Trwa ładowanie...

W ten sposób odcedzasz makaron od lat. Włosi mówią: basta!

Zdaniem Włochów żadna inna nacja nie potrafi tak dobrze gotować makaronu. Mają rację – są specjalistami w przygotowaniu, gotowaniu i oczywiście jedzeniu pasty. A jaki błąd należy do najbardziej karygodnych, popełnianych przez Polaków od lat? Cóż, mamy swoje za uszami!

Włosi słyną z umiłowania makaronu ponad wszystko inneWłosi słyną z umiłowania makaronu ponad wszystko inneŹródło: 123RF
d4djg4s
d4djg4s

Gotowanie makaronu – jak to robią Włosi

Statystyczny Polak zjada rocznie około 5 kg makaronu. Czy to dużo? Raczej nie, bo Włoch zjada około 26 kg w ciągu roku i tym samym bije na łeb wszystkie inne nacje. Może dlatego to właśnie Włosi przykładają tak dużą wagę do poprawnego gotowania makaronu.

Co jest dla nich najistotniejsze i jakich zasad przestrzegają nieodmiennie od pokoleń?

Gotowanie makaronu. Nie popełniaj tych błędów

  • Makaron musi być świeży.
  • Tylko al dente, czyli makaron stawiający lekki opór podczas jedzenia.
  • Duży garnek, dużo wody.
  • Hojna porcja soli do wody, zero oliwy.
  • Prawidłowe odcedzenie makaronu z wody.
  • Mieszanie sosu z makaronem w garnku, a nie na talerzu.
d4djg4s

Odcedzanie makaronu – Włosi mówią, jak należy to robić

Okazuje się, że odcedzając makaron, popełniamy kardynalny błąd, który może zaważyć na finalnym efekcie. Co i dlaczego robimy źle?

Tradycyjnie, gdy wrzucamy makaron do wrzącej wody, sięgamy od razu po durszlak. To za jego pomocą odcedzamy makaron, niekiedy przelewając go jeszcze zimną wodą. Konsekwencją tego jest zimny makaron, wypłukany ze skrobi. Jeśli wrzucimy go do sosu, będzie potrzebował kilku minut na złapanie temperatury, a to z kolei sprawi, że niechybnie się rozgotuje.

A woda spod gotowania makaronu? Jest cennym i nieodzownym składnikiem niemal każdego sosu! Zawarta w niej skrobia i charakterystyczny smak, wzbogaca i zagęszcza każdy sos oraz sprawia, że makaron łączy się z sosem w harmonijną całość.

Jak więc odcedzać makaron? Najlepiej przekładając go za pomocą szczypiec czy łyżki cedzakowej z garnka z wodą wprost do rondla czy patelni z sosem. Dzięki temu makaron będzie gorący i kleisty. Niewielka ilość wody, która zostanie przeniesiona do rondla z sosem, idealnie dopełni całości.

d4djg4s

Buon appetito!

Wyjmowanie makaronu z wody za pomocą łyżki 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4djg4s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4djg4s
Więcej tematów