Rosół z gęsi z domowym makaronem. Esencjonalny i aromatyczny
Rosół z gęsiny uświetni rodzinne spotkania. Bardzo rzadko sięgamy po ten rodzaj mięsa, a szkoda, ponieważ gęś jest bardzo smaczna i zdrowa. "Mięso z gęsi jest doskonałe – miękkie, kruche i bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6. Zawiera też witaminy: A, B1, B2 oraz D i E, a także żelazo oraz magnez. Białko z mięsa gęsiego jest łatwo przyswajalne, a tłuszcz z gęsi to jeden z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych" - przekonuje Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 gęsie udo
- 2 skrzydła z gęsi
- 1 szyja z gęsi
- 1 korzeń selera eko
- 2 marchewki eko
- 1 korzeń pietruszki eko
- 1/2 pora eko
- 1 średnia cebula eko
- 2 cm korzenia imbiru
- 3 liście laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
- 1 łyżka smalcu z gęsi
Makaron naleśnikowy:
- 120 g mąki orkiszowej T550 bio
- 2 średnie wiejskie jajka
- 300 ml mleka
- 50 ml śmietanki 30 proc.
- szczypta soli
- 1/2 łyżki smalcu z gęsi
- Mięso dokładnie myję i osuszam papierem kuchennym. Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki.
- Na patelni kładę tłuszcz i obsmażam mięso ze wszystkich stron, przekładam do garnka. Na patelni podsmażam teraz warzywa i dodaję do mięsa. Dodaję też przyprawy.
- Zalewam 3 litrami zimnej wody i gotuję na małym ogniu przez 3 -4 godziny.
- Po 2 godzinach dodaję 1 łyżkę soli. Rosół przelewam przez sito do innego garnka, doprawiam solą.
- 45 minut przed końcem gotowania rosołu przygotowuję makaron naleśnikowy.
- Mąkę wsypuję do kielicha blendera, dodaję jajka, sól, wlewam mleko, śmietankę dodaję pół łyżki gęsiego smalcu i miksuję. Odstawiam na 15 minut.
- Na średniej patelni z grubym dnem smażę cienkie naleśniki. Nie dodaję tłuszczu. Jeżeli jednak potrzeba, wkładam odrobinę tłuszczu z gęsi.
- Usmażone naleśniki zwijam w rulony i cienko kroję na makaron.
- Układam porcje na talerze. Dodaję mięso i warzywa z rosołu. Zalewam gorącym rosołem, posypuję pieprzem i natką pietruszki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze