W czym tkwi sekret idealnego pasztetu?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Domowy najlepszy

Obraz
© 123RF.COM

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu. Pulchny, wilgotny, o lekko kremowej konsystencji. Już na samą myśl cieknie ślinka. Niestety, pasztet, który możemy dostać w sklepach, jest owiany złą sławą. Tak naprawdę nikt nie wie, co się w nim kryje. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie go samodzielnie. Mamy wówczas pewność, że używamy najlepszych składników. Możemy też dodać ulubione przyprawy i wzbogacić smak pasztetu suszoną żurawiną, śliwkami, grzybami. Jak upiec idealny pasztet?

/ 5Jakie mięso wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Charakter pasztetu zależy od rodzaju i jakości użytego mięsa. Im więcej różnych gatunków mięsa, tym pasztet będzie smaczniejszy. Klasycznie wykorzystuje się wieprzowinę, drób, wołowinę i cielęcinę. Aby gotowy wyrób miał bardziej kremową konsystencję, dodaje się do mięsnej masy także drobiowe lub cielęce wątróbki. Na święta warto się pokusić o przygotowanie bardziej wykwintnej wersji. Doskonale smakują pasztety z królika, zająca, gęsiny czy dziczyzny. Pamiętajmy, że jeśli do przygotowania pasztetu używamy chudego mięsa (np. udka kurczaka), powinniśmy dodać np. boczek lub inny kawałek tłustego mięsa.

/ 5Aromatyczne dodatki

Obraz
© 123RF.COM

Jak przyprawić domowy pasztet, by smakował całej rodzinie? Nie możemy zapomnieć o dodaniu liści laurowych i ziela angielskiego. Do mięsa dodaje się także gałkę muszkatołową, czosnek, cząber, jałowiec, goździki, tymianek, miętę, chili czy majeranek. Aby nadać pasztetowi charakterystycznego aromatu, warto dolać nieco alkoholu – czerwonego wytrawnego wina, porto, whisky, malagi czy brandy. Smak i strukturę możemy wzbogacić, dodając grzyby leśne, suszoną żurawinę, wędzone śliwki czy posiekane włoskie lub pistacjowe orzechy. Jeżeli chcesz sprawdzić, czy masa na pasztet jest dobrze doprawiona, usmaż z niej małą kulkę i spróbuj.

/ 5Idealna konsystencja

Obraz
© 123RF.COM

Mięso na pasztet powinniśmy udusić lub ugotować w niewielkiej ilości wody. W trakcie dodajemy warzywa – marchew, korzeń pietruszki, cebulę. Nie polecamy na pasztet pieczonego mięsa, ponieważ może się ono okazać zbyt suche. Po wystudzeniu mięso należy trzykrotnie zmielić - ostatni raz na sitku "makowym". Do masy dodajemy pianę z białek. Aby pasztet po upieczeniu był pulchny i kremowy, należy go bardzo ostrożnie i delikatnie wyrabiać. Nie dodajemy suchej bułki tartej, a namoczoną w mleku lub wodzie kajzerkę.

/ 5Czas pieczenia

Obraz
© 123RF.COM

Pasztet pieczemy w keksówce, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nie napełniamy foremki aż po brzegi, a jedynie do 2/3 wysokości. Masę należy równo uklepać i docisnąć, tak by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Blachę należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około godzinę. Dobrze upieczony pasztet powinien odchodzić od brzegów formy.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu