WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Sałatki makaronowe. Szybko, tanio i smacznie

Sałatki niezmiennie cieszą się ogromnym powodzeniem na każdej imprezie. Znajdziemy je na stołach w czasie przyjęcia weselnego czy komunijnego, a także na domówkach. Sałatki z makaronem są jednymi z najczęściej przygotowywanych. Robi się je szybko, są smaczne i mogą łączyć w sobie dowolne składniki mięsne i warzywne. Jakie sałatki z makaronem mają szansę zrobić furorę na twoim stole?

Sałatka makaronowaPyszna sałatka makaronowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Piotr Krzeslak - stock.adobe.com

Wesołe kokardki – sałatka z makaronem

Jeśli chcecie szybko przygotować wyrazistą w smaku sałatkę, ten przepis z pewnością wam się spodoba.

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu kokardki,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • ½ słoika papryki konserwowej,
  • ½ piersi z kurczaka (ewentualnie ok. 200 g dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę),
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente i schładzamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiając solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą typu gyros. Studzimy.
  2. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę.
  3. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy odsączoną kukurydzę, majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. pół godziny.

Niebezpieczny makaron. Jego spożycie może być tragiczne w skutkach

Sałatka z tortellini i ananasem

Tortellini to bardzo fajny rodzaj makaronu z nadzieniem, który również można wykorzystać do zrobienia sałatki. Ostatnio ta właśnie sałatka jest hitem w moim domu.

Składniki:

  • 1 opakowanie tortellini (najlepiej z farszem ze szpinakiem, ale sprawdzi się dowolne nadzienie),
  • 1 niewielki por,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 pęczek koperku,
  • ½ puszki ananasa,
  • 200 g dowolnej wędliny drobiowej,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Tortellini przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
  2. Pora kroimy w półplasterki, szynkę w kostkę, ananasa w małe trójkąciki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Koperek drobno siekamy.
  3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
  4. Dodajemy majonez, sól i pieprz, a następnie dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy do schłodzenia.

Sałatka z makaronem, rukolą i suszonymi pomidorami

Jeśli macie ochotę na lekką sałatkę bez majonezu, na pewno ta zawojuje wasze serca.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego typu penne (200 g),
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 100 g rukoli,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente i studzimy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy oliwą, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem.
  2. Podsmażamy na patelni grillowej i również studzimy.
  3. Na talerz wykładamy rukolę, kurczaka oraz pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

Sałatka z makaronem, szynką i pomidorami

Pożywna i smaczna sałatka, w której każdy znajdzie dla siebie coś dobrego. Połączenie chrupiącego ogórka z szynką, pomidorami i kukurydzą to zawsze świetny pomysł.

Składniki:

  • 150 g drobnego makaronu (np. kolanka lub mini kokardki),
  • 1 ogórek wężowy,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka czerwona,
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej,
  • 2 dojrzałe i słodkie pomidory malinowe,
  • 150 g dowolnej szynki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej),
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente. Studzimy. Ogórka wraz ze skórką, papryki i szynkę kroimy w mniejszą kostkę. Pomidory kroimy w grubszą kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Koperek i szczypiorek siekamy.
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dodajemy majonez i musztardę, a następnie przyprawiamy.
  3. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Sałatki makaronowe królują na naszych stołach zarówno od święta, jak i na co dzień. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je sobie na kolację albo nawet jako danie obiadowe. Świetnie też sprawdzają się jako przekąski do pracy. Wypróbujcie różne połączenia, a na pewno odkryjecie ciekawe smaki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości