Udka kurczaka w kremowym białym sosie. Obiad palce lizać
Udka kurczaka duszone w śmietankowym sosie z ziołami sprawdzą się na rodzinny obiad. Już na sam widok cieknie ślinka. Danie posmakuje nawet niejadkom.
Składniki: 6 podudzi z kurczaka, 3 łyżki masła klarowanego, 1 cebula cukrowa, pęczek młodych marchewek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki estragonu lub tymianku, 2 łyżki octu winnego, 1 szklanka białego wina, 1 szklanka kremówki, sól, czerwony pieprz.
Przygotowanie: Udka umyj, osusz i obsmaż na maśle klarowanym. Marchewkę obierz i pokrój w talarki, a cebulę w kostkę. Warzywa dodaj do mięsa i smaż chwilę. Dodaj ocet i wino. Zagotuj. Dodaj estragon i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec wlej śmietankę. Dopraw solą i pieprzem. Zredukuj sos. Podawaj z ziemniaczanym puree i surówką z białej kapusty lub buraczkami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl