Wiejska zapiekanka z ziemniakami. Solidna porcja
Wiejska zapiekanka to świetne sycące danie, dobre zarówno na obiad, jak i na kolację. Najlepiej smakuje podana z białym wytrawnym winem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
- 1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 kg mielonego mięsa
- 150 g mrożonej fasolki
- 0,5 kg boczku drobno posiekanego
- cienkie plastry szynki surowej słonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 4 pomidory
- 3 duże marchewki ugotowane
- 0,5 kg pieczarek
- 2 duże cebule pokrojone w plasterki
- 7 jajek
- 0,5 l mleka
- 200 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g sera żółtego
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub szczypiorek
- Ziemniaki kroimy na plasterki grubości około 1/2 cm, pieczarki smażymy. Blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
- Układamy warstwami: ziemniaki, boczek, fasolka, kukurydza, mięso mielone, sól i pieprz, groszek, marchewka, pieczarki podsmażone, cebula, szynka, ziemniaki, sól i pieprz.
- Wkładamy do piekarnika na pół godz w temp 185 st. C.
- Z jajek, mleka, pieprzu, soli i szczypiorku lub natki oraz proszku do pieczenia miksujemy ciasto. Zalewamy tym całość.
- Znów wkładamy na 15 min. do piekarnika. Następnie posypujemy startym serem i wkładamy jeszcze na 5 min.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze