WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Warzywo, z którym o tytuł najzdrowszego może powalczyć tylko awokado. Jest w każdym markecie

Ludzie pytani o najzdrowsze warzywo bez wahania odpowiadają: "szpinak". Przez lata karmiono nim słabowite dziecjako najlepszym źródłem żelaza, a Popey dzięki liściom zyskiwał nadludzką siłę. Za sławę szpinaku odpowiedzialny był błąd.

Niedoceniane zielone warzywo bardzo łatwo kupić
Źródło zdjęć: © 123RF
Helena Łygas
oprac.  Helena Łygas

Nie wiadomo, czy wspomniany błąd wynikał z roztargnienia, chorobliwej chęci dokonania głośnego odkrycia, czy był po prostu pomyłką w drukarni. Faktem jest, że przez lata wierzyło w niesamowite właściwości odżywcze szpinaku. W jednym z pierwszych artykułów naukowych traktujących o warzywie opublikowanym w latach 30. ubiegłego wieku ktoś źle postawił przecinki w ułamku dziesiętnym.

Tym sposobem szpinak został królem żelaza, którego w istocie zawiera raczej niewiele. Prawdę odkryto kilkadziesiąt lat później. Brokuł końskimi dawkami witamin i mikroelementów nie poraża, ma wszystkiego po trochu, ale w znakomitych dla ludzkiego organizmu proporcjach. Przede wszystkim chodzi jednak o błonnik.

Lekarz i dietetyk Rangan Chatterjee, znany z programów BBC o medycynie, uważa wręcz, że gdyby ludzie jedli więcej brokułów, z powodzeniem mogliby odpuścić większość pozostałych warzyw.

Jeśli zdarzyło się wam śmiać z tekstów spod znaku "depresja z jelit", powściągnijcie konie. Według badań przeprowadzonych przez Szkołę Medyczną Uniwersytetu Harvarda stany emocjonalne takie jak stres, niepokój, lęk, a nawet depresja kliniczna, odpowiada w znacznej części flora jelitowa, w której są syntezowane między innymi hormony szczęścia. To, czy jemy dużo błonnika, ma bezpośredni związek nie tylko ze zdrowiem psychicznym, ale także z odpornością organizmu. Brokuł jest zaś najlepszym przyjacielem jelit i trawienia. Nie do pogardzenia jest też zawarty w brokułach sulforafan, substancja o silnym działaniu przeciwnowotworowym i korzystnym wpływie na wzrok.

Żeby wycisnąć z brokułów ich pełen potencjał najlepiej jeść je podgotowane w wodzie na półtwardo, surowe lub przyrządzone na parze. Kiedy następnym razem będziecie mieli ochotę wrzucić do swojego smoothie garść szpinaku, wymieńcie go na brokuł. Koniec końców to on okazał się złotym medalistą w konkursie na najzdrowsze warzywo.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów