W ten sposób odcedzasz makaron od lat. Włosi mówią: basta!

Zdaniem Włochów żadna inna nacja nie potrafi tak dobrze gotować makaronu. Mają rację – są specjalistami w przygotowaniu, gotowaniu i oczywiście jedzeniu pasty. A jaki błąd należy do najbardziej karygodnych, popełnianych przez Polaków od lat? Cóż, mamy swoje za uszami!

Odcedzanie makaronuWłosi słyną z umiłowania makaronu ponad wszystko inne
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Gotowanie makaronu – jak to robią Włosi

Statystyczny Polak zjada rocznie około 5 kg makaronu. Czy to dużo? Raczej nie, bo Włoch zjada około 26 kg w ciągu roku i tym samym bije na łeb wszystkie inne nacje. Może dlatego to właśnie Włosi przykładają tak dużą wagę do poprawnego gotowania makaronu.

Co jest dla nich najistotniejsze i jakich zasad przestrzegają nieodmiennie od pokoleń?

Gotowanie makaronu. Nie popełniaj tych błędów

  • Makaron musi być świeży.
  • Tylko al dente, czyli makaron stawiający lekki opór podczas jedzenia.
  • Duży garnek, dużo wody.
  • Hojna porcja soli do wody, zero oliwy.
  • Prawidłowe odcedzenie makaronu z wody.
  • Mieszanie sosu z makaronem w garnku, a nie na talerzu.

Odcedzanie makaronu – Włosi mówią, jak należy to robić

Okazuje się, że odcedzając makaron, popełniamy kardynalny błąd, który może zaważyć na finalnym efekcie. Co i dlaczego robimy źle?

Tradycyjnie, gdy wrzucamy makaron do wrzącej wody, sięgamy od razu po durszlak. To za jego pomocą odcedzamy makaron, niekiedy przelewając go jeszcze zimną wodą. Konsekwencją tego jest zimny makaron, wypłukany ze skrobi. Jeśli wrzucimy go do sosu, będzie potrzebował kilku minut na złapanie temperatury, a to z kolei sprawi, że niechybnie się rozgotuje.

A woda spod gotowania makaronu? Jest cennym i nieodzownym składnikiem niemal każdego sosu! Zawarta w niej skrobia i charakterystyczny smak, wzbogaca i zagęszcza każdy sos oraz sprawia, że makaron łączy się z sosem w harmonijną całość.

Jak więc odcedzać makaron? Najlepiej przekładając go za pomocą szczypiec czy łyżki cedzakowej z garnka z wodą wprost do rondla czy patelni z sosem. Dzięki temu makaron będzie gorący i kleisty. Niewielka ilość wody, która zostanie przeniesiona do rondla z sosem, idealnie dopełni całości.

Buon appetito!

Wyjmowanie makaronu z wody za pomocą łyżki
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny