Tropikalny indyk z ananasem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 6 sznycli z indyka
- 6 plastrów ananasa
- 1/2-1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (ilość wedle uznania)
- mąką pszenna
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- Sos:
- 3 łyżki syropu z puszki ananasów
- 3 łyżki majonezu
- szczypta curry
- sól do smaku
Mięso rozbić przez folię spożywczą, a następnie natrzeć z obu stron pieprzem, solą i ostrą papryką. Doprawione obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor z każdej strony. W tym czasie na patelni grillowej zgrillować odcedzone plasterki ananasa.
W miseczce umieścić majonez, powoli wlewać syrop z ananasów, intensywnie mieszając. Doprawić curry i solą.
Gotowe mięso wraz ze zgrillowanymi plasterkami ananasa wyłożyć na talerze i polać sosem. Podawać z domowymi frytkami lub ziemniaczanymi łódeczkami i ulubioną surówką.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze