Truskawki. Co wiemy o tych owocach?
Truskawki są najpopularniejszymi i najłatwiej dostępnymi w sezonie letnim polskimi owocami. Czekamy na nie wiosną z tęsknotą. Kojarzą nam się z beztroskimi letnimi dniami, babcinymi deserami i smakiem słonecznego lata.
Pierwsze truskawki pojawiają się w maju, dzięki nowym odmianom i wraz z nastaniem ciepłych, słonecznych dni towarzyszą nam co najmniej do połowy lipca. A jeżeli mamy sprzyjającą aurę, to możemy cieszyć się ich smakiem nawet do wczesnej jesieni.
Truskawki - skąd pochodzą?
Dokładnie nie wiadomo, jakie były początki uprawy truskawek. Prawdopodobnie zostały wyhodowane przypadkowo na początku XVIII w. na terenie Wersalu. Miał tego dokonać pewien francuski botanik, krzyżując ze sobą dwie odmiany poziomek – poziomkę wirginijską pochodzącą ze wschodnich regionów Ameryki Północnej z olbrzymią poziomką chilijską. Dlatego truskawka ma wiele nazw zwyczajowych – poziomka truskawkowa, poziomka ananasowa czy poziomka wieloowocowa.
Pod koniec XVIII w. truskawki zaczęto uprawiać także w Anglii. Początkowo jadano je wyłącznie na królewskich dworach, ponieważ były bardzo drogie i uważane za owoc arystokratyczny. Z czasem zaczęto uprawiać je coraz szerzej i zawędrowały do wielu krajów, stając się owocem dość powszechnym.
Jak przechowywać truskawki?
Truskawki - wartości odżywcze
Obok walorów smakowych, są owocami bogatymi w składniki odżywcze, zawierają też cenne witaminy i minerały. Na pewno są lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy! W 100 g dojrzałych truskawek znajduje się prawie 70 mg witaminy C. Poza tym kryją w sobie witaminy z grupy B i witaminę A.
Są cennym źródłem żelaza, wapnia, fosforu, potasu, magnezu i manganu. A więc chronią nas przed anemią, wzmacniają kości, obniżają ciśnienie krwi, koją nerwy i poprawiają pamięć.
Truskawki zawierają biologicznie czynne związki, są źródłem kwasu elagowego, który wspiera układ odpornościowy, wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
Truskawki zawierają fitocydy, związki o właściwościach bakteriobójczych, lecząc stany zapalne. Mają też korzystny wpływ na układ krążenia. Potwierdzono naukowo, że przyczyniają się do likwidowania "złego" cholesterolu LDL i triglicerydów. Wspomagają odchudzanie, ponieważ zawierają pektyny ułatwiające pracę jelit, kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii oraz bromelinę - enzym przyspieszający spalanie tłuszczu.
Truskawki oczyszczają organizm, działają moczopędnie, są niskokaloryczne - 100 g tych owoców to około 30 kcal. Ponadto ich atutem jest także niski indeks glikemiczny.
Czy jedzenie truskawek może szkodzić?
Truskawki należą do owoców uczulających i mogą powodować objawy alergiczne. Typowe objawy uczulenia to pokrzywka, nieżyt nosa i duszności.
Truskawki w kuchni
Są owocami uniwersalnymi i można je wykorzystywać w kuchni wszechstronnie. Fantastycznie komponują się w sałatkach, koktajlach, ciastach, lodach, sosach czy zupach.
Koktajl truskawkowy - przepis
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 1 łodyga rabarbaru
- 1 świeży ogórek
- garść liści mięty
- 1/2 szklanki wody mineralnej
Przygotowanie: odrywamy szypułki od truskawek i wkładamy je do kielicha blendera, dodajemy umyty i pokrojony rabarbar, ogórek, mietę i wode. Miksujemy. Od razu podajemy.
Omlet z truskawkami - przepis
Składniki:
- 200 g umytych, oczyszczonych i pokrojonych truskawek
- 2 jajka
- 1 łyżka wody gazowanej
- 1 łyżka liści werbeny cytrynowej
- 1 łyżka masła klarowanego
- cukier puder
Przygotowanie: jajka miksujemy mikserem ręcznym z wodą. Na patelnię wkładamy masło, rozgrzewamy i wylewamy jajka. Dodajemy pokrojone truskawki, przykrywamy pokrywą i trzymamy na małym ogniu, ąż jajka się zetną. Wykładamy omlet na talerz, posypujemy listkami werbeny i cukrem pudrem.
**Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl/){:external}**