To nasza polska oranżada. Jelita chodzą po nim jak w zegarku

O kwasie chlebowym dziś już zapomniano, ale przed laty często pojawiał się na polskich stołach, w szczególności na wschodzie. To nie tylko orzeźwiający napój na ciepłe dni, ale też zdrowa alternatywa dla oranżady.

Kwas chlebowy to nasza polska oranżadaKwas chlebowy to nasza polska oranżada
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
15

Kwas chlebowy to naturalnie gazowany napój, który szczególną popularnością cieszy się przede wszystkim w krajach Europy Wschodniej. Ma orzeźwiający smak i świetnie sprawdza się jako napój na ciepłe dni. Chociaż przed laty często pojawiał się na stołach, to dziś nie każdy o nim pamięta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Jak powstaje kwas chlebowy?

Kwas chlebowy powstaje w wyniku fermentacji. Tradycyjnie wytwarzany jest na bazie chleba żytniego, wody, cukru i drożdży, czasem z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego. Sam proces trwa kilka dni i w rezultacie uzyskujemy charakterystyczny smak i bąbelki, podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych.

Kwas chlebowy można zrobić samodzielnie, ale dostępny jest również w butelkach w supermarkecie. Przemysłowa produkcja kwasu rozpoczęła się w XIX wieku i chociaż dziś nie jest aż tak popularny jak dawniej, można bez większych problemów dostać go w wielu miejscach. Pojawia się także na lokalnych jarmarkach i targach, również tych ze zdrową żywnością.

Właściwości kwasu chlebowego

To napój, który nie tylko kusi orzeźwiającym smakiem, ale również licznymi właściwościami. Wiedziano o tym już przed laty, gdy pojawiał się na wiejskich stołach.

"Od dawien dawna słynie napój zdrowy: kwas chlebowy, pajda chleba za pazuchę, bukłak kwasu i chłop gotów w pole. W gorącą posuchę" - brzmi jedna z ludowych przyśpiewek.

Dzięki procesowi fermentacji powstają w nim bakterie kwasu mlekowego, które zamieniają kwas chlebowy w naturalny probiotyk. Wzbogaca mikrobiom jelit, dzięki czemu wspiera trawienie i pomaga wzmocnić odporność. Znaleźć w nim można również witaminy z grupy B, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu energetycznego.

Dlaczego warto pić kwas chlebowy?
Dlaczego warto pić kwas chlebowy? © Licencjodawca | Vitaly Faritovich

Dzięki swojej lekko kwaśnej nucie i często niskiej zawartości cukru doskonale orzeźwia i gasi pragnienie, szczególnie w upalne dni. Warto jednak pamiętać, że kwas chlebowy zawiera alkohol. Co prawda jest to niewielka ilość i często klasyfikuje się go jako napój bezalkoholowy. W zależności od producenta i stopnia fermentacji może mieć do 0,5 procent alkoholu.

Kwas chlebowy w kuchni

W kwasie chlebowym czuć przede wszystkim kwas, ale można wyczuć również aromaty pieczonego chleba, słodu i zboża. Zazwyczaj zawiera niewielką ilość cukru, co nadaje mu delikatną słodycz, równoważącą kwasowość. Ma jasnobrązową barwę, a na dnie butelki może utworzyć się naturalny osad. Aby się go pozbyć, wystarczy potrząsnąć butelką.

Pasuje do wielu dań, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Jego lekka kwasowość może dobrze komponować się z cięższymi potrawami. To dobry zamiennik dla naszpikowanej cukrem oranżady.

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały