Trwa ładowanie...
d3ze30j
oprac. Katarzyna Gileta
30-08-2021 11:15

Tyrolski krupnik na wędzonce. Aromatyczny i sycący

Przepis

Czym się różni tyrolski krupnik od tradycyjnej polskiej zupy? Wywar gotujemy na wędzonym mięsie. Obowiązkowym składnikiem jest speck, czyli wędzona na zimno szynka. Aromatyczna i delikatna.

d3ze30j
2.7
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Arkadiusz Fajer "arfo"
Składniki
  • 100 g wędzonego specku
  • 60 g ziemniaków
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 40 g selera
  • 200 g wędzonego mięsa
  • sól, pieprz
  • 60 g marchwi
  • szczypiorek
  • 40 g pora
Przepis
  • W garnku przysmaż pokrojony w kostkę speck, dodaj kaszę i zalej wszystko 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj wędzone mięso i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 godziny.
  • 20 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w kostkę warzywa i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Wyjmij wędzone mięso, pokrój na małe kawałeczki i wrzuć z powrotem do zupy.
  • Zupę serwuj posypaną drobno siekanym szczypiorkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tyrolski krupnik na wędzonce. Aromatyczny i sycący
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3ze30j

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ze30j
d3ze30j
d3ze30j
d3ze30j
Więcej tematów
d3ze30j