Warzywa z grilla z serowo-orzechowym sosem

Grillowane warzywa to nie tylko pomysł dla wegetarian. Także mięsożercy będą zajadać się tym pysznym daniem na rodzinnych spotkaniach przy grillu. Aromatyczny, serowo-orzechowy sos stanowi idealne uzupełnienie chrupiących warzyw. Wypróbuj ten przepis, a na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę.

Grillowane warzywa w sosie orzechowo-serowymGrillowane warzywa w sosie orzechowo-serowym

Składniki

  • 4 cukinie (po ok. 200 g)
  • 2 bakłażany
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozmarynu (posiekanego)
  • sól, pieprz
  • 200 g kremowego serka, 12% tłuszczu
  • 1-2 łyżki mleka
  • 50 g parmezanu (świeżo startego)
  • 1 łyżeczka Sambal Oelek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 twarde pomidory
  • 60 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • kilka liści bazylii

Przepis

[list=1]
[*]Opłukać cukinie i bakłażany. Umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ostrym nożem wykroić pestki. Wymieszać oliwę z rozmarynem, solą oraz pieprzem i posmarować wnętrze cukinii. Grillować cukinie i bakłażany skórką do dołu przez ok. 6-8 minut. Przewrócić i grillować po drugiej stronie przez 1-2 minuty.

Przepis

[*]Wymieszać serek z mlekiem, parmezanem i Sambal Oelek. Czosnek obrać i dodać do masy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory opłukać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Cebulę, pomidory, orzechy włoskie i bazylię wymieszać z serkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Przepis

[*]Rozsmarować dip na cukiniach i bakłażanach, posypać listkami bazylii.
[/list]
Rada: Smakują idealnie z grillowanymi kotletami jagnięcymi.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach