Trwa ładowanie...
d2dorrx

Ta zupa budzi wiele kontrowersji. Jak zrobić czerninę?

Przepis

Czerninę przyrządza się na bazie ugotowanego na kaczym mięsie rosołu, do którego dodaje się kaczą krew zmieszaną z octem i mąką. Dawniej podanie czerniny kawalerowi było znakiem odrzucenia starań o rękę młodej panny. Zupa z kaczej krwi do dziś budzi wiele kontrowersji. Niesłusznie, bo jest naprawdę wyborna. Jak przygotować czerninę?

3.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Ta zupa budzi wiele kontrowersji. Jak zrobić czerninę?
Adobe Stock
Składniki
  • pół świeżej kaczki
  • 600 g pręgi wołowej
  • pęczek włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • sól i pieprz
  • kilka lisków świeżego lubczyku
  • natka pietruszki
  • 250 ml kaczej krwi
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
Przepis
  • Umyte mięso wołowe gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 min. Dokładamy mięso z kaczki, dodajemy sól, pieprz oraz warzywa z lubczykiem.
  • Gotujemy do miękkości mięsa na bardzo na małym ogniu. Po ugotowaniu odlewamy rosół (ok. 2 5 litra).
  • Krew rozcieramy z mąką, dolewamy 300 ml zimnej wody i dokładnie mieszamy. Do wymieszanej krwi dolewamy 500 ml rosołu i wlewamy przez gęste sitko do odlanego rosołu.
  • Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając.
  • Na końcu doprawiamy łyżeczką cukru i octem winnym do smaku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ta zupa budzi wiele kontrowersji. Jak zrobić czerninę?
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2dorrx

Podziel się opinią

10
5
Share
d2dorrx
d2dorrx
d2dorrx
d2dorrx
Więcej tematów
d2dorrx