Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- • Makaron Tagliatelle
- • 150 g szyjek rakowych: mrożonych lub z zalewy
- • 1 cebula
- • 1,5 ząbki czosnku
- • 25 g pomidorków cherry żółtych
- • 25 g pomidorków cherry czerwonych
- • 100 ml białego wina
- • 50 g masła
- • Bazylia
- • Oliwa
- • 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy
- • Sól, pieprz
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli przez 7 minut do uzyskania twardości al dente.Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy do nich zielony pieprz, szyjki rakowe a także pokrojone pomidorki.Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dolewamy białe wino. Gotujemy wszystkie składniki do momentu aż wino odparuje.Po tym czasie dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając – by powstała jednolita, jedwabista masa.Uzyskany aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem. Danie dekorujemy posiekaną bazylią. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik aneta
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze