Teraz możesz kupić awokado... bez pestki! I zjesz je w całości, ze skórką

Awokado podbija serca coraz większej liczby ludzi na świecie. Dlatego mamy dla nich fantastyczną wiadomość. Teraz miłośnicy tego owocu mogą rozkoszować się awokado bez pestek! I to takim, które je się w całości, ze skórką.

Awokado bez pestek stanie się hitem?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Ermel

Awokado koktajlowe - tak nazywa się bezpestkowy gatunek popularnego owocu - sprzedawane jest na razie przez brytyjską sieć sklepów Marks&Spencer. Jest ono jadalne w całości, ze skórką, ale jest jednocześnie bardzo drogie. M&S oferuje je klientom po 2 funty za sztukę (ok. 10 zł).

Nowe awokado jest trochę mniejsze niż to standardowe - osiąga od 5 do 8 cm. I odrobinę przypomina ogórka. Owoc ten rośnie w Hiszpanii i jest dostępny jedynie w grudniu.

- Mieliśmy mini, giganta, gotowego w plasterkach, a teraz mamy w ofercie świętego graala wśród awokado - bez pestki - mówi w rozmowie z "Daily Mail" Charlotte Curtis z Marks&Spencer. - Owoce te doskonale nadają się do przekąsek i lunchboxów, ponieważ można je spożywać w całości, ale można je również wykorzystać jako dodatek lub do sałatek - dodała.

Obraz
© Getty Images

Czy takie owoce nie są modyfikowane genetycznie, a tym samym w pełni bezpieczne dla człowieka? - Owoce bezpestkowe czy z małą liczbą pestek to u nas odmiany znane od lat - wyjaśnia prof. dr hab. Monika Rakoczy-Trojanowska z Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - Liczba tych pestek zależy od liczby genomów w danym gatunku. Winogrona rodzynkowe nie mają pestek, bo mają trzy genomy i nie dochodzi tutaj do pewnych zdarzeń, które sprawiają, że powstają tu nasiona. Istnieją takie arbuzy czy cytrusy. Są to pewne zaburzenia w procesie powstania nasion, ale w żaden sposób nie są one dla człowieka szkodliwe - dodaje. - I powstają w sposób naturalny.

Nowy produkt, który prawdopodobnie szybko stanie się bardzo popularny, zyskał już niechlubne miano "ręki awokado". Dlaczego? Nie znając tego gatunku, ludzie szukają pestki i mogą się porządnie skaleczyć.

Zobacz także: Smaczne i zdrowe: jak wybrać najlepsze cytrusy

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości