Składniki
- Podstawa tortowa:
- -jaja - 6 szt.
- -cukier - 150g
- -mąka pszenna - 180g
- -tłuszcz do formy
- Na krem:
- -śmietana (30%) - 250ml
- -1 opakowanie cukru waniliowego
- -zagęstnik do śmietany "Śmietan fix"
- -puszka brzoskwiń (połówki)
- Do dekoracji:
- -pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przepis
Wybić jaja, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z częścią cukru (2/3 ilości), aż do uzyskania puszystej masy. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, stale ubijając. Na żółtka nakładać partiami pianę i przesianą mąkę, delikatnie mieszać. Po wymieszaniu ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, rozprowadzić po całej powierzchni i piec na jasnozłoty kolor. Brzoskwinie osączyć z syropu. 4 połówki zostawić do dekoracji, pozostałe pokroić na drobne części. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Odłożyć część śmietany do dekoracji, a do reszty dodać skrojone brzoskwinie. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części, nakładając na każdą krem śmietanowy. Wierzch i boki tortu udekorować odłożoną wcześniej śmietaną; na środku tortu ułożyć połówki brzoskwiń. Całość posypać startą czekoladą.