Większość go wyrzuca. Niesłusznie! 6 pomysłów na wykorzystanie głąba kapuścianego

Podczas przyrządzania potraw z kapusty zazwyczaj go wykrajamy i wyrzucamy do śmieci. Tymczasem niedoceniany głąb stanowi nie tylko skarbnicę cennych składników odżywczych (dostarcza dwa razy więcej witaminy C niż liście), ale może być również bazą wielu pysznych dań. Co z niego wyczarować?

KapustaZamiast wyrzucać, wykorzystaj w kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF

Dip z głąba kapuścianego

Wzbogaci smak rozmaitych surówek, świetnie smakuje z pieczonym mięsem lub rybą, może być też pysznym dodatkiem do rozmaitych przekąsek: pokrojonych w słupki warzyw, krakersów czy chipsów.

Przygotowanie dipu jest bardzo proste. Na początku ścieramy na tarce o drobnych oczkach głąba kapuścianego, do którego później dodajemy gęsty jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę świeżo startą z cytryny oraz drobno posiekany tymianek. Wszystko dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie schładzamy w lodówce przez przynajmniej godzinę.

Carpaccio z głąba kapusty

Według oryginalnej receptury bazą carpaccio powinny być cieniutko pokrojone, niemal przezroczyste plasterki polędwicy wołowej, ale z powodzeniem zastąpią je również warzywa, choćby głąb kapuściany. Jak przyrządzić taką smaczną, lekką przekąskę?

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Kapuścianego głąba kroimy na równie i cienkie plasterki, które układamy na półmisku i skrapiamy dobrej jakości oliwą z oliwek oraz sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny, a także posypujemy płatkami parmezanu, solą i pieprzem. Carpaccio możemy też wzbogacić gałązkami świeżego tymianku, pestkami granatu albo pokruszonym kozim twarogiem lub fetą.

Placuszki z głąba kapusty

Szukasz pomysłu na kreatywne wykorzystanie kapuścianego głąba? Skorzystaj z podpowiedzi Sylwii Majcher, autorki poradnika "Gotuję, nie marnuję", i przygotuj pyszne placuszki, których smak na pewno zachwyci wszystkich domowników.

Głąba z kapusty należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy do niego jajko oraz 2-3 łyżki mąki lub panko (japońska panierka, rozsławiona przez znaną telewizyjną kucharkę Nigellę Lawson, podobnie jak bułkę tartą przygotowuje się ją z rozdrobnionego, wysuszonego pieczywa, jednak w panko jego kawałki są większe i przypominają płatki). Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy masa osiągnie konsystencję gęstej śmietany, nakładamy porcjami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron, aż placki się ładnie zarumienią. Osączamy je z tłuszczu na ręczniku kuchennym i podajemy na gorąco.

Sałatka z głąbem kapuścianym

Ze względu na chrupkość i delikatny smak głąb z kapusty może być ciekawym składnikiem sałatki, którą warto zaserwować jako samodzielną przekąską lub dodatek do dań mięsnych czy rybnych.

Kapuścianego głąba, ogórka i jabłko kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy kukurydzę z puszki, roszponkę oraz posiekany szczypiorek. Wszystko mieszamy, a na kwadrans przed podaniem polewamy prostym sosem przygotowanym z oliwy, soku cytrynowego, 1-2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, doprawionym solą i pieprzem.

gołąbki
© 123RF

Zupa z głąba kapuścianego

Statystyczny Polak zjada rocznie 100 litrów zup. Zazwyczaj jest to rosół, pomidorowa, żurek czy grochówka. Lubimy też kapuśniak z młodej lub kiszonej kapusty. A gdyby do przyrządzenia pysznej potrawy wykorzystać głąba?

Kapuścianego głąba kroimy na kawałki, dodajemy kilka młodych ziemniaków oraz różyczek brokuła lub kalafiora, po czym zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Zupę blendujemy na krem i serwujemy z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego, posiekaną natką pietruszki oraz podprażonymi na patelni pestkami dyni.

Mizeria z głąba kapuścianego

Kto powiedział, że mizeria musi być przyrządzana tylko z ogórków? Jej alternatywną, nie mniej smaczną wersję przygotujemy także z głąba wykrojonego z kapusty.

Warzywo wystarczy pokroić na plasterki i przyprawić solą, cukrem, miodem i octem jabłkowym. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie pyszny dodatek do obiadu, zwłaszcza potraw mięsnych, jest gotowy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇