Trwa ładowanie...
d126hba
d126hba

Warzywa z grilla z serowo-orzechowym sosem

Przepis

Grillowane warzywa to nie tylko pomysł dla wegetarian. Także mięsożercy będą zajadać się tym pysznym daniem na rodzinnych spotkaniach przy grillu. Aromatyczny, serowo-orzechowy sos stanowi idealne uzupełnienie chrupiących warzyw. Wypróbuj ten przepis, a na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d126hba
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Grillowane warzywa w sosie orzechowo-serowym
Getty Images
Grillowane warzywa w sosie orzechowo-serowym
Składniki
  • 4 cukinie (po ok. 200 g)
  • 2 bakłażany
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozmarynu (posiekanego)
  • sól, pieprz
  • 200 g kremowego serka, 12% tłuszczu
  • 1-2 łyżki mleka
  • 50 g parmezanu (świeżo startego)
  • 1 łyżeczka Sambal Oelek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 twarde pomidory
  • 60 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • kilka liści bazylii
Przepis

[list=1]
[*]Opłukać cukinie i bakłażany. Umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ostrym nożem wykroić pestki. Wymieszać oliwę z rozmarynem, solą oraz pieprzem i posmarować wnętrze cukinii. Grillować cukinie i bakłażany skórką do dołu przez ok. 6-8 minut. Przewrócić i grillować po drugiej stronie przez 1-2 minuty.

[*]Wymieszać serek z mlekiem, parmezanem i Sambal Oelek. Czosnek obrać i dodać do masy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory opłukać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Cebulę, pomidory, orzechy włoskie i bazylię wymieszać z serkiem. Doprawić solą i pieprzem.

[*]Rozsmarować dip na cukiniach i bakłażanach, posypać listkami bazylii.
[/list]
Rada: Smakują idealnie z grillowanymi kotletami jagnięcymi.

Przepis dodał użytkownik KuchniaiJa

Warzywa z grilla z serowo-orzechowym sosem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d126hba
d126hba
d126hba

d126hba
d126hba
d126hba