Trwa ładowanie...
d33mff6
04-03-2022 10:22

Wiejska zapiekanka z ziemniakami. Solidna porcja

Przepis

Wiejska zapiekanka to świetne sycące danie, dobre zarówno na obiad, jak i na kolację. Najlepiej smakuje podana z białym wytrawnym winem.

d33mff6
3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Iuliia Nedrygailova
Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 150 g mrożonej fasolki
  • 0,5 kg boczku drobno posiekanego
  • cienkie plastry szynki surowej słonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 4 pomidory
  • 3 duże marchewki ugotowane
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 duże cebule pokrojone w plasterki
  • 7 jajek
  • 0,5 l mleka
  • 200 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub szczypiorek
Przepis
  • Ziemniaki kroimy na plasterki grubości około 1/2 cm, pieczarki smażymy. Blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
  • Układamy warstwami: ziemniaki, boczek, fasolka, kukurydza, mięso mielone, sól i pieprz, groszek, marchewka, pieczarki podsmażone, cebula, szynka, ziemniaki, sól i pieprz.
  • Wkładamy do piekarnika na pół godz w temp 185 st. C.
  • Z jajek, mleka, pieprzu, soli i szczypiorku lub natki oraz proszku do pieczenia miksujemy ciasto. Zalewamy tym całość.
  • Znów wkładamy na 15 min. do piekarnika. Następnie posypujemy startym serem i wkładamy jeszcze na 5 min.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wiejska zapiekanka z ziemniakami. Solidna porcja
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33mff6
d33mff6
d33mff6
d33mff6
Więcej tematów
d33mff6