Tajskie curry z kurczakiem. Ten zapach i smak skuszą każdego
Curry to pikantne i bardzo aromatyczne danie. Dziś jadamy je już nie tylko w egzotycznych restauracjach, ale także przygotowujemy w domu. Przepis na pyszne curry dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g fileta kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 100 g marchwi
- 200 g mleczka kokosowego
- 200 g wody
- 114 g pasty curry czerwonej
- 30 g oleju
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 g groszku konserwowego
- sól
Przepis
- Cebulę, czosnek obierasz, drobno kroisz i smażysz w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajesz sól, pastę curry czerwoną, wlewasz mleczko kokosowe, wodę.
- Następnie dodajesz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną również pokrojoną w kostkę marchew. Gotujesz około 20 minut.
- Mięso kroisz w kostkę, doprawiasz solą, smażysz na rozgrzanym oleju. Mięso po usmażeniu przekładasz do garnka z warzywami, dodajesz odlany z zalewy groszek i gotujesz około 10 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl