Te niedoceniane liście są skarbnicą witamin. Dodaj do zupy albo wrzuć na patelnię jak szpinak

Zapomnij na chwilę o zwiędłych liściach z torebki i wciśniętym w reklamówkę baby szpinaku, który żyje krócej niż moja motywacja do niejedzenia słodyczy. Istnieje coś lepszego. Wyćwiklin biały zaskakuje nie tylko smakiem, ale i wartościami odżywczymi.

Szpinak malabarskiSzpinak malabarski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Inna jego nazwa to szpinak malabarski (łac. Basella alba). Ma mięsiste, błyszczące liście, które bardziej przypominają roślinę doniczkową niż warzywo na patelnię. Ale to tylko pozory. Wyćwiklin biały kryje w sobie bogactwo witamin A, C, B6, wapnia, żelaza, magnezu i potasu, a także antyoksydanty. Dzięki temu wspiera odporność, wzrok, układ krążenia i nawet wygładza skórę. A jak masz problemy z zaparciami, nie musisz szukać dalej. Szpinak malabarski zawiera sporo błonnika, który "rozkręca" jelita.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porcję fasoli zamieniam w najlepsze smarowidło do grzanek. Zapieczone smakują genialnie

Jak smakuje szpinak malabarski?

W przeciwieństwie do klasycznego szpinaku nie ma posmaku ziemi ani goryczy. Jest delikatny, lekko śluzowaty po ugotowaniu, co czyni go idealnym składnikiem do curry, zup (szczególnie kremowych), stir-fry (taki specjalny dodatek do ryżu z czosnkiem, sosem sojowym i imbirem), sałatek czy nawet smoothie albo koktajlów z sałatą. Fajnie komponuje się z bananem, kefirem i miodem. W Azji leci do garnka szybciej niż u nas rosół w niedzielę.

Szpinak malabarski to ogólnie dość ciekawa roślina. Pochodzi z tropików, pnie się i może osiągnąć nawet 10 metrów (to więcej niż większość roślin z ogródka). Jeśli kiedyś będziesz chciał go sobie wyhodować, musisz wiedzieć, że taki szpinak lubi odpowiednie warunki. Przede wszystkim podpora. Serio, nie dasz mu jej, to możesz mieć duży problem z pnączami wychodzącymi z doniczki. Do tego ważne jest ciepło, dużo słońca i wilgoć. Możesz posadzić go w szklarni, doniczce, a nawet przy płocie. Rośnie dość szybko i zazwyczaj wypuszcza dużo liści.

Co kryje w sobie szpinak malabarski?

W 2024 roku badacze z Uniwersytetu Nauk Rolniczych w Indiach postanowili wziąć tę roślinkę pod lupę. Dokonali niesamowitego odkrycia. Mianowicie liście i owoce szpinaku (a szczególnie fioletowej odmiany) są naszpikowane betalainami – barwnikami, które nie tylko wyglądają bajecznie, ale i robią porządek z wolnymi rodnikami. To znaczy: działają jak tarcza ochronna dla organizmu, gasząc stany zapalne, zanim się rozkręcą. Wyniki badań opublikowali na łamach "Food Chemistry".

Co ciekawe, szpinak malabarski ma szczególne miejsce w ajuwerdzie. Ludzie leczyli nim nerki, uspokajali infekcje dróg moczowych i poprawiali krążenie. I teraz, uwaga: nauka to potwierdziła. W 2025 naukowcy z Uniwersytetu w Karachi opublikowali badania w "Green Chemistry Letters and Reviews", gdzie pokazali, że wyciągi z liści (naładowane gomfreninami) tłumią stany zapalne, blokują enzymy odpowiedzialne za ból i opuchliznę. Z kolei badacze z Uniwersytetu na Mauritiusie przekonują, że szpinak malabarski może mieć potencjał przeciwnowotworowy.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm