Węgry na talerzu. Kulinarny przewodnik po węgierskiej kuchni

W tym roku najprawdopodobniej ciężko nam będzie spędzić urlop za granicą. Na razie pewne jest, że będziemy mogli bez przeszkód i dodatkowej kwarantanny odwiedzić Węgry, Czechy i Słowacja. Szczególnie ten pierwszy kraj jest bardzo atrakcyjny turystycznie. Wspaniałe miasta, jeziora rzeki i niezmierzone stepy zachęcają do przyjazdu. Ale jedną z największych atrakcji jest kuchnia, bardzo charakterystyczna i uwielbiana przez Polaków. Wybierając się więc do Budapesztu i nad Balaton warto mieć listę potraw, których koniecznie musimy na Węgrzech spróbować.

Węgierski gulaszKuchnia węgierska to nie tylko gulasz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Langosz

Najpopularniejsze węgierskie danie uliczne, czyli langosz, dostaniemy praktycznie wszędzie. W skład tego smażonego na głębokim tłuszczu placka wchodzą przede wszystkim mąka, jogurt, mleko, cukier, sól i drożdże. Tradycyjnie langosze były pieczone w piecu opalanym drewnem, ale dziś w tej formie jest przyrządzany bardzo rzadko.

Najpopularniejszy jest langosz ze śmietaną, jedynie lekko osoloną, ale turyści sprawili, że pojawiło się wiele przeróżnych dodatków do klasycznego placka. I tak kupimy langosze z serem żółtym, bryndzą, jajkiem sadzonym, gulaszem, kiełbasą, kapustą, cebulą czy grzybami. W miejscowościach typowo turystycznych nie dziwią takie dodatki jak dżem, krem czekoladowy czy owoce.

Gulyás

Gulyás, czyli po polsku gulasz, to kwintesencja kuchni węgierskiej. Danie to, wywodzące się z tradycji pasterskiej jest proste do przygotowania i wymaga jedynie kilku składników. Gulasz robi się w kociołkach nad ogniem, wtedy jest najsmaczniejszy, bo nabiera lekko dymnego smaku.

Langosz - węgierski specjał

Najlepszy gulasz przygotowuje się z wołowiny, z której Węgry słyną. Obowiązkowo dodaje się również mieloną i świeżą paprykę – zarówno ostrą, jak i słodką. Papryki smaży się najpierw na smalcu, najlepiej wytapianym ze słoniny pochodzącej od mangalicy, najbardziej szlachetnej węgierskiej rasy. Konieczny jest również dodatek pomidorów. Istnieje wiele odmian gulaszu: z warzywami, kapustą, wieprzowiną, drobiem czy mięsem z królika. Wołowy gulasz jest jednak najbardziej klasyczny.

Halászlé

Dunaj i Cisa to dwie największe rzeki przepływające przez Węgry. Z kolei Balaton, największe węgierskie jezioro nazywane jest często morzem. Nie dziwi więc fakt, że ryby stanowią ogromną część kuchni tego kraju. Zupa rybna, czyli halászlé jest jednym z symboli Węgier.

Tradycyjna węgierska zupa rybna wyróżnia się mocno czerwonym, paprykowym kolorem. Najczęściej używana jest ostra papryka, czasem pomidory lub ziemniaki. Najbardziej popularną rybą na zupę jest karp, ale można przygotować ją również z amura, szczupaka, leszcza czy węgorza, których w rzekach i jeziorach nie brakuje.

Węgierski deser
© Getty Images

Töltött paprika

Jeśli spytamy o pierwsze skojarzenie dotyczące Węgier, na myśl przychodzi papryka. Jest ona wszechobecna: w sklepach, na straganach, przy ulicach i w restauracjach. Papryka faszerowana to jedno z najbardziej popularnych dań. Długie strąki zielonej, żółtej lub czerwonej papryki faszeruje się mieloną wieprzowiną, ryżem, czosnkiem i cebulą i podaje w sosie pomidorowym. Dodatkiem jest zazwyczaj pieczywo.

Tort Dobos

Wybór węgierskich deserów jest spory, a najbardziej popularny jest tort, którego korzenie sięgają XIX wieku. W 1885 roku na targach w Budapeszcie cukiernik Joszef Dobos zaprezentował swoje ciasto. Kluczem do jego popularności był przede wszystkim wygląd. Sekretem smaku jest krem na bazie masła, kakao, wanilii i czekolady. W 2017 r. zastrzeżono wygląd tego tortu. Będąc na Węgrzech, koniecznie trzeba go spróbować!

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia