Sałatki makaronowe. Szybko, tanio i smacznie
Sałatki niezmiennie cieszą się ogromnym powodzeniem na każdej imprezie. Znajdziemy je na stołach w czasie przyjęcia weselnego czy komunijnego, a także na domówkach. Sałatki z makaronem są jednymi z najczęściej przygotowywanych. Robi się je szybko, są smaczne i mogą łączyć w sobie dowolne składniki mięsne i warzywne. Jakie sałatki z makaronem mają szansę zrobić furorę na twoim stole?
Wesołe kokardki – sałatka z makaronem
Jeśli chcecie szybko przygotować wyrazistą w smaku sałatkę, ten przepis z pewnością wam się spodoba.
Składniki:
- ½ opakowania makaronu kokardki,
- 3 ogórki konserwowe,
- ½ słoika papryki konserwowej,
- ½ piersi z kurczaka (ewentualnie ok. 200 g dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę),
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- olej.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente i schładzamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiając solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą typu gyros. Studzimy.
- Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę.
- W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy odsączoną kukurydzę, majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę.
- Wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. pół godziny.
Niebezpieczny makaron. Jego spożycie może być tragiczne w skutkach
Sałatka z tortellini i ananasem
Tortellini to bardzo fajny rodzaj makaronu z nadzieniem, który również można wykorzystać do zrobienia sałatki. Ostatnio ta właśnie sałatka jest hitem w moim domu.
Składniki:
- 1 opakowanie tortellini (najlepiej z farszem ze szpinakiem, ale sprawdzi się dowolne nadzienie),
- 1 niewielki por,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 1 pęczek koperku,
- ½ puszki ananasa,
- 200 g dowolnej wędliny drobiowej,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Tortellini przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
- Pora kroimy w półplasterki, szynkę w kostkę, ananasa w małe trójkąciki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Koperek drobno siekamy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
- Dodajemy majonez, sól i pieprz, a następnie dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy do schłodzenia.
Sałatka z makaronem, rukolą i suszonymi pomidorami
Jeśli macie ochotę na lekką sałatkę bez majonezu, na pewno ta zawojuje wasze serca.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego typu penne (200 g),
- 1 pierś z kurczaka,
- 100 g rukoli,
- 10 suszonych pomidorów,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente i studzimy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy oliwą, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem.
- Podsmażamy na patelni grillowej i również studzimy.
- Na talerz wykładamy rukolę, kurczaka oraz pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Sałatka z makaronem, szynką i pomidorami
Pożywna i smaczna sałatka, w której każdy znajdzie dla siebie coś dobrego. Połączenie chrupiącego ogórka z szynką, pomidorami i kukurydzą to zawsze świetny pomysł.
Składniki:
- 150 g drobnego makaronu (np. kolanka lub mini kokardki),
- 1 ogórek wężowy,
- 1 papryka żółta,
- 1 papryka czerwona,
- ½ puszki kukurydzy konserwowej,
- 2 dojrzałe i słodkie pomidory malinowe,
- 150 g dowolnej szynki,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente. Studzimy. Ogórka wraz ze skórką, papryki i szynkę kroimy w mniejszą kostkę. Pomidory kroimy w grubszą kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Koperek i szczypiorek siekamy.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy majonez i musztardę, a następnie przyprawiamy.
- Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Sałatki makaronowe królują na naszych stołach zarówno od święta, jak i na co dzień. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je sobie na kolację albo nawet jako danie obiadowe. Świetnie też sprawdzają się jako przekąski do pracy. Wypróbujcie różne połączenia, a na pewno odkryjecie ciekawe smaki.