Jak nasze prababki gotowały rosół? 5 kluczowych zasad

Rosół to zupa, którą zna każdy Polak. Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna, jest doskonałym dopełnieniem niedzielnego obiadu. Dzisiejszy rosół nieco różni się jednak od tego, które znały nasze prababki. Jaki rosół jadały nasze prababki?

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ark

Dobry rosół musimy długo gotować na małym ogniu. Wywar ma tylko "pyrkać", dzięki temu rosół będzie dużo smaczniejszy - tę zasadę zna większość z nas. Co jeszcze składa się na dobry rosół?

Rosół jak u prababci – 5 zasad gotowania rosołu

  • Cebule trzeba najpierw opalić nad ogniem. Taka cebula zyskuje unikalny smak i aromat, który po dodaniu do wywaru, oddaje rosołowi.
  • Rosół należy doprawić naturalnymi przyprawami. Nie ma mowy o kostkach czy vegecie. Wystarczy sól, pieprz i świeże zioła. Tradycyjnie do rosołu dodaje się natkę pietruszki, lubczyk i cząber.
  • Ważne, aby nie dodawać zbyt dużo wody w stosunku do mięsa. Lepiej nawet dodać jej za mało niż za dużo, bo w razie czego można pod koniec gotowania rozcieńczyć wywar. Jeśli natomiast dodamy za dużo wody, zupa będzie wodnista, mdła i bez smaku.
  • Im więcej warzyw, tym lepiej. Jarzyny dodają rosołowi wyjątkowego smaku. Oprócz pietruszki, marchewki, selera i cebuli można dodać też pora, kapustę włoską, a nawet kalarepę.
  • Wywar będzie miał bogaty smak, jeśli dodamy do niego kilka rodzajów mięsa. Kurę możemy więc łączyć z wołowiną, kaczką, indykiem czy cielęciną. Dawniej popularne było też dodawanie podrobów.

Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯