Warzywa z grilla z serowo-orzechowym sosem
Grillowane warzywa to nie tylko pomysł dla wegetarian. Także mięsożercy będą zajadać się tym pysznym daniem na rodzinnych spotkaniach przy grillu. Aromatyczny, serowo-orzechowy sos stanowi idealne uzupełnienie chrupiących warzyw. Wypróbuj ten przepis, a na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 4 cukinie (po ok. 200 g)
- 2 bakłażany
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka rozmarynu (posiekanego)
- sól, pieprz
- 200 g kremowego serka, 12% tłuszczu
- 1-2 łyżki mleka
- 50 g parmezanu (świeżo startego)
- 1 łyżeczka Sambal Oelek
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 twarde pomidory
- 60 g kalifornijskich orzechów włoskich
- 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
- kilka liści bazylii
[list=1]
[*]Opłukać cukinie i bakłażany. Umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ostrym nożem wykroić pestki. Wymieszać oliwę z rozmarynem, solą oraz pieprzem i posmarować wnętrze cukinii. Grillować cukinie i bakłażany skórką do dołu przez ok. 6-8 minut. Przewrócić i grillować po drugiej stronie przez 1-2 minuty.
[*]Wymieszać serek z mlekiem, parmezanem i Sambal Oelek. Czosnek obrać i dodać do masy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory opłukać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Cebulę, pomidory, orzechy włoskie i bazylię wymieszać z serkiem. Doprawić solą i pieprzem.
[*]Rozsmarować dip na cukiniach i bakłażanach, posypać listkami bazylii.
[/list]
Rada: Smakują idealnie z grillowanymi kotletami jagnięcymi.
Przepis dodał użytkownik KuchniaiJa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze