Udka kurczaka w kremowym białym sosie. Obiad palce lizać

Udka kurczaka duszone w śmietankowym sosie z ziołami sprawdzą się na rodzinny obiad. Już na sam widok cieknie ślinka. Danie posmakuje nawet niejadkom.

Mięso samo odchodzi od kości
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki: 6 podudzi z kurczaka, 3 łyżki masła klarowanego, 1 cebula cukrowa, pęczek młodych marchewek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki estragonu lub tymianku, 2 łyżki octu winnego, 1 szklanka białego wina, 1 szklanka kremówki, sól, czerwony pieprz.

Przygotowanie: Udka umyj, osusz i obsmaż na maśle klarowanym. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, a cebulę w kostkę. Warzywa dodaj do mięsa i smaż chwilę. Dodaj ocet i wino. Zagotuj. Dodaj estragon i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec wlej śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Zredukuj sos. Podawaj z ziemniaczanym puree i surówką z białej kapusty lub buraczkami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru