Tak pościli w średniowieczu. Królewska kuchnia na Wawelu

Pierwsze odcinki "Korony Królów" były szeroko komentowane w sieci. Internauci wytykali twórcom historycznej telenoweli nieścisłości historyczne, drewnianą grę aktorską, ubogie stroje i scenografię. Wyśmiewano kolejne sceny i współczesny język bohaterów. Po kilku tygodniach od premiery emocje nieco ucichły.

W średniowiecznej Europie było wiele pokutnych dni, w czasie, których Kościół nakazywał wstrzemięźliwość od pokarmów pochodzenia zwierzęcego, a więc mięsa, sera, masła, jaj, mleka.
Źródło zdjęć: © Korona Królów stopklatki
Katarzyna Gileta

To miał być hit telewizji publicznej. Duma Jacka Kurskiego i konkurencja dla popularnych tureckich seriali historycznych. Jak wyszło? Wystarczy obejrzeć choć jeden odcinek. Uwagę internautów przykuły dania serwowane na Wawelu, szczególnie te postne. W średniowiecznej Europie było wiele pokutnych dni, w czasie, których Kościół nakazywał wstrzemięźliwość od pokarmów pochodzenia zwierzęcego, a więc mięsa, sera, masła, jaj, mleka. Poszczono w środy, piątki i soboty, w Wielki Post, kiedy obowiązywał post ścisły oraz w suche dni, a więc trzy dni raz na kwartał.

Ser tylko dla ciężarnej
Celem postu, tak jak dziś, było umartwianie ciała i duszy. Wobec religijnych przykazów wszyscy byli równi. Nawet król. - Znowu tylko chleb i piwo? To ma być śniadanie dla króla? - pyta w drugim odcinku Gabija, litewska pomoc kuchenna. Kobieta przyniosła ze spiżarni kawałek sera. - Przecież jest Wielki Post – grzmiał kucharz. - Ciekawe jak król ma być zdrowy, jak nic zdrowego nie je – dodała Litwinka. Kucharz pozostał jednak nieugięty. Nie pozwolił podać nabiału nawet Annie, żonie Kazimierza Wielkiego, ponieważ nie była brzemienna.

Scena wzbudziła zażenowanie nawet u wiceministra kultury Pawła P. Lewandowskiego, który swoje oburzenie wyraził na Twitterze. - Poczekajcie do trzeciego odcinka i dialogu o śniadaniu w czasie postu. Zgniłem, jak to zobaczyłem – stwierdził. Wpis jednak bardzo szybko zniknął z sieci.

W czasie postu dopuszczano jedzenie ryb. Najwięcej spożywano śledzi, gdyż wędzone lub zasolone w beczkach mogły być transportowane na dużą odległość. Dużą popularnością, ze względu na dostępność, cieszyły się też ryby słodkowodne: szczupaki, karpie, leszcze, pstrągi i okonie. Ryby solono, suszono, wędzono. Nic się nie marnowało. Wykorzystywano również rybie podroby – wątróbki, żołądki, ozorki.

Obraz
© Korona Królów stopklatki

Pod nazwą "ryby" kryło się całe bogactwo wodnych stworzeń – morświny, wieloryby, a nawet bobry. Popularnym przysmakiem był ogon bobra. Przyrządzano go na wiele sposobów.

Post po królewsku

W średniowieczu nie znano ziemniaków, pomidorów, papryki, kukurydzy, fasoli, a także kawy, herbaty, czekolady i wielu innych, powszechnie dostępnych dziś produktów. Ważnym elementem ówczesnego jadłospisu były kasze. Znano ich kilka rodzajów. Często podawano je okraszone słoniną lub z masłem i olejami. Oczywiście w czasie postu trzeba się było obejść smakiem. Ziarna prażono i pieczono, dodawano do zup i mięsnych potraw.

Kiedy Wawel odwiedził brat Anny, litewski książę, kucharka przyniosła ze spiżarni kosz suszonych mięs. Litwini nie byli chrześcijanami, więc ich post nie obowiązywał. Jednak kucharz kategorycznie się temu sprzeciwił. Czym uraczył przyjezdnych? Rybami, kluskami z kaszy i wywarem z warzyw. - Post, ale po królewsku – skwitował. Władysław Łokietek nakazał jednak, by ugościć Litwinów czymś bardziej treściwym. - Każ przynieść wywaru i coś tłustego. Ta kucharka litewska na pewno ma coś w swojej spiżarni – powiedział żonie.

Trudno sobie wyobrazić średniowieczne dania bez dodatku ogromnej ilości egzotycznych przypraw. W królewskiej kuchni pod pułapem wiszą pęki suszonych ziół. Jednak uwagę przykuwa inny szczegół. Pomieszczenie jest niewielkie. Na dodatek pracują tam tylko dwie osoby. Naprawdę tyle wystarczyło, by przygotowywać posiłki dla całego dworu? No cóż, jedynym wytłumaczeniem może być niezbyt duży budżet serialu. Uczty także są skromne (i wcale nie dlatego, że bohaterowie poszczą). Na Wawelu przy stole zasiada ledwo kilkanaście osób.

Zobacz też: Ilona Łepkowska o "Koronie królów": To telenowela historyczna

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟