Tenebrio, czyli mącznik młynarek. Larwa "zrównoważonym źródłem pożywienia"?
Larwa chrząszcza mącznika młynarka została dodana, za zgodą Rady Unii Europejskiej, do katalogu „nowej żywności”. Czy to oznacza, że niedługo Tenebrio molitor będzie składnikiem naszego pożywienia?
Tenebrio molitor, czyli mącznik młynarek – larwy do jedzenia
Mącznik młynarek o wdzięcznej łacińskiej nazwie Tenebrio molitor to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Jest szkodnikiem, żerującym w produktach zbożowych, ale też hoduje się go na potrzeby terrarystów (jako pożywienie m.in. dla gadów), a także wędkarzy.
Larwy mącznika osiągają około 30 mm i wraz z innymi owadami są spożywane m.in. w Bangkoku. Już niedługo, za decyzją Rady Unii Europejskiej, larwy mogą trafić także i na… polski stół. Spokojnie – raczej jako dodatek do makaronu czy ciastek niż przysmak do chrupania zamiast niedzielnego schabowego.
Żółte robaki na talerzu. To doskonałe źródło białka
Tenebrio molitor, czyli mącznik młynarek – decyzja Rady Unii Europejskiej
Rada Unii Europejskiej wyraziła zgodę na wpisanie larwy mącznika młynarka na listę tzw. "nowej żywności" (novel food), czyli takiej, która przed 1997 rokiem nie była stosowana na szeroką skalę w przemysłach związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Na liście tej może znaleźć się żywność nowoopracowana, innowacyjna – z wykorzystaniem nowych technologii, ale też taka, którą spożywa się tradycyjnie np. w państwach Trzeciego Świata.
Od 2018 roku do Brukseli spływa coraz więcej wniosków o dopisanie do rzeczonej listy nowych produktów – Europejski Zarząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął 156 wniosków, od kiedy zmieniły się przepisy. W porównaniu z poprzednimi latami pracy EFSA to naprawdę imponujący wynik. Jakie produkty znalazły się we wnioskach? Białko fasoli mung, proszek grzybowy wzbogacony witaminą D2, czy cudowne suszone jagody, które zmienią smak np. kwaśnych cytrusów na słodki.
Wśród wniosków oczywiście pojawił się także mącznik młynarek, a jego kandydatura została rozpatrzona pozytywnie. Tym samym larwa Tenebrio molitor stała się pierwszym i jak na razie jedynym owadem w całym zestawieniu novel food.
Sproszkowane larwy mącznika młynarka w przyszłości – czyli najwcześniej za około 3 lata – mają być składnikiem makaronów, ciastek, płatków śniadaniowych. Zdaniem EFSA (i to zdanie zaważyło na decyzji Rady UE) larwy mącznika to przede wszystkim doskonałe źródło białka, ale także tłuszczu i węglowodanów. Są więc bogate odżywczo, ale – co najistotniejsze – ich hodowla wiąże się z niską emisją dwutlenku węgla, czego nie można powiedzieć o hodowlach zwierząt w przemyśle spożywczym. EFSA larwy mącznika nazwała więc "zrównoważonym źródłem pożywienia".
Zobacz także: