Tagliatelle z sosem potrójnie pomidorowym
- 1 duży pomidor malinowy
- 12-14 pomidorków koktajlowych
- 10-12 pomidorów suszonych z oleju
- 1 duża cebula czosnkowa
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- zioła prowansalskie
- 1 płaska łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- kilka kropel soku z cytryny
- makaron tagliatelle
- parmezan
Pomidora parzymy i zdejmujemy skórę. Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę. Do patelni z roztopionym masłem dodajemy cebulę z czosnkiem, szczyptę soli i szczyptę cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki oraz suszone pomidory w paski i łyżkę oleju z pomidorów. Doprawiamy ziołami prowansalskimi (około 2 łyżek) i podsmażamy 2-3 minuty, aż pomidory zmiękną.
Przelewamy je do blendera i miksujemy na gładki, aksamitny sos. Z powrotem wlewamy do patelni, doprawiamy łyżką cukru, solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Dokładamy tagliatelle, podsmażamy chwilę razem i od razu serwujemy. Na wierzchu posypujemy tartym parmezanem.
Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl
Podziel się opinią
Komentarze