Weź butelkę i przywiąż do drzewa. Cenny sok jest jak magiczna różdżka dla organizmu

Dawniej widok butelki lub słoika przytwierdzonego do brzozy nie był niczym wyjątkowym, ale dziś coraz mniej osób decyduje się na samodzielne zbieranie soku. Warto to zmienić, bo niepozorny płyn to bomba składników odżywczych.

Sok z brzozySok z brzozy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sok z brzozy, znany jako oskoła, to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu. Dawniej wykorzystywano go, by pobudzić ciało po zimie. Do brzóz montowano kraniki, z których wylatywał jasny sok. Całość zbierano do słoika, worka lub butelki, by nie uronić ani jednej cennej kropelki.

Właściwości soku z brzozy

Sok z brzozy ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Jest doskonałym "sprzątaczem" naszego organizmu, pomagającym w oczyszczaniu go z toksyn. Działa moczopędnie, co pomaga w eliminacji nadmiaru płynów i szkodliwych substancji z naszego ciała. Dodatkowo oskoła jest bogata w witaminy i minerały, które wzmacniają odporność organizmu.

Sok z brzozy jest prawdziwą skarbnicą prozdrowotnych składników. Zawiera między innymi witaminę C, która wzmacnia organizm oraz witaminę B6, która pomaga w utrzymaniu zdrowia układu nerwowego i przemiany materii. Dzięki zawartości potasu sok z brzozy wpływa na prawidłową pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

Oskoła jest również bogata w magnez, który korzystnie wpływa na układ nerwowy i mięśnie, żelazo, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu w organizmie, mangan, który wspiera zdrowie kości i układu immunologicznego oraz fosfor, który jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów oraz prawidłowego funkcjonowania mózgu i nerwów. Oskoła zawiera również związki fenolowe, które są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Dzięki temu sok z brzozy może być pomocny w leczeniu różnego rodzaju chorób zapalnych, łagodząc ich objawy i przyspieszając proces powrotu do zdrowia.

Sok z brzozy - Pyszności
Sok z brzozy - Pyszności © Canva | alvintus

Nie można zapomnieć o naturalnych antyoksydantach, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. W ten sposób opóźnia się procesy starzenia organizmu i dba o skórę. Sok z brzozy może pomóc na dłużej zachować młodość i zdrowie.

Jak pić sok z brzozy?

Świeżo zebrany sok z brzozy jest klarowny jak woda i ma lekko słodkawy smak. Nie jest intensywnie słodki, przypomina delikatnie osłodzoną wodę. Pod koniec sezonu robi się ciemniejszy i słodszy. Można go pić samodzielnie jako orzeźwiający napój lub dodać do lemoniady czy koktajlu. Świeży sok z brzozy ma krótki termin przydatności do spożycia (około 3-4 dni w lodówce). Serwuje się go wyłącznie na zimno, by zachować wszystkie cenne właściwości.

Najlepiej wypijać go na czczo lub przed posiłkiem. Zaleca się spożywanie 100-150 ml soku 2-3 razy dziennie przez okres 2-3 tygodni. Osoby, które cierpią na choroby nerek, mają skłonności do kamicy nerkowej, zmagają się z nadciśnieniem tętniczym, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem spożywania oskoły. Uważać powinni również diabetycy - sok może zawierać naturalny cukier.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany