Truskawki. Co wiemy o tych owocach?

Truskawki są najpopularniejszymi i najłatwiej dostępnymi w sezonie letnim polskimi owocami. Czekamy na nie wiosną z tęsknotą. Kojarzą nam się z beztroskimi letnimi dniami, babcinymi deserami i smakiem słonecznego lata.

TruskawkiTruskawki są nie tylko pyszne, ale także zdrowe
Źródło zdjęć: © Pixabay

Pierwsze truskawki pojawiają się w maju, dzięki nowym odmianom i wraz z nastaniem ciepłych, słonecznych dni towarzyszą nam co najmniej do połowy lipca. A jeżeli mamy sprzyjającą aurę, to możemy cieszyć się ich smakiem nawet do wczesnej jesieni.

Truskawki - skąd pochodzą?

Dokładnie nie wiadomo, jakie były początki uprawy truskawek. Prawdopodobnie zostały wyhodowane przypadkowo na początku XVIII w. na terenie Wersalu. Miał tego dokonać pewien francuski botanik, krzyżując ze sobą dwie odmiany poziomek – poziomkę wirginijską pochodzącą ze wschodnich regionów Ameryki Północnej z olbrzymią poziomką chilijską. Dlatego truskawka ma wiele nazw zwyczajowych – poziomka truskawkowa, poziomka ananasowa czy poziomka wieloowocowa.

Pod koniec XVIII w. truskawki zaczęto uprawiać także w Anglii. Początkowo jadano je wyłącznie na królewskich dworach, ponieważ były bardzo drogie i uważane za owoc arystokratyczny. Z czasem zaczęto uprawiać je coraz szerzej i zawędrowały do wielu krajów, stając się owocem dość powszechnym.

Jak przechowywać truskawki?

Truskawki - wartości odżywcze

Obok walorów smakowych, są owocami bogatymi w składniki odżywcze, zawierają też cenne witaminy i minerały. Na pewno są lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy! W 100 g dojrzałych truskawek znajduje się prawie 70 mg witaminy C. Poza tym kryją w sobie witaminy z grupy B i witaminę A.

Są cennym źródłem żelaza, wapnia, fosforu, potasu, magnezu i manganu. A więc chronią nas przed anemią, wzmacniają kości, obniżają ciśnienie krwi, koją nerwy i poprawiają pamięć.

Truskawki zawierają biologicznie czynne związki, są źródłem kwasu elagowego, który wspiera układ odpornościowy, wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Truskawki zawierają fitocydy, związki o właściwościach bakteriobójczych, lecząc stany zapalne. Mają też korzystny wpływ na układ krążenia. Potwierdzono naukowo, że przyczyniają się do likwidowania "złego" cholesterolu LDL i triglicerydów. Wspomagają odchudzanie, ponieważ zawierają pektyny ułatwiające pracę jelit, kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii oraz bromelinę - enzym przyspieszający spalanie tłuszczu.

truskawki
© Pixabay

Truskawki oczyszczają organizm, działają moczopędnie, są niskokaloryczne - 100 g tych owoców to około 30 kcal. Ponadto ich atutem jest także niski indeks glikemiczny.

Czy jedzenie truskawek może szkodzić?

Truskawki należą do owoców uczulających i mogą powodować objawy alergiczne. Typowe objawy uczulenia to pokrzywka, nieżyt nosa i duszności.

Truskawki w kuchni

Są owocami uniwersalnymi i można je wykorzystywać w kuchni wszechstronnie. Fantastycznie komponują się w sałatkach, koktajlach, ciastach, lodach, sosach czy zupach.

Koktajl truskawkowy - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 świeży ogórek
  • garść liści mięty
  • 1/2 szklanki wody mineralnej

Przygotowanie: odrywamy szypułki od truskawek i wkładamy je do kielicha blendera, dodajemy umyty i pokrojony rabarbar, ogórek, mietę i wode. Miksujemy. Od razu podajemy.

Omlet z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 200 g umytych, oczyszczonych i pokrojonych truskawek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody gazowanej
  • 1 łyżka liści werbeny cytrynowej 
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • cukier puder

Przygotowanie: jajka miksujemy mikserem ręcznym z wodą. Na patelnię wkładamy masło, rozgrzewamy i wylewamy jajka. Dodajemy pokrojone truskawki, przykrywamy pokrywą i trzymamy na małym ogniu, ąż jajka się zetną. Wykładamy omlet na talerz, posypujemy listkami werbeny i cukrem pudrem. 

**Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl/){:external}**

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary