Sposób na bagietkę
Nie masz pomysłu na kolację lub obiad? Oto 5 przepisów na smaczne zapiekanki (nie tylko z pieczarkami), które przygotujesz w kilka chwil. W ten sposób wykorzystasz czerstwe pieczywo i inne składniki, które zalegają w lodówce lub kuchennych szafkach. Będzie pysznie.
Składniki: 2 bagietki, 3 jajka, 3 plasterki szynki parmeńskiej, pęczek dymki, papryczka chili, 5 łyżek mleka, 60 g koziego sera lub fety, sól, pieprz, bazylia.
Przygotowanie: bagietki przekrój na pół, środki wydrąż lub ugnieć. Jajka roztrzep z mlekiem i przyprawami. Dodaj starty ser, posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i pokrojoną szynkę. Farszem wypełnij bagietki. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Pieczarkowy klasyk
Składniki: 4 kajzerki, 500 g pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany, sól, pieprz, 50 g żółtego sera.
Przygotowanie: cebule pokrój w drobną kostkę, posól i zeszklij na maśle. Pieczarki umyj i posiekaj, dodaj do cebuli, duś razem przez ok. 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Kajzerki przekrój na pół, wydrąż środki. Bułki napełnij farszem. Wierzch posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Słodki pudding z chałki
Składniki: słodka bułka drożdżowa (np. chałka), szklanka mleka, szklanka kremówki, 1 jajko, 1 żółtko, 4 łyżki cukru, laska wanilii, rodzynki, łyżka masła.
Przygotowanie: naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Bułkę pokrój w dużą kostkę. Jajko utrzyj razem z żółtkiem i cukrem do uzyskania puszystego kremu. Laskę wanilii rozetnij na pół, tępą stroną noża zdejmij ziarenka i dodaj je do kremu. Do rondelka wlej mleko i kremówkę, a następnie podgrzej. Powoli dodawaj krem jajeczny, cały czas mieszając. Pieczywo posyp rodzynkami i zalej ciepłym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 40-45 minut do zrumienienia.
Jajko zapiekane w bułce
Składniki: 4 bułki, 4 jajka, 8 plastrów wędzonego g boczku, 25 g żółtego sera, sól, szczypiorek, olej.
Przygotowanie: z bułek zetnij wierzchy i wydrąż środki. Ser zetrzyj na tarce. Szczypiorek posiekaj. Bułki przełóż na blachę do pieczenia. Środki wyłóż plastrami boczku i żółtym serem. Wbij jajka. Posyp solą i szczypiorkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut (w zależności od tego, jak bardzo ścięte lubisz jajka).
Zapiekanki z kiełbasą
Składniki: 2 bagietki, 2 cebule, 400 g kiełbasy śląskiej, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka, łyżka oleju, 300 g żółtego sera,
Przygotowanie: cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, dodaj kiełbasę i smaż przez kilka minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i dopraw do smaku. Bułki przetnij na pół, wydrąż środku. Nałóż farsz, posyp wierzch serem. Wstaw zapiekanki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30 minut.