Udka w miodowej glazurze
Pieczone udka kurczaka to klasyczny i szybki sposób na niedzielny obiad dla całej rodziny. Nie wymaga wysiłku, jest prostu w przygotowaniu i wszystkim smakuje. Miodowo- musztardowa glazura jest złocista i chrupiąca. Udka będą się świetnie komponowały z ryżem lub młodymi ziemniaczkami. Do tego marchewka z groszkiem, klasyczna mizeria, zasmażane buraczki lub surówka z młodej kapusty. Wielbiciele bardziej wykwintnych dań mogą podać udka w glazurze z konfiturą z porzeczek lub borówek. Place lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 6 udek z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki musztardy bawarskiej
- 2 łyżki oleju
- Słodka papryka mielona
- kurkuma
- pieprz ziarnisty
- tymianek
- sól, pieprz
Udka umyj, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Miód wymieszaj z musztardą i olejem. Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 45 minut. Po tym czasie zalej udka sosem miodowo-musztardowym i piecz jeszcze przez 20 minut.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze