- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g truskawek
- tabliczka czekolady mlecznej
- tabliczka czekolady białej
- 2 łyżeczki masła
Przepis
Truskawki opłukać, nie usuwać szypułek. Czekolady rozpuścić w osobnych naczyniach - najlepiej w kąpieli wodnej, stawiając miseczkę na garnku z gotującą się wodą. Do każdej dodać po łyżeczce masła i 2 łyżki wody.
Przepis
W gorącej i płynnej czekoladzie maczać truskawki i odkładać je na papier do pieczenia. Każdą udekorować kontrastującą czekoladą (na ciemnych białe szlaczki, a na białych ciemne). Włożyć do lodówki na 10-15 minut, aby czekolada zastygła.
Przepis
Aby deser był jeszcze bardziej efektowny, truskawki można udekorować posiekanymi, niesolonymi pistacjami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl