Warzywa i owoce z certyfikatem bio – dlaczego warto?

Coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość i smak jedzenia. Naturalność i jak najmniejsze przetworzenie produktów spożywczych są często głównym kryterium ich zakupu. Coraz chętniej wybieramy towary EKO czy BIO. Niektórych odstrasza fakt, że produkty ekologiczne mają czasami wyższe ceny. Bywa tak, ponieważ ich produkcja jest bardziej wymagająca – zgodna z naturalnymi procesami zachodzącymi w przyrodzie. Czy zatem warto?

Świeże warzywaŚwieże warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Czym charakteryzuje się produkcja ekologiczna?

"Powinniśmy wiedzieć, że nie każde pożywienie określane jako bio jest rzeczywiście pochodzenia ekologicznego. Wiarygodne są wyłącznie produkty opatrzone certyfikatem zgodności z unijnymi wymogami ekoprodukcji" – zaznacza Wiola Lis, specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku.

Zasady ekologicznej produkcji rolnej to przede wszystkim:

  • wykorzystywanie nawozów naturalnych,
  • nawozy chemiczne są zabronione,
  • stosowanie płodozmianu,
  • odchwaszczanie mechaniczne i ręczne,
  • nie wolno stosować pestycydów,

zabronione jest stosowanie sadzonek poddanych modyfikacjom genetycznym.

Aby uzyskać certyfikat zgodności z wymogami określającymi produkty bio, producent powinien być poddany kontroli prowadzonej przez organ certyfikujący. Produkty nieoznakowane unijnym euroliściem nie mogą być sprzedawane jako ekologiczne.

Walory odżywcze warzyw i owoców z certyfikatem bio

Powinniśmy pamiętać, że jedynie produkty oznaczone charakterystycznym europejskim listkiem na zielonym tle są:

  • niemodyfikowane genetycznie,
  • wyhodowane bez chemicznych środków ochrony roślin oraz bez stosowania sztucznych nawozów.

Jakie ma to konsekwencje?

Owoce z upraw przyjaznych środowisku zawierają o wiele mniejszą ilość pestycydów, nie zawierają również metali ciężkich, między innymi rakotwórczego kadmu, mają także dużo niższe stężenie azotu, azotynu i azotanu.

Do uprawy warzyw i owoców bio najważniejsza jest dobra jakość gleby, nie może być ona zanieczyszczona żadnymi substancjami chemicznymi. Kiedy rolnicy zmieniają sposób uprawy z konwencjonalnego na ekologiczny, okres przygotowania gruntu może trwać nawet kilka lat.

Wiola Lis z ekocentrum Arkana Smaku dodaje: "Żywność ekologiczną wyróżnia także bardzo ograniczona liczba substancji dodatkowych, które w przypadku żywności konwencjonalnej kształtują jej smak, zapach, konsystencję i trwałość. Nie zawiera ona również konserwantów, co w praktyce często przekłada się na krótsze terminy przydatności do spożycia".

Stosowanie sztucznych nawozów i substancji chemicznych wpływa pozytywnie na szybki wzrost roślin i dłuższą ich żywotność, ale nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Regularne spożywanie takich produktów może powodować między innymi bóle brzucha, głowy, pogorszenie stanu paznokci i włosów.

Możemy też przekonać się o dużo lepszych walorach smakowych żywności "bio", która ma wyjątkowy smak i wyczuwalny aromat w odróżnieniu od produktów, gdzie dojrzewanie jest przyspieszane.

Zalety spożywania warzyw i owoców bio

Specjalistka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku podkreśla: "Najważniejszą zaletą spożywania produktów z upraw ekologicznych jest to, że mamy pewność co do ich wysokiej jakości i bezpieczeństwa dla zdrowia. Nie zawierają szkodliwych metali ciężkich, dlatego możemy je podawać nawet małym dzieciom, których układ pokarmowy jest wyjątkowo wrażliwy".

Wybierając żywność bio, wspieramy środowisko, a także przyczyniamy się do zachowania bioróżnorodności w przyrodzie. W ten sposób, dbając o własne zdrowie, przykładamy się do utrzymywania czystości gleby, wody i powietrza.

Dodatkowo wykazano, że osoby, które regularnie spożywają warzywa i owoce z certyfikatem bio, mają niższy wskaźnik BMI, a to oznacza niższe ryzyko chorób towarzyszących otyłości. Produkty z ekologicznych upraw zawierają też więcej antyoksydantów, które chronią komórki przed starzeniem i nowotworami.

Można śmiało powiedzieć, że wybierając towary certyfikowane, dbamy o siebie, swoich bliskich i środowisko.

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

logo
logo © materiały partnera
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇