Teściowa piecze to ciasto tylko na święta. Cała blacha znika w 5 minut

Choć to nie jest tradycyjne ciasto świąteczne, moja rodzina je uwielbia. Teściowa robi je właśnie na Wielkanoc i wszyscy czekają na ten deser. Sama mam sentyment do tego wypieku w stylu retro. Pani Walewska ze starego, sprawdzonego przepisu, jest najlepsza. Nikt nie odmówi dokładki.

To ciasto ma wielu fanówTo ciasto ma wielu fanów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER
Dorota Gepert

Pani Walewska pojawia się na wielkanocnym stole mojej teściowej obok babki, sernika i mazurka. Zawsze budzi zachwyt i przywołuje wspomnienia. Teraz jest ciastem świątecznym, ale kiedyś teściowa piekła ją także na imieniny, urodziny i inne uroczystości rodzinne. Straciła na popularności, jednak trzeba przyznać, jej smak wciąż się broni. Pani Walewska to jedno z pierwszych ciast warstwowych, które teraz są bardzo modne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Co wyróżnia ciasta warstwowe? Przenikają się w nich nie tylko smaki, ale i różne struktury. Dlatego jest z nimi sporo pracy. Żeby przygotować panią Walewską, należy upiec delikatne ciasto, chrupiącą bezę i przygotować krem budyniowy z waniliowym posmakiem. Te warstwy uzupełnia jeszcze owocowy akcent, czyli dżem. Tu można pozwolić sobie na dowolność i wybrać ulubiony smak.

W przepisach często spotyka się na przykład malinowy. Jednak moja teściowa zawsze stawia na konfiturę z kwaskowatym posmakiem i stosuję tę z czarnej porzeczki. W przepisie Ewy Wachowicz są zaś powidła śliwkowe. Jednak niezależnie od wyboru tego owocowego akcentu, ciasto wprost z rozpływa się w ustach. Jego warstwy skomponowane są doskonale.

Pani Walewska ze sprawdzonego przepisu

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 6 żółtek,
  • 0,5 łyżki śmietany.

Beza:

  • 8 białek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 140 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub płatków migdałowych.

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 200 g masła.

Dodatkowo:

  • 400 g ulubionego dżemu.

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie części.
  2. Dwie jednakowe, prostokątne blachy (o wymiarach 22×33 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ciastem. Placki posmaruj dżemem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 20 minut.
  3. Następnie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Pianę podziel na dwie, równe części.
  4. Podpieczone placki wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nich pianę z białek i posyp orzechami lub płatkami migdałowymi. Placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Upieczone placki wystudź.
  5. Aby przygotować masę budyniową, zagotuj szklankę mleka z cukrami. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką i wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Ugotowany budyń wystudź.
  6. Masło utrzyj, a potem stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując.
  7. Krem budyniowy wyłóż na jeden placek i przykryj drugim, lekko dociskając. Ciasto schładzaj przez kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥