Tarta z groszkiem i pomidorami

Obraz

Składniki

  • 275 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 400 g mrożonego groszku
  • ok. 8 pomidorków
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy 1 jajko i zagniatamy składniki do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby możemy dolać trochę wody. Ciasto rozwałkujemy i za pomocą formy i noża wykrawamy okrągły kształt.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty, modelując wyższy brzeg, a spód nakłuwając widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 15 minut. Umyte pomidorki kroimy w plasterki. Śmietanę mieszamy z resztą jajek, groszkiem, pomidorkami i przyprawami.

Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Kruchym, drożdżowym lub francuskim ciastem wypełniamy brzegi specjalnej formy – niskiej, okrągłej o pofałdowanych brzegach. Tartę można podawać z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym. W poniższym przepisie
wykorzystano pomidorki i zielony, mrożony groszek – znacznie tańszy, niż groszek konserwowy.
Ponadto zawierający znacznie więcej składników odżywczych, ponieważ nie przechodził procesu gotowania i pasteryzowania, jak groszek z puszki.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości