Trwa ładowanie...
d21fn19
13-05-2017 12:29

Udka w miodowej glazurze

Przepis

Pieczone udka kurczaka to klasyczny i szybki sposób na niedzielny obiad dla całej rodziny. Nie wymaga wysiłku, jest prostu w przygotowaniu i wszystkim smakuje. Miodowo- musztardowa glazura jest złocista i chrupiąca. Udka będą się świetnie komponowały z ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Do tego marchewka z groszkiem, klasyczna mizeria, zasmażane buraczki lub surówka z młodej kapusty. Wielbiciele bardziej wykwintnych dań mogą podać udka w glazurze z konfiturą z porzeczek lub borówek. Place lizać!

d21fn19
3.1
(25 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 6 udek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki musztardy bawarskiej
  • 2 łyżki oleju
  • Słodka papryka mielona
  • kurkuma
  • pieprz ziarnisty
  • tymianek
  • sól, pieprz
Przepis

Udka umyj, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Miód wymieszaj z musztardą i olejem. Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 45 minut. Po tym czasie zalej udka sosem miodowo-musztardowym i piecz jeszcze przez 20 minut.

Udka w miodowej glazurze
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

66
18

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21fn19
d21fn19
d21fn19
d21fn19
Więcej tematów
d21fn19