Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone? Najnowszy raport EWG
Amerykańska organizacja pozarządowa EWG (Environmental Working Group), opublikowała niedawno swój najnowszy raport. Przedstawia w nim 12 najbardziej zanieczyszczonych pestycydami i 15 nieskażonych chemią warzyw i owoców. Zobacz, które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone.
Environmental Working Group, to amerykańska organizacja pozarządowa zajmująca się m.in. badaniem poziomu zanieczyszczenia warzyw i owoców dostępnych na rynku amerykańskim. W tym roku przebadano 46 najpopularniejszych warzyw i owoców, a badanie przeprowadzono aż na 45 tys. próbek.
12 najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców
- Truskawki
- Szpinak
- Jarmuż
- Nektarynki
- Jabłka
- Winogrona
- Papryka
- Wiśnie
- Brzoskwinie
- Gruszki
- Seler naciowy
- Pomidory
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Greenpeace: W Polsce masowo wzrasta zużycie pestycydów
15 najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców
- Awokado
- Kukurydza
- Ananas
- Cebula
- Papaja
- Mrożony groszek cukrowy
- Szparagi
- Melon miodowy
- Kiwi
- Kapusta
- Pieczarki
- Melon kantalupa
- Mango
- Arbuz
- Słodkie ziemniaki
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na stek z kalafiora
Czy powinniśmy unikać najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców?
Najlepszym wyjściem jest kupowanie warzyw i owoców wyłącznie z upraw ekologicznych, ponieważ zawartość pestycydów w takich produktach jest zazwyczaj bardzo niska. Nie każdy ma jednak dostęp do takich produktów. Są one też znacznie droższe niż te, które znajdziemy na pólkach supermarketów. EWG radzi więc dokładnie myć i obierać warzywa i owoce. W przypadku tych najbardziej skażonych pestycydami produktów, nie pozbędziemy się w ten sposób wszystkich zanieczyszczeń, ale możemy znacznie zmniejszyć ich stężenie.