Składniki
- Bezy:
 - 4 białka
 - 150 g cukru
 - 1 łyżeczka octu winnego
 - Krem malinowy:
 
- 1 tabliczka białej czekolady
 - 500 g serka mascarpone
 - 1 kobiałka malin
 - Do dekoracji:
 
- 260 g śmietany 36%
 - garść świeżych truskawek
 - garść borówek amerykańskich lub jagód
 - letnie kwiaty do dekoracji
 
Przepis
1. Aby przygotować bezę: białka ubijamy, a w końcowej fazie dodajemy cukier. Następnie dalej ubijamy, dodajemy ocet i miksujemy. Piana powinna być lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy 2 okręgi i rozsmarowujemy masę bezową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC i pieczemy przez 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130ºC i pozostawiamy w piekarniku przez ok. 1,5 godziny (po godzinie sprawdzamy, beza powinna być twarda na zewnątrz i chrupiąca). Bezę najlepiej pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Przepis
2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Na wolnych obrotach ubijamy mikserem serek mascarpone i powoli dodajemy ostudzoną białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy całą kobiałkę malin i mieszamy (możemy pozostawić większe kawałki malin). Masę schładzamy w lodówce przez 1–2 godziny.
Przepis
3. Schłodzoną masę malinową nakładamy na upieczoną bezę. Następnie rozkładamy połówki truskawek i przykrywamy drugą bezą. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i rozkładamy na wierzchu tortu bezowego. Wierzch ciasta dekorujemy owocami i letnimi kwiatami. Przed podaniem schładzamy w lodówce pod przykryciem.
Przepis
Komentarz Czytelnika: Upiec tort bezowy to wielka sztuka. Przedwczoraj piekłam babkę czekoladową z Twojego przepisu i wyszła przepyszna. Z przyjemnością zabiorę się tym razem do tortu bezowego!