Waniliowo-czekoladowy lava cake. Pomysł na pyszny deser

Ciepłe czekoladowe ciasto z waniliowym wnętrzem to pomysł na niebanalny deser. Przepis poleca autor bloga "Tanio szybko smacznie". Rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.

Waniliowo-czekoladowy lava cake. Pomysł na pyszny deserWaniliowo-czekoladowy lava cake. Pomysł na pyszny deser
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • parę gałek lodów waniliowych
  • 330 g mąki
  • kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 220 g roztopionego masła
  • 180 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka octu

Do podania:

  • kakao
  • dowolne owoce

Przepis

Lody wyjmujemy z zamrażarki i za pomocą łyżki do melona kształtujemy małe gałki (możemy też wykorzystać łyżeczkę do herbaty). Układamy je na tacy i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. W misce mieszamy najpierw składniki suche: mąkę, kakao, sodę, sól, cukier, cukier z wanilią. Następnie wlewamy składniki mokre: roztopione masło, mleko, ocet i całość mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Przygotowujemy formę na muffinki i za pomocą łyżki wlewamy do każdego zagłębienia ciasto do 3/4 jego objętości. Do ciasta wciskamy wyjęte z zamrażarki zmrożone gałeczki lodów i przykrywamy je ciastem tak, aby w całości były przykryte. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 12 minut (185 stopni z termoobiegiem). Po upieczeniu wyjmujemy z formy po lekkim ostygnięciu. Podajemy ciepłe, oprószamy kakao i dodajemy owoce.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się