WAŻNE
TERAZ

Poszukiwany Tadeusz Duda nie żyje, koniec obławy

Warzywa i owoce z certyfikatem bio – dlaczego warto?

Coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość i smak jedzenia. Naturalność i jak najmniejsze przetworzenie produktów spożywczych są często głównym kryterium ich zakupu. Coraz chętniej wybieramy towary EKO czy BIO. Niektórych odstrasza fakt, że produkty ekologiczne mają czasami wyższe ceny. Bywa tak, ponieważ ich produkcja jest bardziej wymagająca – zgodna z naturalnymi procesami zachodzącymi w przyrodzie. Czy zatem warto?

Świeże warzywaŚwieże warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta
3

Czym charakteryzuje się produkcja ekologiczna?

"Powinniśmy wiedzieć, że nie każde pożywienie określane jako bio jest rzeczywiście pochodzenia ekologicznego. Wiarygodne są wyłącznie produkty opatrzone certyfikatem zgodności z unijnymi wymogami ekoprodukcji" – zaznacza Wiola Lis, specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku.

Zasady ekologicznej produkcji rolnej to przede wszystkim:

  • wykorzystywanie nawozów naturalnych,
  • nawozy chemiczne są zabronione,
  • stosowanie płodozmianu,
  • odchwaszczanie mechaniczne i ręczne,
  • nie wolno stosować pestycydów,

zabronione jest stosowanie sadzonek poddanych modyfikacjom genetycznym.

Aby uzyskać certyfikat zgodności z wymogami określającymi produkty bio, producent powinien być poddany kontroli prowadzonej przez organ certyfikujący. Produkty nieoznakowane unijnym euroliściem nie mogą być sprzedawane jako ekologiczne.

Walory odżywcze warzyw i owoców z certyfikatem bio

Powinniśmy pamiętać, że jedynie produkty oznaczone charakterystycznym europejskim listkiem na zielonym tle są:

  • niemodyfikowane genetycznie,
  • wyhodowane bez chemicznych środków ochrony roślin oraz bez stosowania sztucznych nawozów.

Jakie ma to konsekwencje?

Owoce z upraw przyjaznych środowisku zawierają o wiele mniejszą ilość pestycydów, nie zawierają również metali ciężkich, między innymi rakotwórczego kadmu, mają także dużo niższe stężenie azotu, azotynu i azotanu.

Do uprawy warzyw i owoców bio najważniejsza jest dobra jakość gleby, nie może być ona zanieczyszczona żadnymi substancjami chemicznymi. Kiedy rolnicy zmieniają sposób uprawy z konwencjonalnego na ekologiczny, okres przygotowania gruntu może trwać nawet kilka lat.

Wiola Lis z ekocentrum Arkana Smaku dodaje: "Żywność ekologiczną wyróżnia także bardzo ograniczona liczba substancji dodatkowych, które w przypadku żywności konwencjonalnej kształtują jej smak, zapach, konsystencję i trwałość. Nie zawiera ona również konserwantów, co w praktyce często przekłada się na krótsze terminy przydatności do spożycia".

Stosowanie sztucznych nawozów i substancji chemicznych wpływa pozytywnie na szybki wzrost roślin i dłuższą ich żywotność, ale nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Regularne spożywanie takich produktów może powodować między innymi bóle brzucha, głowy, pogorszenie stanu paznokci i włosów.

Możemy też przekonać się o dużo lepszych walorach smakowych żywności "bio", która ma wyjątkowy smak i wyczuwalny aromat w odróżnieniu od produktów, gdzie dojrzewanie jest przyspieszane.

Zalety spożywania warzyw i owoców bio

Specjalistka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku podkreśla: "Najważniejszą zaletą spożywania produktów z upraw ekologicznych jest to, że mamy pewność co do ich wysokiej jakości i bezpieczeństwa dla zdrowia. Nie zawierają szkodliwych metali ciężkich, dlatego możemy je podawać nawet małym dzieciom, których układ pokarmowy jest wyjątkowo wrażliwy".

Wybierając żywność bio, wspieramy środowisko, a także przyczyniamy się do zachowania bioróżnorodności w przyrodzie. W ten sposób, dbając o własne zdrowie, przykładamy się do utrzymywania czystości gleby, wody i powietrza.

Dodatkowo wykazano, że osoby, które regularnie spożywają warzywa i owoce z certyfikatem bio, mają niższy wskaźnik BMI, a to oznacza niższe ryzyko chorób towarzyszących otyłości. Produkty z ekologicznych upraw zawierają też więcej antyoksydantów, które chronią komórki przed starzeniem i nowotworami.

Można śmiało powiedzieć, że wybierając towary certyfikowane, dbamy o siebie, swoich bliskich i środowisko.

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

logo
logo © materiały partnera
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne