Tarta z czekoladą i gruszkami w czerwonym winie
- CIASTO:
- 200 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 150 g masła
- 30 g kakao
- 2 żółtka
- GRUSZKI:
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii
- 4 gruszki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 200 ml kremówki 36%
- 50 ml rumu
- 2 jajka
Ciasto: wszystkie suche składniki przekładamy do miksera i łączymy z masłem. Mieszamy za pomocą widelca ucierając o ścianki i otrzymamy kruszonkę. Po dodaniu żółtka ucieramy wszystko końcówkami z hakami i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wykładamy do lodówki na 15-20 minut. Po tym czasie, rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru i nawijamy na wałek. Przenosimy je do tortownicy (średnica 20 cm) posmarowanej masłem. Musimy dociskać placek, aby usunąć powietrze z dna. Jeśli ciasta będzie za dużo na brzegach to powinniśmy zabrać je widelcem i zrobić nim dziurki na cieście. Ciasto wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Potem przykrywamy formę folią aluminiową i obciążamy ją grochem fasolą lub specjalnymi kulkami. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie usuwamy folię i obciążniki i pieczemy dalej przez 10 minut. Studzimy.
Obrane gruszki kroimy na 8 części i wykrajamy gniazda nasienne. W rondlu rozpuszczamy wino, cukier oraz wanilię i czekamy do wrzenia. Dodajemy gruszki, skręcamy płomień i gotujemy przez 20 minut. Wyjmujemy na talerz i studzimy.
Polewa: w rondelku łączymy czekoladę oraz kremówkę i podgrzewamy aż rozpuści się nam czekolada. Studzimy. Dodajemy jajka oraz rum i mieszamy. Wylewamy to do naczynia żaroodpornego i podgrzewamy przez 15-20 minut w temperaturze 150 stopni. Studzimy. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wcześniej przyrządzony spód. Na wierzchu układamy gruszki według uznania i polewamy syropem z owoców. Smacznego!
Przepis poleca Kraina Sosny
Podziel się opinią
Komentarze