W czym tkwi sekret idealnego pasztetu?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Domowy najlepszy

Obraz
© 123RF.COM

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu. Pulchny, wilgotny, o lekko kremowej konsystencji. Już na samą myśl cieknie ślinka. Niestety, pasztet, który możemy dostać w sklepach, jest owiany złą sławą. Tak naprawdę nikt nie wie, co się w nim kryje. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie go samodzielnie. Mamy wówczas pewność, że używamy najlepszych składników. Możemy też dodać ulubione przyprawy i wzbogacić smak pasztetu suszoną żurawiną, śliwkami, grzybami. Jak upiec idealny pasztet?

/ 5Jakie mięso wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Charakter pasztetu zależy od rodzaju i jakości użytego mięsa. Im więcej różnych gatunków mięsa, tym pasztet będzie smaczniejszy. Klasycznie wykorzystuje się wieprzowinę, drób, wołowinę i cielęcinę. Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki. Na święta warto się pokusić o przygotowanie bardziej wykwintnej wersji. Doskonale smakują pasztety z królika, zająca, gęsiny czy dziczyzny. Pamiętajmy, że jeśli do przygotowania pasztetu używamy chudego mięsa (np. udka kurczaka), powinniśmy dodać np. boczek lub inny kawałek tłustego mięsa.

/ 5Aromatyczne dodatki

Obraz
© 123RF.COM

Jak przyprawić domowy pasztet, by smakował całej rodzinie? Nie możemy zapomnieć o dodaniu liści laurowych i ziela angielskiego. Do mięsa dodaje się także gałkę muszkatołową, czosnek, cząber, jałowiec, goździki, tymianek, miętę, chili czy majeranek. Aby nadać pasztetowi charakterystycznego aromatu, warto dolać nieco alkoholu – czerwonego wytrawnego wina, porto, whisky, malagi czy brandy. Smak i strukturę możemy wzbogacić, dodając grzyby leśne, suszoną żurawinę, wędzone śliwki czy posiekane włoskie lub pistacjowe orzechy. Jeżeli chcesz sprawdzić, czy masa na pasztet jest dobrze doprawiona, usmaż z niej małą kulkę i spróbuj.

/ 5Idealna konsystencja

Obraz
© 123RF.COM

Mięso na pasztet powinniśmy udusić lub ugotować w niewielkiej ilości wody. W trakcie dodajemy warzywa – marchew, korzeń pietruszki, cebulę. Nie polecamy na pasztet pieczonego mięsa, ponieważ może się ono okazać zbyt suche. Po wystudzeniu mięso należy trzykrotnie zmielić - ostatni raz na sitku "makowym". Do masy dodajemy pianę z białek. Aby pasztet po upieczeniu był pulchny i kremowy, należy go bardzo ostrożnie i delikatnie wyrabiać. Nie dodajemy suchej bułki tartej, a namoczoną w mleku lub wodzie kajzerkę.

/ 5Czas pieczenia

Obraz
© 123RF.COM

Pasztet pieczemy w keksówce, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nie napełniamy foremki aż po brzegi, a jedynie do 2/3 wysokości. Masę należy równo uklepać i docisnąć, tak by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Blachę należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około godzinę. Dobrze upieczony pasztet powinien odchodzić od brzegów formy.

Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu