Tenebrio, czyli mącznik młynarek. Larwa "zrównoważonym źródłem pożywienia"?

Larwa chrząszcza mącznika młynarka została dodana, za zgodą Rady Unii Europejskiej, do katalogu „nowej żywności”. Czy to oznacza, że niedługo Tenebrio molitor będzie składnikiem naszego pożywienia?

LarwyCzy już niebawem larwy wylądują na naszych stołach?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Tenebrio molitor, czyli mącznik młynarek – larwy do jedzenia

Mącznik młynarek o wdzięcznej łacińskiej nazwie Tenebrio molitor to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Jest szkodnikiem, żerującym w produktach zbożowych, ale też hoduje się go na potrzeby terrarystów (jako pożywienie m.in. dla gadów), a także wędkarzy.

Larwy mącznika osiągają około 30 mm i wraz z innymi owadami są spożywane m.in. w Bangkoku. Już niedługo, za decyzją Rady Unii Europejskiej, larwy mogą trafić także i na… polski stół. Spokojnie – raczej jako dodatek do makaronu czy ciastek niż przysmak do chrupania zamiast niedzielnego schabowego.

Żółte robaki na talerzu. To doskonałe źródło białka

Tenebrio molitor, czyli mącznik młynarek – decyzja Rady Unii Europejskiej

Rada Unii Europejskiej wyraziła zgodę na wpisanie larwy mącznika młynarka na listę tzw. "nowej żywności" (novel food), czyli takiej, która przed 1997 rokiem nie była stosowana na szeroką skalę w przemysłach związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Na liście tej może znaleźć się żywność nowoopracowana, innowacyjna – z wykorzystaniem nowych technologii, ale też taka, którą spożywa się tradycyjnie np. w państwach Trzeciego Świata.

Od 2018 roku do Brukseli spływa coraz więcej wniosków o dopisanie do rzeczonej listy nowych produktów – Europejski Zarząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął 156 wniosków, od kiedy zmieniły się przepisy. W porównaniu z poprzednimi latami pracy EFSA to naprawdę imponujący wynik. Jakie produkty znalazły się we wnioskach? Białko fasoli mung, proszek grzybowy wzbogacony witaminą D2, czy cudowne suszone jagody, które zmienią smak np. kwaśnych cytrusów na słodki.

Wśród wniosków oczywiście pojawił się także mącznik młynarek, a jego kandydatura została rozpatrzona pozytywnie. Tym samym larwa Tenebrio molitor stała się pierwszym i jak na razie jedynym owadem w całym zestawieniu novel food.

Sproszkowane larwy mącznika młynarka w przyszłości – czyli najwcześniej za około 3 lata – mają być składnikiem makaronów, ciastek, płatków śniadaniowych. Zdaniem EFSA (i to zdanie zaważyło na decyzji Rady UE) larwy mącznika to przede wszystkim doskonałe źródło białka, ale także tłuszczu i węglowodanów. Są więc bogate odżywczo, ale – co najistotniejsze – ich hodowla wiąże się z niską emisją dwutlenku węgla, czego nie można powiedzieć o hodowlach zwierząt w przemyśle spożywczym. EFSA larwy mącznika nazwała więc "zrównoważonym źródłem pożywienia".

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie