To nasza polska oranżada. Jelita chodzą po nim jak w zegarku
O kwasie chlebowym dziś już zapomniano, ale przed laty często pojawiał się na polskich stołach, w szczególności na wschodzie. To nie tylko orzeźwiający napój na ciepłe dni, ale też zdrowa alternatywa dla oranżady.
Kwas chlebowy to naturalnie gazowany napój, który szczególną popularnością cieszy się przede wszystkim w krajach Europy Wschodniej. Ma orzeźwiający smak i świetnie sprawdza się jako napój na ciepłe dni. Chociaż przed laty często pojawiał się na stołach, to dziś nie każdy o nim pamięta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Jak powstaje kwas chlebowy?
Kwas chlebowy powstaje w wyniku fermentacji. Tradycyjnie wytwarzany jest na bazie chleba żytniego, wody, cukru i drożdży, czasem z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego. Sam proces trwa kilka dni i w rezultacie uzyskujemy charakterystyczny smak i bąbelki, podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych.
Kwas chlebowy można zrobić samodzielnie, ale dostępny jest również w butelkach w supermarkecie. Przemysłowa produkcja kwasu rozpoczęła się w XIX wieku i chociaż dziś nie jest aż tak popularny jak dawniej, można bez większych problemów dostać go w wielu miejscach. Pojawia się także na lokalnych jarmarkach i targach, również tych ze zdrową żywnością.
Właściwości kwasu chlebowego
To napój, który nie tylko kusi orzeźwiającym smakiem, ale również licznymi właściwościami. Wiedziano o tym już przed laty, gdy pojawiał się na wiejskich stołach.
"Od dawien dawna słynie napój zdrowy: kwas chlebowy, pajda chleba za pazuchę, bukłak kwasu i chłop gotów w pole. W gorącą posuchę" - brzmi jedna z ludowych przyśpiewek.
Dzięki procesowi fermentacji powstają w nim bakterie kwasu mlekowego, które zamieniają kwas chlebowy w naturalny probiotyk. Wzbogaca mikrobiom jelit, dzięki czemu wspiera trawienie i pomaga wzmocnić odporność. Znaleźć w nim można również witaminy z grupy B, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu energetycznego.
Dzięki swojej lekko kwaśnej nucie i często niskiej zawartości cukru doskonale orzeźwia i gasi pragnienie, szczególnie w upalne dni. Warto jednak pamiętać, że kwas chlebowy zawiera alkohol. Co prawda jest to niewielka ilość i często klasyfikuje się go jako napój bezalkoholowy. W zależności od producenta i stopnia fermentacji może mieć do 0,5 procent alkoholu.
Kwas chlebowy w kuchni
W kwasie chlebowym czuć przede wszystkim kwas, ale można wyczuć również aromaty pieczonego chleba, słodu i zboża. Zazwyczaj zawiera niewielką ilość cukru, co nadaje mu delikatną słodycz, równoważącą kwasowość. Ma jasnobrązową barwę, a na dnie butelki może utworzyć się naturalny osad. Aby się go pozbyć, wystarczy potrząsnąć butelką.
Pasuje do wielu dań, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Jego lekka kwasowość może dobrze komponować się z cięższymi potrawami. To dobry zamiennik dla naszpikowanej cukrem oranżady.