Wielkanoc 2020. Jak ugotować idealne jajka na twardo? Przetestuj metodę 6-6-6

Jak ugotować jajka, by były perfekcyjne? Wiadomo, że w Wielkanoc nie może ich zabraknąć – czy to w sałatce, czy faszerowanych albo takich na twardo z majonezem. Przedstawiamy metodę 6-6-6, dzięki której jajka zawsze wyjdą idealne.

Jak ugotować jajka na twardo? Wypróbuj metodę 6-6-6
Źródło zdjęć: © Pixabay

Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż gotowanie jajek. Nic bardziej mylnego. Po ugotowaniu często okazuję się, że coś poszło nie tak. Są zbyt miękkie lub przegotowane, a skorupka nie chce odchodzić. Jak ugotować je tak, żeby były idealne?

Jak ugotować idealne jajka na twardo? Metoda 6-6-6

Chcemy, by nasze jajko na twardo było gładkie, nie za twarde, oraz żeby żółtko miało intensywny, naturalny kolor bez zasinień. Autorka bloga kulinarnego "Food under pressure", Jessica, odkryła metodę gotowania jajek tak, by zawsze wyszły idealne. Blogerka zapewnia, że przetestowała ją wielokrotnie i nigdy się nie zawiodła, a sam proces jest banalnie prosty.

Do gotowania potrzebujemy szybkowaru. Najprostszy ciśnieniowy również zda egzamin. Gotujemy w nim jaja przez 6 minut, po czym przez kolejnych 6 pozwalamy im odpocząć i zostawiamy je w szybkowarze. Następnie jajka przez 6 minut moczymy w zimnej wodzie.

Po ostudzeniu jajka mają idealną konsystencję i kolor, a skorupka odchodzi w całości. Blogerka zapewnia, że jajka gotowane tą metodą nie tylko będą idealnie wyglądać, ale mają nawet lepiej smakować.

Zobacz też: Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟