Warzywo, z którym o tytuł najzdrowszego może powalczyć tylko awokado. Jest w każdym markecie

Ludzie pytani o najzdrowsze warzywo bez wahania odpowiadają: "szpinak". Przez lata karmiono nim słabowite dziecjako najlepszym źródłem żelaza, a Popey dzięki liściom zyskiwał nadludzką siłę. Za sławę szpinaku odpowiedzialny był błąd.

Niedoceniane zielone warzywo bardzo łatwo kupić
Źródło zdjęć: © 123RF
Helena Łygas
oprac.  Helena Łygas

Nie wiadomo, czy wspomniany błąd wynikał z roztargnienia, chorobliwej chęci dokonania głośnego odkrycia, czy był po prostu pomyłką w drukarni. Faktem jest, że przez lata wierzyło w niesamowite właściwości odżywcze szpinaku. W jednym z pierwszych artykułów naukowych traktujących o warzywie opublikowanym w latach 30. ubiegłego wieku ktoś źle postawił przecinki w ułamku dziesiętnym.

Tym sposobem szpinak został królem żelaza, którego w istocie zawiera raczej niewiele. Prawdę odkryto kilkadziesiąt lat później. Brokuł końskimi dawkami witamin i mikroelementów nie poraża, ma wszystkiego po trochu, ale w znakomitych dla ludzkiego organizmu proporcjach. Przede wszystkim chodzi jednak o błonnik.

Lekarz i dietetyk Rangan Chatterjee, znany z programów BBC o medycynie, uważa wręcz, że gdyby ludzie jedli więcej brokułów, z powodzeniem mogliby odpuścić większość pozostałych warzyw.

Jeśli zdarzyło się wam śmiać z tekstów spod znaku "depresja z jelit", powściągnijcie konie. Według badań przeprowadzonych przez Szkołę Medyczną Uniwersytetu Harvarda stany emocjonalne takie jak stres, niepokój, lęk, a nawet depresja kliniczna, odpowiada w znacznej części flora jelitowa, w której są syntezowane między innymi hormony szczęścia. To, czy jemy dużo błonnika, ma bezpośredni związek nie tylko ze zdrowiem psychicznym, ale także z odpornością organizmu. Brokuł jest zaś najlepszym przyjacielem jelit i trawienia. Nie do pogardzenia jest też zawarty w brokułach sulforafan, substancja o silnym działaniu przeciwnowotworowym i korzystnym wpływie na wzrok.

Żeby wycisnąć z brokułów ich pełen potencjał najlepiej jeść je podgotowane w wodzie na półtwardo, surowe lub przyrządzone na parze. Kiedy następnym razem będziecie mieli ochotę wrzucić do swojego smoothie garść szpinaku, wymieńcie go na brokuł. Koniec końców to on okazał się złotym medalistą w konkursie na najzdrowsze warzywo.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀