WP

Tradycyjna kutia. Bogactwo bakalii na wigilijnym stole - Przepis

Trwa ładowanie...
Tradycyjna kutia z pszenicą 123RF
Podziel się

Kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, która zagościła na polskim stole wigilijnym. To nie tylko pszenica i mak, ale miseczka pełna pysznych i bardzo aromatycznych dodatków. Przede wszystkim bakalii – pszenicy, orzechów włoskich, migdałów i skórki pomarańczowej. Będzie to zdecydowanie ulubiona potrawa twoich dzieci.

Składniki
  • 3/4 szklanki pszenicy
  • 2 opak. mielonego maku
  • 2 szklanki mleka
  • miód płynny
  • 50 ml alkoholu np. wiśniówki
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 5 dag orzechów laskowych
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sól
Przepis

Pszenicę wypłukać i zalać ciepłą wodą na 12 godzin. Potem ugotować w świeżej wodzie ze szczyptą soli do miękkości. Odsączyć. Następnie zalać rodzynki alkoholem. Pozostałe bakalie posiekać. W kolejnym kroku połączyć mleko z makiem i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Do masy wsypać bakalie, rodzynki, pszenicę i dokładnie wymieszać. Dosłodzić miodem.

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP