Triki na smaczne i odchudzające śniadanie
To najważniejszy posiłek dnia, również na diecie redukcyjnej. Jeśli zależy nam na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów, nie należy rezygnować z tego porannego zwyczaju. Śniadanie powinno być zjadane, jak najszybciej po przebudzeniu, dzięki czemu układ pokarmowy zacznie sprawniej i szybciej pracować. Aby osiągnąć najlepszy efekt odchudzania, warto zadbać o odpowiednie połączenie produktów. Oto kilka podpowiedzi, jak komponować pełnowartościowe śniadania.
Wartościowy pierwszy posiłek
To najważniejszy posiłek dnia, również na diecie redukcyjnej. Jeśli zależy nam na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów, nie należy rezygnować z tego porannego zwyczaju. Śniadanie powinno być zjadane, jak najszybciej po przebudzeniu, dzięki czemu układ pokarmowy zacznie sprawniej i szybciej pracować. Aby osiągnąć najlepszy efekt odchudzania, warto zadbać o odpowiednie połączenie produktów. Oto kilka podpowiedzi, jak komponować pełnowartościowe śniadania.
Jedz żółtko
Przez kilka lat w trendach żywieniowych obowiązywała opinia, że nadmiar jajek w diecie podwyższa poziom cholesterolu. Z tego powodu w wielu dietetycznych jadłospisach opierano się głównie na białku, przygotowując np. jajecznicę z trzech białek i jednego żółtka. Pomijanie barwnego środka jajka to strata cennego składnika, czyli choliny, a także witaminy D i B12, które pozytywnie wpływają na układ kostny i pracę mózgu. Jak donoszą najnowsze badania, w tym zalecenia WHO, spożywanie jajek nie wpływa znacznie na drożność tętnic i problemy z cholesterolem.
Alternatywa dla czarnej herbaty
Czarna herbata to - tuż obok kawy - jeden z najpopularniejszych śniadaniowych napojów. Podobnie, jak "mała czarna" zawiera kofeinę i działa pobudzająco. Znacznie zdrowszym wyborem będą herbaty owocowe lub zielona odmiana tego produktu. Możemy spożywać ją praktycznie bez ograniczeń, a ona dostarczy organizmowi cennych przeciwutleniaczy. Substancje te eliminują wolne rodniki, a tym samym spowalniają procesy starzenia się komórek i zmniejszają ryzyko wielu chorób, w tym nowotworów.
Dodaj jabłko
Porcja owoców na śniadanie powinna zawierać w sobie jabłka. Owoc ten to jedno z najlepszych źródeł błonnika, czyli składnika odżywczego niezbędnego do redukcji tłuszczu z brzucha. Naukowo dowiedziono, że zaledwie 20 gramów błonnika dziennie pomaga szybciej schudnąć i rozwiązać problemy z układem trawiennym, takie jak zaparcia.
Szczypta cynamonu
Najnowsze wyniki naukowców opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" głoszą, że cynamon poprawia wrażliwość organizmu na insulinę, a tym samym dostarczane wraz z pokarmem kalorie są zamieniane na energię, a nie w tłuszcz. Wcześniejsze badania wykazały, że cynamon poprawia funkcje poznawcze i pracę mózgu.W dodatku jest pyszny, więc warto dodawać go do pieczonych owoców, owsianki czy koktajli.
Graj w zielone
Banan to doskonały dodatek do koktajlu lub owsianki. Jednak zamiast dojrzałych, ciemniejących okazów, lepiej wybrać te mniej dojrzałe. W zielonkawych bananach znajduje się skrobia oporna, czyli substancja nietrawiona przez nasz organizm. Przechodzi przez jelito cienkie i jako pożywka dla bakterii w tej części układu pokarmowego, zapewnia na dłużej uczucie sytości. Co więcej, jeden mały banan pokrywa 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, która pomaga przemieniać kalorie z jedzenia w energię. Skrobia oporna znajduje się również w suszonych i pieczonych bananach. Zaleca się jednak spożywać nie więcej niż 20 gramów skrobi opornej na dzień.
Wartościowe białka
Kromka chleba z mielonką oraz dodatkiem warzyw to jeden z najpopularniejszych śniadaniowych zestawów. O ile plasterek dobrej wędliny faktycznie skupi w sobie cenne dawki białka, o tyle gorszej jakości produkt będzie jedynie zapychaczem. Alternatywą dla takich wyborów, jak boczek (który świetnie smakuje, ale jest tuczący) czy tańszej szynki (która nierzadko jest sztucznie wędzona i wypełniona wodą), mogą być następujące, polecane źródła białka: jajka od kur z wolnego chowu, grecki jogurt lub plastry dzikiego łososia.
Siła pieprzu
Co łączy zapiekanę, awokado, omleta, kanapki z pomidorem i frittatę? Wszystkie te propozycje lepiej smakują z dodatkiem pieprzu. Piperyna, związek charakterystyczny dla tej przyprawy, zatrzymuje adipogenezę, czyli proces tworzenia się nowych komórek tłuszczowych. Dzięki temu ten niedrogi, a smaczny składnik pomoże zmniejszyć obwód talii i unormować poziom cholesterolu.
Na podstawie time.com/Mp/WP Kuchnia