Trwa ładowanie...
d4k3y3l
24-05-2022 09:02

Tiramisu. Deser, który uzależnia od pierwszego kęsa

Przepis

Pięknie prezentuje się na stole, smakuje wybornie i jest znakomitym zwieńczeniem eleganckiej kolacji. Włoski deser tiramisu to klasyk. Gwarancją smaku jest użycie składników najwyższej jakości.

d4k3y3l
2.6
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Carmen Steiner
Składniki
  • 200-300 g serka mascarpone
  • 3 świeże jajka
  • 2030 podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 filiżanki mocnej kawy
  • 3 łyżki alkoholu (najlepszy jest likier Amaretto, Grand Marnier, ale może też być zwykła wódka zmieszana z zapachem migdałowym)
  • szczypta soli
  • kakao do posypania
Przepis
  • Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser.
  • Z białek i szczypty soli ubić pianę na sztywno i dodać do masy żółtkowo-serowej.
  • Wymieszać alkohol z kawą, dodać 2 łyżki wody
  • Moczyć krótko biszkopty w kawie z alkoholem.
  • Kłaść warstwy: biszkopty - masa serowa - biszkopty - masa serowa.
  • Całość posypać przesianym przez sitko kakao i chłodzić 6- 12 godzin.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tiramisu. Deser, który uzależnia od pierwszego kęsa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4k3y3l
d4k3y3l
d4k3y3l
d4k3y3l
Więcej tematów
d4k3y3l