Udka kurczaka w kremowym białym sosie. Obiad palce lizać

Udka kurczaka duszone w śmietankowym sosie z ziołami sprawdzą się na rodzinny obiad. Już na sam widok cieknie ślinka. Danie posmakuje nawet niejadkom.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Mięso samo odchodzi od kości
Mięso samo odchodzi od kości (123RF)
WP

Składniki: 6 podudzi z kurczaka, 3 łyżki masła klarowanego, 1 cebula cukrowa, pęczek młodych marchewek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki estragonu lub tymianku, 2 łyżki octu winnego, 1 szklanka białego wina, 1 szklanka kremówki, sól, czerwony pieprz.

Przygotowanie: Udka umyj, osusz i obsmaż na maśle klarowanym. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, a cebulę w kostkę. Warzywa dodaj do mięsa i smaż chwilę. Dodaj ocet i wino. Zagotuj. Dodaj estragon i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec wlej śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Zredukuj sos. Podawaj z ziemniaczanym puree i surówką z białej kapusty lub buraczkami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP