Ta zupa budzi wiele kontrowersji. Jak zrobić czerninę?

Czerninę przyrządza się na bazie ugotowanego na kaczym mięsie rosołu, do którego dodaje się kaczą krew zmieszaną z octem i mąką. Dawniej podanie czerniny kawalerowi było znakiem odrzucenia starań o rękę młodej panny. Zupa z kaczej krwi do dziś budzi wiele kontrowersji. Niesłusznie, bo jest naprawdę wyborna. Jak przygotować czerninę?

Ta zupa budzi wiele kontrowersji. Jak zrobić czerninę?Ta zupa budzi wiele kontrowersji. Jak zrobić czerninę?
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • pół świeżej kaczki
  • 600 g pręgi wołowej
  • pęczek włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • sól i pieprz
  • kilka lisków świeżego lubczyku
  • natka pietruszki
  • 250 ml kaczej krwi
  • 2,5 łyżki mąki pszennej

Przepis

  • Umyte mięso wołowe gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. Dokładamy mięso z kaczki, dodajemy sól, pieprz oraz warzywa z lubczykiem.
  • Gotujemy do miękkości mięsa na bardzo na małym ogniu. Po ugotowaniu odlewamy rosół (ok. 2 5 litra).
  • Krew rozcieramy z mąką, dolewamy 300 ml zimnej wody i dokładnie mieszamy. Do wymieszanej krwi dolewamy 500 ml rosołu i wlewamy przez gęste sitko do odlanego rosołu.
  • Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając.
  • Na końcu doprawiamy łyżeczką cukru i octem winnym do smaku.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść