Teraz możesz kupić awokado... bez pestki! I zjesz je w całości, ze skórką
Awokado podbija serca coraz większej liczby ludzi na świecie. Dlatego mamy dla nich fantastyczną wiadomość. Teraz miłośnicy tego owocu mogą rozkoszować się awokado bez pestek! I to takim, które je się w całości, ze skórką.
Awokado koktajlowe - tak nazywa się bezpestkowy gatunek popularnego owocu - sprzedawane jest na razie przez brytyjską sieć sklepów Marks&Spencer. Jest ono jadalne w całości, ze skórką, ale jest jednocześnie bardzo drogie. M&S oferuje je klientom po 2 funty za sztukę (ok. 10 zł).
Nowe awokado jest trochę mniejsze niż to standardowe - osiąga od 5 do 8 cm. I odrobinę przypomina ogórka. Owoc ten rośnie w Hiszpanii i jest dostępny jedynie w grudniu.
- Mieliśmy mini, giganta, gotowego w plasterkach, a teraz mamy w ofercie świętego graala wśród awokado - bez pestki - mówi w rozmowie z "Daily Mail" Charlotte Curtis z Marks&Spencer. - Owoce te doskonale nadają się do przekąsek i lunchboxów, ponieważ można je spożywać w całości, ale można je również wykorzystać jako dodatek lub do sałatek - dodała.
Czy takie owoce nie są modyfikowane genetycznie, a tym samym w pełni bezpieczne dla człowieka? - Owoce bezpestkowe czy z małą liczbą pestek to u nas odmiany znane od lat - wyjaśnia prof. dr hab. Monika Rakoczy-Trojanowska z Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - Liczba tych pestek zależy od liczby genomów w danym gatunku. Winogrona rodzynkowe nie mają pestek, bo mają trzy genomy i nie dochodzi tutaj do pewnych zdarzeń, które sprawiają, że powstają tu nasiona. Istnieją takie arbuzy czy cytrusy. Są to pewne zaburzenia w procesie powstania nasion, ale w żaden sposób nie są one dla człowieka szkodliwe - dodaje. - I powstają w sposób naturalny.
Nowy produkt, który prawdopodobnie szybko stanie się bardzo popularny, zyskał już niechlubne miano "ręki awokado". Dlaczego? Nie znając tego gatunku, ludzie szukają pestki i mogą się porządnie skaleczyć.