Trwa ładowanie...
d1gfj40
22-09-2021 10:31

Turbot z grilla. Doskonały obiad na zakończenie wakacji

Przepis

Wspaniały pomysł na rodzinny obiad lub przyjęcie na świeżym powietrzu. Przepis na grillowanego turbota poleca Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d1gfj40
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami, fot: KRZYSZTOF DOLKOWSKI
Składniki
  • 1 turbot na osobę (ok. 500 g)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2-4 karczochy z zalewy (serca)
  • 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 40 g masła
  • młode ziemniaki ze skórką
  • ćwiartki cytryny do podania
Przepis
  • Turbota natrzyj oliwą, posyp solą i pieprzem. Aby ryba nie przywarła do powierzchni, na rozgrzany grill możesz położyć papier do pieczenia. Jeżeli jesteś pewny swojego grilla, połóż rybę na ruszt i grilluj z każdej strony ok. 8-10 min na średnim ogniu.
  • Młode ziemniaki ugotuj al dente, przekrój na pół i ułóż na ruszcie.
  • Postaw na grillu mały rondelek i rozpuść w nim masło, dodaj posiekany czosnek i zostaw, aż do zbrązowienia masła.
  • Serca karczochów pokrój na pół i ułóż na ruszcie, grilluj po 2 minuty z każdej strony.
  • Rybę połóż na talerzu. Polej palonym masłem z czosnkiem i sokiem z cytryny, posyp natką pietruszki. Obok połóż karczochy, cytrynę i ziemniaki.
  • Serwuj z białym schłodzonym winem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Turbot z grilla. Doskonały obiad na zakończenie wakacji
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
d1gfj40
Więcej tematów
d1gfj40