Teściowa piecze to ciasto tylko na święta. Cała blacha znika w 5 minut
Choć to nie jest tradycyjne ciasto świąteczne, moja rodzina je uwielbia. Teściowa robi je właśnie na Wielkanoc i wszyscy czekają na ten deser. Sama mam sentyment do tego wypieku w stylu retro. Pani Walewska ze starego, sprawdzonego przepisu, jest najlepsza. Nikt nie odmówi dokładki.
Pani Walewska pojawia się na wielkanocnym stole mojej teściowej obok babki, sernika i mazurka. Zawsze budzi zachwyt i przywołuje wspomnienia. Teraz jest ciastem świątecznym, ale kiedyś teściowa piekła ją także na imieniny, urodziny i inne uroczystości rodzinne. Straciła na popularności, jednak trzeba przyznać, jej smak wciąż się broni. Pani Walewska to jedno z pierwszych ciast warstwowych, które teraz są bardzo modne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą
Co wyróżnia ciasta warstwowe? Przenikają się w nich nie tylko smaki, ale i różne struktury. Dlatego jest z nimi sporo pracy. Żeby przygotować panią Walewską, należy upiec delikatne ciasto, chrupiącą bezę i przygotować krem budyniowy z waniliowym posmakiem. Te warstwy uzupełnia jeszcze owocowy akcent, czyli dżem. Tu można pozwolić sobie na dowolność i wybrać ulubiony smak.
W przepisach często spotyka się na przykład malinowy. Jednak moja teściowa zawsze stawia na konfiturę z kwaskowatym posmakiem i stosuję tę z czarnej porzeczki. W przepisie Ewy Wachowicz są zaś powidła śliwkowe. Jednak niezależnie od wyboru tego owocowego akcentu, ciasto wprost z rozpływa się w ustach. Jego warstwy skomponowane są doskonale.
Pani Walewska ze sprawdzonego przepisu
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 200 g masła,
- 6 żółtek,
- 0,5 łyżki śmietany.
Beza:
- 8 białek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 140 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub płatków migdałowych.
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 15 g cukru waniliowego,
- 200 g masła.
Dodatkowo:
- 400 g ulubionego dżemu.
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie części.
- Dwie jednakowe, prostokątne blachy (o wymiarach 22×33 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ciastem. Placki posmaruj dżemem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 20 minut.
- Następnie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Pianę podziel na dwie, równe części.
- Podpieczone placki wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nich pianę z białek i posyp orzechami lub płatkami migdałowymi. Placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Upieczone placki wystudź.
- Aby przygotować masę budyniową, zagotuj szklankę mleka z cukrami. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką i wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Ugotowany budyń wystudź.
- Masło utrzyj, a potem stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując.
- Krem budyniowy wyłóż na jeden placek i przykryj drugim, lekko dociskając. Ciasto schładzaj przez kilka godzin.