W czym tkwi sekret idealnego pasztetu?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Domowy najlepszy

Obraz
© 123RF.COM

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu. Pulchny, wilgotny, o lekko kremowej konsystencji. Już na samą myśl cieknie ślinka. Niestety, pasztet, który możemy dostać w sklepach, jest owiany złą sławą. Tak naprawdę nikt nie wie, co się w nim kryje. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie go samodzielnie. Mamy wówczas pewność, że używamy najlepszych składników. Możemy też dodać ulubione przyprawy i wzbogacić smak pasztetu suszoną żurawiną, śliwkami, grzybami. Jak upiec idealny pasztet?

/ 5Jakie mięso wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Charakter pasztetu zależy od rodzaju i jakości użytego mięsa. Im więcej różnych gatunków mięsa, tym pasztet będzie smaczniejszy. Klasycznie wykorzystuje się wieprzowinę, drób, wołowinę i cielęcinę. Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki. Na święta warto się pokusić o przygotowanie bardziej wykwintnej wersji. Doskonale smakują pasztety z królika, zająca, gęsiny czy dziczyzny. Pamiętajmy, że jeśli do przygotowania pasztetu używamy chudego mięsa (np. udka kurczaka), powinniśmy dodać np. boczek lub inny kawałek tłustego mięsa.

/ 5Aromatyczne dodatki

Obraz
© 123RF.COM

Jak przyprawić domowy pasztet, by smakował całej rodzinie? Nie możemy zapomnieć o dodaniu liści laurowych i ziela angielskiego. Do mięsa dodaje się także gałkę muszkatołową, czosnek, cząber, jałowiec, goździki, tymianek, miętę, chili czy majeranek. Aby nadać pasztetowi charakterystycznego aromatu, warto dolać nieco alkoholu – czerwonego wytrawnego wina, porto, whisky, malagi czy brandy. Smak i strukturę możemy wzbogacić, dodając grzyby leśne, suszoną żurawinę, wędzone śliwki czy posiekane włoskie lub pistacjowe orzechy. Jeżeli chcesz sprawdzić, czy masa na pasztet jest dobrze doprawiona, usmaż z niej małą kulkę i spróbuj.

/ 5Idealna konsystencja

Obraz
© 123RF.COM

Mięso na pasztet powinniśmy udusić lub ugotować w niewielkiej ilości wody. W trakcie dodajemy warzywa – marchew, korzeń pietruszki, cebulę. Nie polecamy na pasztet pieczonego mięsa, ponieważ może się ono okazać zbyt suche. Po wystudzeniu mięso należy trzykrotnie zmielić - ostatni raz na sitku "makowym". Do masy dodajemy pianę z białek. Aby pasztet po upieczeniu był pulchny i kremowy, należy go bardzo ostrożnie i delikatnie wyrabiać. Nie dodajemy suchej bułki tartej, a namoczoną w mleku lub wodzie kajzerkę.

/ 5Czas pieczenia

Obraz
© 123RF.COM

Pasztet pieczemy w keksówce, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nie napełniamy foremki aż po brzegi, a jedynie do 2/3 wysokości. Masę należy równo uklepać i docisnąć, tak by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Blachę należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około godzinę. Dobrze upieczony pasztet powinien odchodzić od brzegów formy.

Wybrane dla Ciebie

W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany