Warzywa i owoce z certyfikatem bio – dlaczego warto?

Coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość i smak jedzenia. Naturalność i jak najmniejsze przetworzenie produktów spożywczych są często głównym kryterium ich zakupu. Coraz chętniej wybieramy towary EKO czy BIO. Niektórych odstrasza fakt, że produkty ekologiczne mają czasami wyższe ceny. Bywa tak, ponieważ ich produkcja jest bardziej wymagająca – zgodna z naturalnymi procesami zachodzącymi w przyrodzie. Czy zatem warto?

Świeże warzywaŚwieże warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Czym charakteryzuje się produkcja ekologiczna?

"Powinniśmy wiedzieć, że nie każde pożywienie określane jako bio jest rzeczywiście pochodzenia ekologicznego. Wiarygodne są wyłącznie produkty opatrzone certyfikatem zgodności z unijnymi wymogami ekoprodukcji" – zaznacza Wiola Lis, specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku.

Zasady ekologicznej produkcji rolnej to przede wszystkim:

  • wykorzystywanie nawozów naturalnych,
  • nawozy chemiczne są zabronione,
  • stosowanie płodozmianu,
  • odchwaszczanie mechaniczne i ręczne,
  • nie wolno stosować pestycydów,

zabronione jest stosowanie sadzonek poddanych modyfikacjom genetycznym.

Aby uzyskać certyfikat zgodności z wymogami określającymi produkty bio, producent powinien być poddany kontroli prowadzonej przez organ certyfikujący. Produkty nieoznakowane unijnym euroliściem nie mogą być sprzedawane jako ekologiczne.

Walory odżywcze warzyw i owoców z certyfikatem bio

Powinniśmy pamiętać, że jedynie produkty oznaczone charakterystycznym europejskim listkiem na zielonym tle są:

  • niemodyfikowane genetycznie,
  • wyhodowane bez chemicznych środków ochrony roślin oraz bez stosowania sztucznych nawozów.

Jakie ma to konsekwencje?

Owoce z upraw przyjaznych środowisku zawierają o wiele mniejszą ilość pestycydów, nie zawierają również metali ciężkich, między innymi rakotwórczego kadmu, mają także dużo niższe stężenie azotu, azotynu i azotanu.

Do uprawy warzyw i owoców bio najważniejsza jest dobra jakość gleby, nie może być ona zanieczyszczona żadnymi substancjami chemicznymi. Kiedy rolnicy zmieniają sposób uprawy z konwencjonalnego na ekologiczny, okres przygotowania gruntu może trwać nawet kilka lat.

Wiola Lis z ekocentrum Arkana Smaku dodaje: "Żywność ekologiczną wyróżnia także bardzo ograniczona liczba substancji dodatkowych, które w przypadku żywności konwencjonalnej kształtują jej smak, zapach, konsystencję i trwałość. Nie zawiera ona również konserwantów, co w praktyce często przekłada się na krótsze terminy przydatności do spożycia".

Stosowanie sztucznych nawozów i substancji chemicznych wpływa pozytywnie na szybki wzrost roślin i dłuższą ich żywotność, ale nie jest obojętne dla naszego zdrowia. Regularne spożywanie takich produktów może powodować między innymi bóle brzucha, głowy, pogorszenie stanu paznokci i włosów.

Możemy też przekonać się o dużo lepszych walorach smakowych żywności "bio", która ma wyjątkowy smak i wyczuwalny aromat w odróżnieniu od produktów, gdzie dojrzewanie jest przyspieszane.

Zalety spożywania warzyw i owoców bio

Specjalistka z internetowego ekobazaru Arkana Smaku podkreśla: "Najważniejszą zaletą spożywania produktów z upraw ekologicznych jest to, że mamy pewność co do ich wysokiej jakości i bezpieczeństwa dla zdrowia. Nie zawierają szkodliwych metali ciężkich, dlatego możemy je podawać nawet małym dzieciom, których układ pokarmowy jest wyjątkowo wrażliwy".

Wybierając żywność bio, wspieramy środowisko, a także przyczyniamy się do zachowania bioróżnorodności w przyrodzie. W ten sposób, dbając o własne zdrowie, przykładamy się do utrzymywania czystości gleby, wody i powietrza.

Dodatkowo wykazano, że osoby, które regularnie spożywają warzywa i owoce z certyfikatem bio, mają niższy wskaźnik BMI, a to oznacza niższe ryzyko chorób towarzyszących otyłości. Produkty z ekologicznych upraw zawierają też więcej antyoksydantów, które chronią komórki przed starzeniem i nowotworami.

Można śmiało powiedzieć, że wybierając towary certyfikowane, dbamy o siebie, swoich bliskich i środowisko.

Informacje o autorze

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.

logo
logo © materiały partnera
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna