W ten sposób odcedzasz makaron od lat. Włosi mówią: basta!

Zdaniem Włochów żadna inna nacja nie potrafi tak dobrze gotować makaronu. Mają rację – są specjalistami w przygotowaniu, gotowaniu i oczywiście jedzeniu pasty. A jaki błąd należy do najbardziej karygodnych, popełnianych przez Polaków od lat? Cóż, mamy swoje za uszami!

Odcedzanie makaronuWłosi słyną z umiłowania makaronu ponad wszystko inne
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Gotowanie makaronu – jak to robią Włosi

Statystyczny Polak zjada rocznie około 5 kg makaronu. Czy to dużo? Raczej nie, bo Włoch zjada około 26 kg w ciągu roku i tym samym bije na łeb wszystkie inne nacje. Może dlatego to właśnie Włosi przykładają tak dużą wagę do poprawnego gotowania makaronu.

Co jest dla nich najistotniejsze i jakich zasad przestrzegają nieodmiennie od pokoleń?

Gotowanie makaronu. Nie popełniaj tych błędów

  • Makaron musi być świeży.
  • Tylko al dente, czyli makaron stawiający lekki opór podczas jedzenia.
  • Duży garnek, dużo wody.
  • Hojna porcja soli do wody, zero oliwy.
  • Prawidłowe odcedzenie makaronu z wody.
  • Mieszanie sosu z makaronem w garnku, a nie na talerzu.

Odcedzanie makaronu – Włosi mówią, jak należy to robić

Okazuje się, że odcedzając makaron, popełniamy kardynalny błąd, który może zaważyć na finalnym efekcie. Co i dlaczego robimy źle?

Tradycyjnie, gdy wrzucamy makaron do wrzącej wody, sięgamy od razu po durszlak. To za jego pomocą odcedzamy makaron, niekiedy przelewając go jeszcze zimną wodą. Konsekwencją tego jest zimny makaron, wypłukany ze skrobi. Jeśli wrzucimy go do sosu, będzie potrzebował kilku minut na złapanie temperatury, a to z kolei sprawi, że niechybnie się rozgotuje.

A woda spod gotowania makaronu? Jest cennym i nieodzownym składnikiem niemal każdego sosu! Zawarta w niej skrobia i charakterystyczny smak, wzbogaca i zagęszcza każdy sos oraz sprawia, że makaron łączy się z sosem w harmonijną całość.

Jak więc odcedzać makaron? Najlepiej przekładając go za pomocą szczypiec czy łyżki cedzakowej z garnka z wodą wprost do rondla czy patelni z sosem. Dzięki temu makaron będzie gorący i kleisty. Niewielka ilość wody, która zostanie przeniesiona do rondla z sosem, idealnie dopełni całości.

Buon appetito!

Wyjmowanie makaronu z wody za pomocą łyżki
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce