Trwa ładowanie...
d21q2yy
d21q2yy

Tradycyjna kutia. Bogactwo bakalii na wigilijnym stole

Przepis

Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, która zagościła na polskim stole wigilijnym. To nie tylko pszenica i mak, ale miseczka pełna pysznych i bardzo aromatycznych dodatków. Przede wszystkim bakalii – pszenicy, orzechów włoskich, migdałów i skórki pomarańczowej. Będzie to zdecydowanie ulubiona potrawa twoich dzieci.

4.1
(13 głosów)
Oceń:
d21q2yy
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Tradycyjna kutia z pszenicą
123RF
Składniki
  • 3/4 szklanki pszenicy
  • 2 opak. mielonego maku
  • 2 szklanki mleka
  • miód płynny
  • 50 ml alkoholu np. wiśniówki
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag orzechów laskowych
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sól
Przepis

Pszenicę wypłukać i zalać ciepłą wodą na 12 godzin. Potem ugotować w świeżej wodzie ze szczyptą soli do miękkości. Odsączyć. Następnie zalać rodzynki alkoholem. Pozostałe bakalie posiekać. W kolejnym kroku połączyć mleko z makiem i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Do masy wsypać bakalie, rodzynki, pszenicę i dokładnie wymieszać. Dosłodzić miodem.

Tradycyjna kutia. Bogactwo bakalii na wigilijnym stole
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

26
5
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy