Trwa ładowanie...
d48fe6b
03-11-2014 16:36

Tagliatelle z sosem potrójnie pomidorowym

Przepis
4.4
(5 głosów)
Oceń:
d48fe6b
Składniki
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 12-14 pomidorków koktajlowych
  • 10-12 pomidorów suszonych z oleju
  • 1 duża cebula czosnkowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • makaron tagliatelle
  • parmezan
Przepis

Pomidora parzymy i zdejmujemy skórę. Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę. Do patelni z roztopionym masłem dodajemy cebulę z czosnkiem, szczyptę soli i szczyptę cukru. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki oraz suszone pomidory w paski i łyżkę oleju z pomidorów. Doprawiamy ziołami prowansalskimi (około 2 łyżek) i podsmażamy 2-3 minuty, aż pomidory zmiękną.

Przelewamy je do blendera i miksujemy na gładki, aksamitny sos. Z powrotem wlewamy do patelni, doprawiamy łyżką cukru, solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Dokładamy tagliatelle, podsmażamy chwilę razem i od razu serwujemy. Na wierzchu posypujemy tartym parmezanem.

Przepis dodał użytkownik foodcooklove.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48fe6b
d48fe6b
d48fe6b
Więcej tematów
d48fe6b