Wielkanoc 2020. Jak ugotować idealne jajka na twardo? Przetestuj metodę 6-6-6

Jak ugotować jajka, by były perfekcyjne? Wiadomo, że w Wielkanoc nie może ich zabraknąć – czy to w sałatce, czy faszerowanych albo takich na twardo z majonezem. Przedstawiamy metodę 6-6-6, dzięki której jajka zawsze wyjdą idealne.

Jak ugotować jajka na twardo? Wypróbuj metodę 6-6-6
Źródło zdjęć: © Pixabay

Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż gotowanie jajek. Nic bardziej mylnego. Po ugotowaniu często okazuję się, że coś poszło nie tak. Są zbyt miękkie lub przegotowane, a skorupka nie chce odchodzić. Jak ugotować je tak, żeby były idealne?

Jak ugotować idealne jajka na twardo? Metoda 6-6-6

Chcemy, by nasze jajko na twardo było gładkie, nie za twarde, oraz żeby żółtko miało intensywny, naturalny kolor bez zasinień. Autorka bloga kulinarnego "Food under pressure", Jessica, odkryła metodę gotowania jajek tak, by zawsze wyszły idealne. Blogerka zapewnia, że przetestowała ją wielokrotnie i nigdy się nie zawiodła, a sam proces jest banalnie prosty.

Do gotowania potrzebujemy szybkowaru. Najprostszy ciśnieniowy również zda egzamin. Gotujemy w nim jaja przez 6 minut, po czym przez kolejnych 6 pozwalamy im odpocząć i zostawiamy je w szybkowarze. Następnie jajka przez 6 minut moczymy w zimnej wodzie.

Po ostudzeniu jajka mają idealną konsystencję i kolor, a skorupka odchodzi w całości. Blogerka zapewnia, że jajka gotowane tą metodą nie tylko będą idealnie wyglądać, ale mają nawet lepiej smakować.

Zobacz też: Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się