Trwa ładowanie...
d3edq5p
d3edq5p

Waniliowo-czekoladowy lava cake. Pomysł na pyszny deser

Przepis

Ciepłe czekoladowe ciasto z waniliowym wnętrzem to pomysł na niebanalny deser. Przepis poleca autor bloga "Tanio szybko smacznie". Rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.

5.0
(1 głos)
Oceń:
d3edq5p
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Waniliowo-czekoladowy lava cake. Pomysł na pyszny deser
Tanio szybko smacznie
Składniki
  • parę gałek lodów waniliowych
  • 330 g mąki
  • kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 220 g roztopionego masła
  • 180 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka octu

Do podania:

  • kakao
  • dowolne owoce
Przepis

Lody wyjmujemy z zamrażarki i za pomocą łyżki do melona kształtujemy małe gałki (możemy też wykorzystać łyżeczkę do herbaty). Układamy je na tacy i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. W misce mieszamy najpierw składniki suche: mąkę, kakao, sodę, sól, cukier, cukier z wanilią. Następnie wlewamy składniki mokre: roztopione masło, mleko, ocet i całość mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Przygotowujemy formę na muffinki i za pomocą łyżki wlewamy do każdego zagłębienia ciasto do 3/4 jego objętości. Do ciasta wciskamy wyjęte z zamrażarki zmrożone gałeczki lodów i przykrywamy je ciastem tak, aby w całości były przykryte. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 12 minut (185 stopni z termoobiegiem). Po upieczeniu wyjmujemy z formy po lekkim ostygnięciu. Podajemy ciepłe, oprószamy kakao i dodajemy owoce.

Zobacz też: tarta gruszkowa

d3edq5p
Waniliowo-czekoladowy lava cake. Pomysł na pyszny deser
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
3
Share
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p
d3edq5p