Trwa ładowanie...
d4lwvi9

Rosół z gęsi z domowym makaronem. Esencjonalny i aromatyczny

Przepis

Rosół z gęsiny uświetni rodzinne spotkania. Bardzo rzadko sięgamy po ten rodzaj mięsa, a szkoda, ponieważ gęś jest bardzo smaczna i zdrowa. "Mięso z gęsi jest doskonałe – miękkie, kruche i bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6. Zawiera też witaminy: A, B1, B2 oraz D i E, a także żelazo oraz magnez. Białko z mięsa gęsiego jest łatwo przyswajalne, a tłuszcz z gęsi to jeden z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych" - przekonuje Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 gęsie udo
  • 2 skrzydła z gęsi
  • 1 szyja z gęsi
  • 1 korzeń selera eko
  • 2 marchewki eko
  • 1 korzeń pietruszki eko
  • 1/2 pora eko
  • 1 średnia cebula eko
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 3 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka smalcu z gęsi

Makaron naleśnikowy:

  • 120 g mąki orkiszowej T550 bio
  • 2 średnie wiejskie jajka
  • 300 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30 proc.
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki smalcu z gęsi
Przepis
  • Mięso dokładnie myję i osuszam papierem kuchennym. Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki.
  • Na patelni kładę tłuszcz i obsmażam mięso ze wszystkich stron, przekładam do garnka. Na patelni podsmażam teraz warzywa i dodaję do mięsa. Dodaję też przyprawy.
  • Zalewam 3 litrami zimnej wody i gotuję na małym ogniu przez 3 -4 godziny.
  • Po 2 godzinach dodaję 1 łyżkę soli. Rosół przelewam przez sito do innego garnka, doprawiam solą.
  • 45 minut przed końcem gotowania rosołu przygotowuję makaron naleśnikowy.
  • Mąkę wsypuję do kielicha blendera, dodaję jajka, sól, wlewam mleko, śmietankę dodaję pół łyżki gęsiego smalcu i miksuję. Odstawiam na 15 minut.
  • Na średniej patelni z grubym dnem smażę cienkie naleśniki. Nie dodaję tłuszczu. Jeżeli jednak potrzeba, wkładam odrobinę tłuszczu z gęsi.
  • Usmażone naleśniki zwijam w rulony i cienko kroję na makaron.
  • Układam porcje na talerze. Dodaję mięso i warzywa z rosołu. Zalewam gorącym rosołem, posypuję pieprzem i natką pietruszki.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rosół z gęsi z domowym makaronem. Esencjonalny i aromatyczny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4lwvi9

Podziel się opinią

Share
d4lwvi9
d4lwvi9
d4lwvi9
d4lwvi9
Więcej tematów
d4lwvi9