnie jajka przez 6 minut moczymy w zimnej wodzie.
Po ostudzeniu jajka mają idealną konsystencję i kolor, a skorupka odchodzi w całości. Blogerka zapewnia, że jajka gotowane tą metodą nie tylko będą idealnie wyglądać, ale mają nawet lepiej smakować.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zobacz też: Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl