Teściowa piecze to ciasto tylko na święta. Cała blacha znika w 5 minut

Choć to nie jest tradycyjne ciasto świąteczne, moja rodzina je uwielbia. Teściowa robi je właśnie na Wielkanoc i wszyscy czekają na ten deser. Sama mam sentyment do tego wypieku w stylu retro. Pani Walewska ze starego, sprawdzonego przepisu, jest najlepsza. Nikt nie odmówi dokładki.

To ciasto ma wielu fanówTo ciasto ma wielu fanów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER
Dorota Gepert

Pani Walewska pojawia się na wielkanocnym stole mojej teściowej obok babki, sernika i mazurka. Zawsze budzi zachwyt i przywołuje wspomnienia. Teraz jest ciastem świątecznym, ale kiedyś teściowa piekła ją także na imieniny, urodziny i inne uroczystości rodzinne. Straciła na popularności, jednak trzeba przyznać, jej smak wciąż się broni. Pani Walewska to jedno z pierwszych ciast warstwowych, które teraz są bardzo modne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Co wyróżnia ciasta warstwowe? Przenikają się w nich nie tylko smaki, ale i różne struktury. Dlatego jest z nimi sporo pracy. Żeby przygotować panią Walewską, należy upiec delikatne ciasto, chrupiącą bezę i przygotować krem budyniowy z waniliowym posmakiem. Te warstwy uzupełnia jeszcze owocowy akcent, czyli dżem. Tu można pozwolić sobie na dowolność i wybrać ulubiony smak.

W przepisach często spotyka się na przykład malinowy. Jednak moja teściowa zawsze stawia na konfiturę z kwaskowatym posmakiem i stosuję tę z czarnej porzeczki. W przepisie Ewy Wachowicz są zaś powidła śliwkowe. Jednak niezależnie od wyboru tego owocowego akcentu, ciasto wprost z rozpływa się w ustach. Jego warstwy skomponowane są doskonale.

Pani Walewska ze sprawdzonego przepisu

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 6 żółtek,
  • 0,5 łyżki śmietany.

Beza:

  • 8 białek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 140 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub płatków migdałowych.

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 200 g masła.

Dodatkowo:

  • 400 g ulubionego dżemu.

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie części.
  2. Dwie jednakowe, prostokątne blachy (o wymiarach 22×33 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ciastem. Placki posmaruj dżemem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 20 minut.
  3. Następnie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Pianę podziel na dwie, równe części.
  4. Podpieczone placki wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nich pianę z białek i posyp orzechami lub płatkami migdałowymi. Placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Upieczone placki wystudź.
  5. Aby przygotować masę budyniową, zagotuj szklankę mleka z cukrami. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką i wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Ugotowany budyń wystudź.
  6. Masło utrzyj, a potem stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując.
  7. Krem budyniowy wyłóż na jeden placek i przykryj drugim, lekko dociskając. Ciasto schładzaj przez kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza