Teraz możesz kupić awokado... bez pestki! I zjesz je w całości, ze skórką

Awokado podbija serca coraz większej liczby ludzi na świecie. Dlatego mamy dla nich fantastyczną wiadomość. Teraz miłośnicy tego owocu mogą rozkoszować się awokado bez pestek! I to takim, które je się w całości, ze skórką.

Awokado bez pestek stanie się hitem?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Ermel

Awokado koktajlowe - tak nazywa się bezpestkowy gatunek popularnego owocu - sprzedawane jest na razie przez brytyjską sieć sklepów Marks&Spencer. Jest ono jadalne w całości, ze skórką, ale jest jednocześnie bardzo drogie. M&S oferuje je klientom po 2 funty za sztukę (ok. 10 zł).

Nowe awokado jest trochę mniejsze niż to standardowe - osiąga od 5 do 8 cm. I odrobinę przypomina ogórka. Owoc ten rośnie w Hiszpanii i jest dostępny jedynie w grudniu.

- Mieliśmy mini, giganta, gotowego w plasterkach, a teraz mamy w ofercie świętego graala wśród awokado - bez pestki - mówi w rozmowie z "Daily Mail" Charlotte Curtis z Marks&Spencer. - Owoce te doskonale nadają się do przekąsek i lunchboxów, ponieważ można je spożywać w całości, ale można je również wykorzystać jako dodatek lub do sałatek - dodała.

Obraz
© Getty Images

Czy takie owoce nie są modyfikowane genetycznie, a tym samym w pełni bezpieczne dla człowieka? - Owoce bezpestkowe czy z małą liczbą pestek to u nas odmiany znane od lat - wyjaśnia prof. dr hab. Monika Rakoczy-Trojanowska z Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - Liczba tych pestek zależy od liczby genomów w danym gatunku. Winogrona rodzynkowe nie mają pestek, bo mają trzy genomy i nie dochodzi tutaj do pewnych zdarzeń, które sprawiają, że powstają tu nasiona. Istnieją takie arbuzy czy cytrusy. Są to pewne zaburzenia w procesie powstania nasion, ale w żaden sposób nie są one dla człowieka szkodliwe - dodaje. - I powstają w sposób naturalny.

Nowy produkt, który prawdopodobnie szybko stanie się bardzo popularny, zyskał już niechlubne miano "ręki awokado". Dlaczego? Nie znając tego gatunku, ludzie szukają pestki i mogą się porządnie skaleczyć.

Zobacz także: Smaczne i zdrowe: jak wybrać najlepsze cytrusy

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń