Szybkie gotowanie: zapiekanki na 5 sposobów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Sposób na bagietkę

Obraz
© 123RF.COM

Nie masz pomysłu na kolację lub obiad? Oto 5 przepisów na smaczne zapiekanki (nie tylko z pieczarkami), które przygotujesz w kilka chwil. W ten sposób wykorzystasz czerstwe pieczywo i inne składniki, które zalegają w lodówce lub kuchennych szafkach. Będzie pysznie.

Składniki: 2 bagietki, 3 jajka, 3 plasterki szynki parmeńskiej, pęczek dymki, papryczka chili, 5 łyżek mleka, 60 g koziego sera lub fety, sól, pieprz, bazylia.
Przygotowanie: bagietki przekrój na pół, środki wydrąż lub ugnieć. Jajka roztrzep z mlekiem i przyprawami. Dodaj starty ser, posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i pokrojoną szynkę. Farszem wypełnij bagietki. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

/ 5Pieczarkowy klasyk

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 kajzerki, 500 g pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany, sól, pieprz, 50 g żółtego sera.
Przygotowanie: cebule pokrój w drobną kostkę, posól i zeszklij na maśle. Pieczarki umyj i posiekaj, dodaj do cebuli, duś razem przez ok. 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Kajzerki przekrój na pół, wydrąż środki. Bułki napełnij farszem. Wierzch posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

/ 5Słodki pudding z chałki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: słodka bułka drożdżowa (np. chałka), szklanka mleka, szklanka kremówki, 1 jajko, 1 żółtko, 4 łyżki cukru, laska wanilii, rodzynki, łyżka masła.
Przygotowanie: naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Bułkę pokrój w dużą kostkę. Jajko utrzyj razem z żółtkiem i cukrem do uzyskania puszystego kremu. Laskę wanilii rozetnij na pół, tępą stroną noża zdejmij ziarenka i dodaj je do kremu. Do rondelka wlej mleko i kremówkę, a następnie podgrzej. Powoli dodawaj krem jajeczny, cały czas mieszając. Pieczywo posyp rodzynkami i zalej ciepłym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 40-45 minut do zrumienienia.

/ 5Jajko zapiekane w bułce

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 bułki, 4 jajka, 8 plastrów wędzonego g boczku, 25 g żółtego sera, sól, szczypiorek, olej.
Przygotowanie: z bułek zetnij wierzchy i wydrąż środki. Ser zetrzyj na tarce. Szczypiorek posiekaj. Bułki przełóż na blachę do pieczenia. Środki wyłóż plastrami boczku i żółtym serem. Wbij jajka. Posyp solą i szczypiorkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut (w zależności od tego, jak bardzo ścięte lubisz jajka).

/ 5Zapiekanki z kiełbasą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 bagietki, 2 cebule, 400 g kiełbasy śląskiej, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka, łyżka oleju, 300 g żółtego sera,
Przygotowanie: cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i dopraw do smaku. Bułki przetnij na pół, wydrąż środku. Nałóż farsz, posyp wierzch serem. Wstaw zapiekanki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30 minut.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę