Jak nasze prababki gotowały rosół? 5 kluczowych zasad

Rosół to zupa, którą zna każdy Polak. Pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna, jest doskonałym dopełnieniem niedzielnego obiadu. Dzisiejszy rosół nieco różni się jednak od tego, które znały nasze prababki. Jaki rosół jadały nasze prababki?

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ark

Dobry rosół musimy długo gotować na małym ogniu. Wywar ma tylko "pyrkać", dzięki temu rosół będzie dużo smaczniejszy - tę zasadę zna większość z nas. Co jeszcze składa się na dobry rosół?

Rosół jak u prababci – 5 zasad gotowania rosołu

  • Cebule trzeba najpierw opalić nad ogniem. Taka cebula zyskuje unikalny smak i aromat, który po dodaniu do wywaru, oddaje rosołowi.
  • Rosół należy doprawić naturalnymi przyprawami. Nie ma mowy o kostkach czy vegecie. Wystarczy sól, pieprz i świeże zioła. Tradycyjnie do rosołu dodaje się natkę pietruszki, lubczyk i cząber.
  • Ważne, aby nie dodawać zbyt dużo wody w stosunku do mięsa. Lepiej nawet dodać jej za mało niż za dużo, bo w razie czego można pod koniec gotowania rozcieńczyć wywar. Jeśli natomiast dodamy za dużo wody, zupa będzie wodnista, mdła i bez smaku.
  • Im więcej warzyw, tym lepiej. Jarzyny dodają rosołowi wyjątkowego smaku. Oprócz pietruszki, marchewki, selera i cebuli można dodać też pora, kapustę włoską, a nawet kalarepę.
  • Wywar będzie miał bogaty smak, jeśli dodamy do niego kilka rodzajów mięsa. Kurę możemy więc łączyć z wołowiną, kaczką, indykiem czy cielęciną. Dawniej popularne było też dodawanie podrobów.

Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia