Udka kurczaka z pysznym farszem. Idealne na świąteczny obiad
Zapach pieczenia tych udek rozniesie się po całym domu. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 8 udek
- 2 łyżki przyprawy gyros
Składniki na farsz:
- 100 g podgrzybków suszonych
- 600 g wody
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki cukru
- Udka myję, osuszam, usuwam kości, doprawiam przyprawą gyros.
- Grzyby płuczę pod bieżącą wodą, następnie przekładam do miski, zalewam wodą 600 g, odstawiam do namoczenia na 30 minut. Po tym czasie grzyby gotuję około 30 minut, odsączam grzyby, wodą z grzybów zalewam kapustę w garnku i gotuję.
- Marchew pietruszkę obieram, kroję na mniejsze kawałki, gotuję w osolonej wodzie.
- Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanej oliwie.
- Do naczynia blendującego przekładam ugotowaną marchew, pietruszkę, ugotowaną odsączoną kapustę, ugotowane odsączone grzyby i blenduję około 2 minut. Następnie wszystko przekładam do garnka, dodaję masło, usmażoną cebule, wsypuję pieprz, sól, cukier i gotuję około 5 minut.
- Farsz studzę i faszeruję udka napełniając każdy otwór w każdym udku. Mięso zwijam tak żeby farsz znajdował się w środku.
- Udka układam w woreczku do pieczenia na blaszce i piekę 40 minut w 180 st. C
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze