Truskawki. Co wiemy o tych owocach?

Truskawki są najpopularniejszymi i najłatwiej dostępnymi w sezonie letnim polskimi owocami. Czekamy na nie wiosną z tęsknotą. Kojarzą nam się z beztroskimi letnimi dniami, babcinymi deserami i smakiem słonecznego lata.

TruskawkiTruskawki są nie tylko pyszne, ale także zdrowe
Źródło zdjęć: © Pixabay

Pierwsze truskawki pojawiają się w maju, dzięki nowym odmianom i wraz z nastaniem ciepłych, słonecznych dni towarzyszą nam co najmniej do połowy lipca. A jeżeli mamy sprzyjającą aurę, to możemy cieszyć się ich smakiem nawet do wczesnej jesieni.

Truskawki - skąd pochodzą?

Dokładnie nie wiadomo, jakie były początki uprawy truskawek. Prawdopodobnie zostały wyhodowane przypadkowo na początku XVIII w. na terenie Wersalu. Miał tego dokonać pewien francuski botanik, krzyżując ze sobą dwie odmiany poziomek – poziomkę wirginijską pochodzącą ze wschodnich regionów Ameryki Północnej z olbrzymią poziomką chilijską. Dlatego truskawka ma wiele nazw zwyczajowych – poziomka truskawkowa, poziomka ananasowa czy poziomka wieloowocowa.

Pod koniec XVIII w. truskawki zaczęto uprawiać także w Anglii. Początkowo jadano je wyłącznie na królewskich dworach, ponieważ były bardzo drogie i uważane za owoc arystokratyczny. Z czasem zaczęto uprawiać je coraz szerzej i zawędrowały do wielu krajów, stając się owocem dość powszechnym.

Jak przechowywać truskawki?

Truskawki - wartości odżywcze

Obok walorów smakowych, są owocami bogatymi w składniki odżywcze, zawierają też cenne witaminy i minerały. Na pewno są lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy! W 100 g dojrzałych truskawek znajduje się prawie 70 mg witaminy C. Poza tym kryją w sobie witaminy z grupy B i witaminę A.

Są cennym źródłem żelaza, wapnia, fosforu, potasu, magnezu i manganu. A więc chronią nas przed anemią, wzmacniają kości, obniżają ciśnienie krwi, koją nerwy i poprawiają pamięć.

Truskawki zawierają biologicznie czynne związki, są źródłem kwasu elagowego, który wspiera układ odpornościowy, wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Truskawki zawierają fitocydy, związki o właściwościach bakteriobójczych, lecząc stany zapalne. Mają też korzystny wpływ na układ krążenia. Potwierdzono naukowo, że przyczyniają się do likwidowania "złego" cholesterolu LDL i triglicerydów. Wspomagają odchudzanie, ponieważ zawierają pektyny ułatwiające pracę jelit, kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii oraz bromelinę - enzym przyspieszający spalanie tłuszczu.

truskawki
© Pixabay

Truskawki oczyszczają organizm, działają moczopędnie, są niskokaloryczne - 100 g tych owoców to około 30 kcal. Ponadto ich atutem jest także niski indeks glikemiczny.

Czy jedzenie truskawek może szkodzić?

Truskawki należą do owoców uczulających i mogą powodować objawy alergiczne. Typowe objawy uczulenia to pokrzywka, nieżyt nosa i duszności.

Truskawki w kuchni

Są owocami uniwersalnymi i można je wykorzystywać w kuchni wszechstronnie. Fantastycznie komponują się w sałatkach, koktajlach, ciastach, lodach, sosach czy zupach.

Koktajl truskawkowy - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 świeży ogórek
  • garść liści mięty
  • 1/2 szklanki wody mineralnej

Przygotowanie: odrywamy szypułki od truskawek i wkładamy je do kielicha blendera, dodajemy umyty i pokrojony rabarbar, ogórek, mietę i wode. Miksujemy. Od razu podajemy.

Omlet z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 200 g umytych, oczyszczonych i pokrojonych truskawek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody gazowanej
  • 1 łyżka liści werbeny cytrynowej 
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • cukier puder

Przygotowanie: jajka miksujemy mikserem ręcznym z wodą. Na patelnię wkładamy masło, rozgrzewamy i wylewamy jajka. Dodajemy pokrojone truskawki, przykrywamy pokrywą i trzymamy na małym ogniu, ąż jajka się zetną. Wykładamy omlet na talerz, posypujemy listkami werbeny i cukrem pudrem. 

**Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl/){:external}**

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki