WAŻNE
TERAZ

Incydent koło portu w Szczecinie. "Kolejna rosyjska prowokacja"

Węgierski bogracz krok po kroku. Doskonała zupa na chłody

Nazwa "bogracz" pochodzi od specjalnego kociołka, służącego do przygotowywania potraw nad ogniskiem. W Polsce pod tą nazwą kryje się również aromatyczna węgierska zupa z mięsem, papryką, ziemniakami i małymi kluseczkami tzw. czipetkami.

Węgierski bogracz ktok po kroku. Doskonała zupa na chłodyWęgierski bogracz ktok po kroku. Doskonała zupa na chłody

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego
  • kawałek mięsa rosołowego ok. 50-60 dag
  • włoszczyzna
  • 3 cebule
  • 4 papryki różnokolorowe
  • 3 pomidory (mogą być też z puszki)
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • papryka ostra lub chilli (dowolnie wg upodobań)
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 kg ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku

Kluski czipetki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ciepła woda (na oko)

Przepis

  • Nastawić wywar z mięsa rosołowego z suszonymi warzywami, dodać 5 ziarnek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 grzybki suszone, 1 cebulę, sól, pieprz.
  • W garnku z grubym dnem (ale można też na zwykłej patelni) przesmażyć pokrojone w kostkę mięso razem z posiekaną cebulą (na smalcu lub innym tłuszczu)
  • Następnie dodać 2 szklanki wody, słodką paprykę, pomidory pokrojone w ćwiartki lub z puszki) i paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić na małym ogniu, dolewając w miarę potrzeby wody.
  • Gdy mięso jest prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić, aż wszystko będzie miękkie.
  • W międzyczasie przygotować ciasto makaronowe.
  • Prawdziwe "czipetki" powinno się lepić w formie fasolek. Jeśli nie macie cierpliwości, można zrobić z ciasta wałeczki o średnicy ok. 1 cm i pokroić je w półcentymetrowe plasterki. W czasie krojenia spłaszczą się i będą przypominać fasolki.
  • Wrzucić makaron na wrzącą wodę. Gotować do średniej miękkości. Przecedzić, przelać zimną wodą.
  • Wywar, mięso z warzywami i ziemniakami oraz czipetki przełożyć do jednego gara i doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem (ale nie za dużo) i ostrą papryką.

Wybrane dla Ciebie

To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie