Węgry na talerzu. Kulinarny przewodnik po węgierskiej kuchni

W tym roku najprawdopodobniej ciężko nam będzie spędzić urlop za granicą. Na razie pewne jest, że będziemy mogli bez przeszkód i dodatkowej kwarantanny odwiedzić Węgry, Czechy i Słowacja. Szczególnie ten pierwszy kraj jest bardzo atrakcyjny turystycznie. Wspaniałe miasta, jeziora rzeki i niezmierzone stepy zachęcają do przyjazdu. Ale jedną z największych atrakcji jest kuchnia, bardzo charakterystyczna i uwielbiana przez Polaków. Wybierając się więc do Budapesztu i nad Balaton warto mieć listę potraw, których koniecznie musimy na Węgrzech spróbować.

Węgierski gulaszKuchnia węgierska to nie tylko gulasz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Langosz

Najpopularniejsze węgierskie danie uliczne, czyli langosz, dostaniemy praktycznie wszędzie. W skład tego smażonego na głębokim tłuszczu placka wchodzą przede wszystkim mąka, jogurt, mleko, cukier, sól i drożdże. Tradycyjnie langosze były pieczone w piecu opalanym drewnem, ale dziś w tej formie jest przyrządzany bardzo rzadko.

Najpopularniejszy jest langosz ze śmietaną, jedynie lekko osoloną, ale turyści sprawili, że pojawiło się wiele przeróżnych dodatków do klasycznego placka. I tak kupimy langosze z serem żółtym, bryndzą, jajkiem sadzonym, gulaszem, kiełbasą, kapustą, cebulą czy grzybami. W miejscowościach typowo turystycznych nie dziwią takie dodatki jak dżem, krem czekoladowy czy owoce.

Gulyás

Gulyás, czyli po polsku gulasz, to kwintesencja kuchni węgierskiej. Danie to, wywodzące się z tradycji pasterskiej jest proste do przygotowania i wymaga jedynie kilku składników. Gulasz robi się w kociołkach nad ogniem, wtedy jest najsmaczniejszy, bo nabiera lekko dymnego smaku.

Langosz - węgierski specjał

Najlepszy gulasz przygotowuje się z wołowiny, z której Węgry słyną. Obowiązkowo dodaje się również mieloną i świeżą paprykę – zarówno ostrą, jak i słodką. Papryki smaży się najpierw na smalcu, najlepiej wytapianym ze słoniny pochodzącej od mangalicy, najbardziej szlachetnej węgierskiej rasy. Konieczny jest również dodatek pomidorów. Istnieje wiele odmian gulaszu: z warzywami, kapustą, wieprzowiną, drobiem czy mięsem z królika. Wołowy gulasz jest jednak najbardziej klasyczny.

Halászlé

Dunaj i Cisa to dwie największe rzeki przepływające przez Węgry. Z kolei Balaton, największe węgierskie jezioro nazywane jest często morzem. Nie dziwi więc fakt, że ryby stanowią ogromną część kuchni tego kraju. Zupa rybna, czyli halászlé jest jednym z symboli Węgier.

Tradycyjna węgierska zupa rybna wyróżnia się mocno czerwonym, paprykowym kolorem. Najczęściej używana jest ostra papryka, czasem pomidory lub ziemniaki. Najbardziej popularną rybą na zupę jest karp, ale można przygotować ją również z amura, szczupaka, leszcza czy węgorza, których w rzekach i jeziorach nie brakuje.

Węgierski deser
© Getty Images

Töltött paprika

Jeśli spytamy o pierwsze skojarzenie dotyczące Węgier, na myśl przychodzi papryka. Jest ona wszechobecna: w sklepach, na straganach, przy ulicach i w restauracjach. Papryka faszerowana to jedno z najbardziej popularnych dań. Długie strąki zielonej, żółtej lub czerwonej papryki faszeruje się mieloną wieprzowiną, ryżem, czosnkiem i cebulą i podaje w sosie pomidorowym. Dodatkiem jest zazwyczaj pieczywo.

Tort Dobos

Wybór węgierskich deserów jest spory, a najbardziej popularny jest tort, którego korzenie sięgają XIX wieku. W 1885 roku na targach w Budapeszcie cukiernik Joszef Dobos zaprezentował swoje ciasto. Kluczem do jego popularności był przede wszystkim wygląd. Sekretem smaku jest krem na bazie masła, kakao, wanilii i czekolady. W 2017 r. zastrzeżono wygląd tego tortu. Będąc na Węgrzech, koniecznie trzeba go spróbować!

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy