Jak nasze prababki gotowały rosół? 5 kluczowych zasad

Rosół to zupa, którą zna każdy Polak. Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna, jest doskonałym dopełnieniem niedzielnego obiadu. Dzisiejszy rosół nieco różni się jednak od tego, które znały nasze prababki. Jaki rosół jadały nasze prababki?

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ark

Dobry rosół musimy długo gotować na małym ogniu. Wywar ma tylko "pyrkać", dzięki temu rosół będzie dużo smaczniejszy - tę zasadę zna większość z nas. Co jeszcze składa się na dobry rosół?

Rosół jak u prababci – 5 zasad gotowania rosołu

  • Cebule trzeba najpierw opalić nad ogniem. Taka cebula zyskuje unikalny smak i aromat, który po dodaniu do wywaru, oddaje rosołowi.
  • Rosół należy doprawić naturalnymi przyprawami. Nie ma mowy o kostkach czy vegecie. Wystarczy sól, pieprz i świeże zioła. Tradycyjnie do rosołu dodaje się natkę pietruszki, lubczyk i cząber.
  • Ważne, aby nie dodawać zbyt dużo wody w stosunku do mięsa. Lepiej nawet dodać jej za mało niż za dużo, bo w razie czego można pod koniec gotowania rozcieńczyć wywar. Jeśli natomiast dodamy za dużo wody, zupa będzie wodnista, mdła i bez smaku.
  • Im więcej warzyw, tym lepiej. Jarzyny dodają rosołowi wyjątkowego smaku. Oprócz pietruszki, marchewki, selera i cebuli można dodać też pora, kapustę włoską, a nawet kalarepę.
  • Wywar będzie miał bogaty smak, jeśli dodamy do niego kilka rodzajów mięsa. Kurę możemy więc łączyć z wołowiną, kaczką, indykiem czy cielęciną. Dawniej popularne było też dodawanie podrobów.

Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód