W ten sposób odcedzasz makaron od lat. Włosi mówią: basta!

Zdaniem Włochów żadna inna nacja nie potrafi tak dobrze gotować makaronu. Mają rację – są specjalistami w przygotowaniu, gotowaniu i oczywiście jedzeniu pasty. A jaki błąd należy do najbardziej karygodnych, popełnianych przez Polaków od lat? Cóż, mamy swoje za uszami!

Odcedzanie makaronuWłosi słyną z umiłowania makaronu ponad wszystko inne
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Gotowanie makaronu – jak to robią Włosi

Statystyczny Polak zjada rocznie około 5 kg makaronu. Czy to dużo? Raczej nie, bo Włoch zjada około 26 kg w ciągu roku i tym samym bije na łeb wszystkie inne nacje. Może dlatego to właśnie Włosi przykładają tak dużą wagę do poprawnego gotowania makaronu.

Co jest dla nich najistotniejsze i jakich zasad przestrzegają nieodmiennie od pokoleń?

Gotowanie makaronu. Nie popełniaj tych błędów

  • Makaron musi być świeży.
  • Tylko al dente, czyli makaron stawiający lekki opór podczas jedzenia.
  • Duży garnek, dużo wody.
  • Hojna porcja soli do wody, zero oliwy.
  • Prawidłowe odcedzenie makaronu z wody.
  • Mieszanie sosu z makaronem w garnku, a nie na talerzu.

Odcedzanie makaronu – Włosi mówią, jak należy to robić

Okazuje się, że odcedzając makaron, popełniamy kardynalny błąd, który może zaważyć na finalnym efekcie. Co i dlaczego robimy źle?

Tradycyjnie, gdy wrzucamy makaron do wrzącej wody, sięgamy od razu po durszlak. To za jego pomocą odcedzamy makaron, niekiedy przelewając go jeszcze zimną wodą. Konsekwencją tego jest zimny makaron, wypłukany ze skrobi. Jeśli wrzucimy go do sosu, będzie potrzebował kilku minut na złapanie temperatury, a to z kolei sprawi, że niechybnie się rozgotuje.

A woda spod gotowania makaronu? Jest cennym i nieodzownym składnikiem niemal każdego sosu! Zawarta w niej skrobia i charakterystyczny smak, wzbogaca i zagęszcza każdy sos oraz sprawia, że makaron łączy się z sosem w harmonijną całość.

Jak więc odcedzać makaron? Najlepiej przekładając go za pomocą szczypiec czy łyżki cedzakowej z garnka z wodą wprost do rondla czy patelni z sosem. Dzięki temu makaron będzie gorący i kleisty. Niewielka ilość wody, która zostanie przeniesiona do rondla z sosem, idealnie dopełni całości.

Buon appetito!

Wyjmowanie makaronu z wody za pomocą łyżki
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw