Udka w miodowej glazurze

Pieczone udka kurczaka to klasyczny i szybki sposób na niedzielny obiad dla całej rodziny. Nie wymaga wysiłku, jest prostu w przygotowaniu i wszystkim smakuje. Miodowo- musztardowa glazura jest złocista i chrupiąca. Udka będą się świetnie komponowały z ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Do tego marchewka z groszkiem, klasyczna mizeria, zasmażane buraczki lub surówka z młodej kapusty. Wielbiciele bardziej wykwintnych dań mogą podać udka w glazurze z konfiturą z porzeczek lub borówek. Place lizać!

Udka w miodowej glazurzeUdka w miodowej glazurze
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki musztardy bawarskiej
  • 2 łyżki oleju
  • Słodka papryka mielona
  • kurkuma
  • pieprz ziarnisty
  • tymianek
  • sól, pieprz

Przepis

Udka umyj, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Miód wymieszaj z musztardą i olejem. Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 45 minut. Po tym czasie zalej udka sosem miodowo-musztardowym i piecz jeszcze przez 20 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja