WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Uniwersalny pomocnik kucharza. Robot planetarny w dobrej cenie

Świeże wypieki, idealnie wyrobione ciasto na chleb i wiele innych – wszystkie te prace ułatwi praktyczny domowy robot kuchenny. Jeśli myślisz o wymianie starego, wysłużonego miksera na nowy, warto nieco dołożyć i postawić na robot planetarny z misą. Teraz możesz sporo zaoszczędzić.

robotBez problemu poradzi sobie z każdym ciastem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Robot planetarny to idealny sprzęt, który zajmie stałe miejsce na kuchennym blacie. To świetny wybór dla fanów gotowania i wypieków, szczególnie jeśli męczy cię miksowanie ciasta własnoręcznie. Nawet tańsze modele są w stanie znacznie przyspieszyć proces gotowania i odjąć ci sporo pracy, a za dobrej jakości robot planetarny zapłacisz niewiele więcej niż za klasyczny mikser.

Ciasto robi się samo

Zakres prac, które będziesz w stanie wykonać przy pomocy miksera szybko zrekompensuje różnicę cenową. Robot działa w pełni automatycznie i twój udział ogranicza się właściwie tylko do wsypania składników do misy i włączenia urządzenia. Dzięki ruchowi mieszadeł zarówno wokół własnej osi, jak i wokół misy robot idealnie imituje ruchy ręką, zapewniając doskonale wyrobione ciasto czy pianę.

Urządzenie nie tylko miksuje, ale również ubija, sieka, mieli mięsa, a nawet blenduje. Dodatkowe wyposażenie kosztuje nieco więcej, ale zmieni twoje urządzenie w prawdziwy robot wielofunkcyjny. Roboty planetarne mają znacznie większą moc niż tradycyjny mikser, często przekracza ona nawet 1000 W. To z kolei pozwala na przygotowywanie znacznie większej gamy potraw. Urządzenia o niskiej mocy mogą mieć problemy z należytym wyrobieniem ciężkiego ciasta, a także z wydajnym wykorzystywaniem dodatkowych elementów.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie

Zanim wybierzesz swój robot planetarny, zwróć uwagę na jakość wszystkich jego elementów. Podstawowe części składowe robota to:

Korpus – ważne, by był jak najbardziej stabilny, aby urządzenie nie przesuwało się po blacie podczas pracy. Dlatego waga samego urządzenia stanowi jego zasadniczy atut. Warto wybrać model z gumowymi nóżkami lub przyssawkami, które jeszcze bardziej zwiększą stabilizację.

Misa – najlepszym rozwiązaniem jest misa wykonana ze stali nierdzewnej o dużej wytrzymałości. Łatwo utrzymać ją w czystości i jest odporna na zarysowania. Rzadziej spotyka się roboty planetarne z misą z hartowanego szkła, które jest grubsze i o wiele cięższe. Najtańsze roboty mają do dyspozycji misę plastikową, która jest lekka, ale łatwo ją uszkodzić. Poza materiałem ważna jest również pojemność. Z reguły waha się ona w granicach 4-6 litrów.

Głowica - To od niej zależy, czy urządzenie jest przystosowane do montażu dodatkowych akcesoriów. Co ważne, nie przytwierdza się ich na stałe, dlatego jeśli zależy ci na oszczędzeniu miejsca na blacie, możesz trzymać dodatkowe przystawki osobno i wyciągać je wtedy, gdy ich potrzebujesz.

Dobrej jakości robot planetarny to doskonały sprzęt dla osób, które uwielbiają gotować i chcą skrócić czas przygotowywania posiłków do minimum. Dobry robot przyda się nie tylko do zagniatania ciasta, po odpowiedniej rozbudowie stanie się jedynym sprzętem, którego będziesz potrzebować w kuchni.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw