Wielkanoc 2020. Jak ugotować idealne jajka na twardo? Przetestuj metodę 6-6-6

Jak ugotować jajka, by były perfekcyjne? Wiadomo, że w Wielkanoc nie może ich zabraknąć – czy to w sałatce, czy faszerowanych albo takich na twardo z majonezem. Przedstawiamy metodę 6-6-6, dzięki której jajka zawsze wyjdą idealne.

Jak ugotować jajka na twardo? Wypróbuj metodę 6-6-6
Źródło zdjęć: © Pixabay

Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż gotowanie jajek. Nic bardziej mylnego. Po ugotowaniu często okazuję się, że coś poszło nie tak. Są zbyt miękkie lub przegotowane, a skorupka nie chce odchodzić. Jak ugotować je tak, żeby były idealne?

Jak ugotować idealne jajka na twardo? Metoda 6-6-6

Chcemy, by nasze jajko na twardo było gładkie, nie za twarde, oraz żeby żółtko miało intensywny, naturalny kolor bez zasinień. Autorka bloga kulinarnego "Food under pressure", Jessica, odkryła metodę gotowania jajek tak, by zawsze wyszły idealne. Blogerka zapewnia, że przetestowała ją wielokrotnie i nigdy się nie zawiodła, a sam proces jest banalnie prosty.

Do gotowania potrzebujemy szybkowaru. Najprostszy ciśnieniowy również zda egzamin. Gotujemy w nim jaja przez 6 minut, po czym przez kolejnych 6 pozwalamy im odpocząć i zostawiamy je w szybkowarze. Następnie jajka przez 6 minut moczymy w zimnej wodzie.

Po ostudzeniu jajka mają idealną konsystencję i kolor, a skorupka odchodzi w całości. Blogerka zapewnia, że jajka gotowane tą metodą nie tylko będą idealnie wyglądać, ale mają nawet lepiej smakować.

Zobacz też: Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują