Tiramisu. Deser, który uzależnia od pierwszego kęsa
Pięknie prezentuje się na stole, smakuje wybornie i jest znakomitym zwieńczeniem eleganckiej kolacji. Włoski deser tiramisu to klasyk. Gwarancją smaku jest użycie składników najwyższej jakości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 200-300 g serka mascarpone
- 3 świeże jajka
- 2030 podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 filiżanki mocnej kawy
- 3 łyżki alkoholu (najlepszy jest likier Amaretto, Grand Marnier, ale może też być zwykła wódka zmieszana z zapachem migdałowym)
- szczypta soli
- kakao do posypania
- Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser.
- Z białek i szczypty soli ubić pianę na sztywno i dodać do masy żółtkowo-serowej.
- Wymieszać alkohol z kawą, dodać 2 łyżki wody
- Moczyć krótko biszkopty w kawie z alkoholem.
- Kłaść warstwy: biszkopty - masa serowa - biszkopty - masa serowa.
- Całość posypać przesianym przez sitko kakao i chłodzić 6- 12 godzin.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze